Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Therese Strömberg

AIK behöver gå vidare så snabbt som möjligt

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

En del derbyn har allt, andra har ingenting.

Det här hade litegrann om man ska vara snäll.

Kanske mest en potentiell självförtroendeboost för Hammarby.

Hammarbys år har gått mycket sämre än vad många hade trott, AIK:s mycket bättre. Hammarby vann ett cupguld i våras och bytte tränare, AIK hade inget annat val än att byta tränare redan för drygt ett år sedan. Och då står vi här när allsvenskan går in på sluttampen. Säsongens sista derby, äntligen ett fullsatt Tele 2 arena. AIK har ett guld att vinna, Hammarby en säsong att rädda.

Varsågoda, här kommer en match som inte speglar någonting av det.

■ ■ ■

Hammarby kom till spel utan Astrit Selmani, som förvisso kan tyckas ha underpresterat sett till förväntningarna den här säsongen, men som ändå är deras bäst lämpade spelare att starta en sådan här match. AIK fick klara sig utan Nicolas Stefanelli som blev både hjälte och utvisad i derbyt mot Djurgården för några veckor sedan. Stämningen var som den brukar vara när det är fullt hus på den här arenan, men spelet behövde en stund, eller egentligen en hel halvlek och lite till, på sig att komma upp i en nivå som ens kunde fundera på att mäta sig. Efter 30 minuter har det fortfarande inte blivit farligt åt något håll en enda gång. Det är slarvigt, långsamt och dåligt, och när halvtidspausen kommer är det som att matchen precis har hunnit komma i gång samtidigt som det känns som att den har pågått för alltid. 

Den här matchen behövde en injektion, och Hammarby hade som sagt Selmani på bänken. 

■ ■ ■

Han byts in i den 56:e, och två minuter senare är det mål efter en precis boll på Gustav Ludwigson och från honom vidare till Akinkunmi Amoo som nätar. 1-0 Hammarby, och helt plötsligt en klart mer intensiv match, även om den fortfarande inte är en som man kommer att minnas när vintermörkret faller över allsvenskan och allt blir tyst igen.

Hammarby trycker på, AIK är blekt, Selmani har en boll i nät som underkänns för offside utan grund och hemmalaget får nöja sig med en 1-0-seger. De ligger en bit från Europaplatserna och tycks redan ha gett upp tanken att nå dit om man lyssnar på spelare och ledare ute på Årsta, men även om prestationen i sig här i dag inte är särskilt mycket att ta med sig vidare i livet så vore det faktiskt dumt att underskatta vad ett sådant här resultat i en sådan här match kan göra för ett självförtroende in i slutet.

AIK å andra sidan hade möjlighet att nå bedriften samtliga derbysegrar den här allsvenska säsongen, men misslyckades inte bara med det utan även med att behålla poängförsprånget på Malmö i guldstriden och kommer att behöva gå vidare från både prestation och resultat så snabbt som möjligt.

Båda klubbarna har fortfarande chans att uträtta vad som har blivit målet med den här hösten, men då ska det till att det är mer färgsprakande än så här.