Therese Strömberg

Allt i egna händer igen – men är Blågult favoriter?

Foto: JOAQUIN CORCHERO/SHUTTERSTOCK / JOAQUIN CORCHERO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Sverige hade allt i egna händer under hela kvalet men föll ändå.

Nu är förutsättningarna desamma, och frågan är om de verkligen är favorit.

Lothar Matthäus skruvade och krånglade och lirkade innan han till slut fick upp bollen som det stod Tjeckien på. Sveriges motstånd i det första av två play off-steg i vår var bestämt och det blev inte fruktansvärt, det blev det inte. Men heller inte helt enkelt. Tjeckien tog sig till kvartsfinal i EM som en outsider och i VM-kvalet tog de bara en poäng mindre än vad Sverige till slut gjorde.

Här kan dock Janne Andersson och hans lag känna sig ganska lugna i att det mötet sker på hemmaplan, och där vet vi att de har varit starka. Dessutom har man mycket annat än bara ett fint hemmaplansfacit att luta sig mot. Man har en generation unga spelare som bara blir bättre och bättre hela tiden, en Zlatan Ibrahimovic som i alla fall inte blir särskilt mycket sämre även om han blir lite långsammare och lite mindre närvarande för varje år som går nu. Man har ett tryggt och välfungerande grundspel tillsammans med ett framåtlutat tänk och en mentalitet hos många som tidigare har varit ganska sällsynt i svensk fotboll. Hittills inga tveksamheter, Sverige är trots allt favorit. Men så kommer den där sista bollen och ställer till det.

* * *

Vid en seger hemma mot Tjeckien väntar antingen Polen eller Ryssland på bortaplan, och där är man inte i närheten av lika starka som man ofta är hemma på Friends arena. Det har vi fått se prov på under den här kvalhösten, inte minst under den senaste samlingen som till slut försatte det svenska landslaget i den här situationen. 

Och det är så klart värt att upprepa att på förhand var det ingen som tänkte att Sverige skulle vara favorit till förstaplatsen i kvalgruppen. Men så som den utvecklades, med Spaniens första nit mot Grekland i september, deras förlust mot Sverige i oktober och det svenska (dittills) segertåget var det helt plötsligt inte orimligt att tro att man skulle kunna lösa det. Men så kom förlusterna just när man behövde segrarna som mest, först borta mot Grekland, sen borta mot Georgien och till sist borta mot Spanien. Sverige gjorde egentligen inte ett perfekt kval ens från början om vi bara pratar spelmässigt, det var faktiskt så att det såg rätt skakigt ut hemma mot Georgien till exempel. Men den allra största besvikelsen ligger nog i hur man fullständigt vek ner sig borta mot Grekland. Seger där och förutsättningarna hade varit helt andra inför den sista samlingen, inför vilken de faktiskt fortfarande var bra. Man hade allt i egna händer hela vägen.

Men så hamnade vi här ändå, att man ska in i ett bökigt play off där det först väntar en semifinal och sedan en final. Först bortom två matcher mot två olika motstånd, en på hemmaplan och så förhoppningsvis då en på bortaplan vet vi om det här laget har tagit sig till VM. Och det känns faktiskt inte som att det är fördel Sverige.

Magdalena Eriksson: Jag kan inte åka till Qatar