Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Är en bisarr målskörd – gör bäst i att njuta

Erling Braut Håland. Foto: WWW.IMAGEPHOTOAGENCY.IT VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/GRIBAUDI/IMAGEPHOTO WWW.IMAGO-IMAGES.
Norrmannen ha gjort sju mål på fyra Champions League-matcher. Foto: GEPA PICTURES/ JASMIN WALTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Elfte minuten på San Paolo, sjunde målet i Champions League, 0-1. 

Som om det inte var tillräckligt mycket snack om storklubbar hit och miljardprislappar dit efter Erling Hålands 22 mål på 16 matcher inför i kväll.

Bollen kommer på en kort framspelning centralt, Erling Håland tar emot och rullar in den i mål som om han aldrig gjort någonting annat. Salzburg leder med 1-0 mot Genk i säsongens första Champions League-match. 

Drygt en halvtimme senare får han löpa helt ren på en boll från höger och rullar in ett mål till som om det vore ingenting. 2-0. 

Tio minuter senare har 19-åringen spelat 45 minuter Champions League-fotboll i sitt liv och gjort ett hattrick. Han löper ut mot hörnflaggan, vänder sig om och gör en lugnande gest med händerna mot sina lagkamrater.

Som om det han precis gjort vore normalt.

***

Låt oss nu inte vara den som räcker upp handen och gastar ”jag har minsann haft koll sedan…”. Nej, det har vi inte. Erling Håland har fått sitt genombrott den här säsongen i allmänhet, i och med de sju mål han gjort på fyra Champions League-matcher i synnerhet. 

Han fick förvisso utmärkelsen för årets genombrott i norska Eliteserien i fjol och vi har att göra med en 19-årig kille som spelat sig igenom varenda landslagsnivå som finns i Norge för att under hösten bli uttagen i A-laget lagom till samlingen då man spelade 1-1 mot Sverige på Friends arena. En kille som tagit sig från moderklubben Bryne genom Molde till Salzburg och nu blivit brett uppmärksammad.

Inte konstigt.

På 50 matcher i Molde gjorde han 20 mål och 6 assist. Han har redan åstadkommit mer på bara 22 matcher i Salzburg. Hans målfacit den här säsongen är som en stökig 03.45-beställning på valfri flottig hamburgerkedja en lördag kväll. 

Jag tar 23 mål på 17 matcher i ligan, cupen och Champions League, tack. 

Förresten, släng på sex stycken assist också jag är ashungrig.

***

Det är en bisarr målskörd, och vad gäller Champions League handlar det inte bara om ett hattrick mot Genk. Det är ett mål på Anfield och totalt tre mot Napoli också. 

När tio minuter är spelade i Neapel får Salzburg straff, Håland kliver fram och gör sitt sjunde Champions League-mål för säsongen och det är 0-1 på San Paolo. Han leder skytteligan i turneringen, den skytteliga som inte har vunnits av någon annan än Cristiano Ronaldo och Lionel Messi under det här decenniet. Och det råder ingen tvekan om att det är en av Europas just nu hetaste talanger, kanske en av de mest eftertraktade anfallarna på marknaden om man ska dra några slutsatser av alla rykten som florerar.

Det är storklubbar hit och miljardprislappar dit. Och det är alltid så här. I en verklighet där fotbollsspelare i väldigt stor utsträckning inte hanteras som någonting annat än handelsvaror och övergångssummorna har ballat ur totalt går hela fotbollsvärlden in i masspsykos så fort en spelare, gärna ung, gör exceptionellt bra ifrån sig.

Och det är klart att den uppståndelsen når honom, och han vet förmodligen mycket väl att det han håller på med inte är normalt.

Men vi ska också komma ihåg att vi har sett, hört och pratat om stora talanger förr. Vi har sett dem lyckas och vi har sett dem försvinna. Det är omöjligt att säga nu var en 19-åring befinner sig om fem år. Och vi behöver faktiskt inte försöka göra oss kloka över det heller. 

Just nu gör vi bäst i att bara njuta och förundras.