Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i Manchester Uniteds matchtrupp. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNZlatan Ibrahimovic är tillbaka i Manchester Uniteds matchtrupp. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i Manchester Uniteds matchtrupp.  Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sebastian Mattsson

Glöm Italien-matchen – Zlatans bragd större

Publicerad
Uppdaterad

Zlatan Ibrahimovic har precis stått för en större bragd än svenska landslaget gjorde på San Siro.

Andreas Granqvist och gänget var fantastiska – men mänskliga. Zlatan, han är något helt annat. 

Det finns ingen som tvingar mig att be om ursäkt oftare än Zlatan Ibrahimovic. På det temat har jag en flitig mejlare som ofta påminner mig om en av mitt livs dummaste texter. 

Eller – den framstod som logisk och sansad när jag skrev den. 

Premissen för krönikan var, i korthet, att Zlatan Ibrahimovic var en människa av kött och blod. Och med det i åtanke hade jag en ganska logisk slutsats: Zlatan skulle inte få starta på topp i Manchester United. 

Som 34-åring ska du inte kunna gå in och 1) helt oproblematiskt bli förstaval på anfallspositionen i ett av världens största klubblag, och 2) lika oproblematiskt tävla i toppen av Premier Leagues skytteliga. Vid 34 års ålder har även de allra, allra bästa anfallarna som vill spela i de största lagen – som till exempel Didier Drogba och Thierry Henry – reducerats till supersubs. Som bäst.

 

Men den där krönikan var ju skriven med utgångspunkten att Zlatan var just en människa av kött och blod. Och det är han uppenbart inte. 

Han var en av ligans allra bästa forwards under sitt första år i ligan, höll jämnt skägg med spelare som var mer än tio år yngre än han själv och förvandlade kräsna England till ett gäng pinsamma fanboys. Så min krönika = nonsens.

Nu kommer nästa ursäkt. Jag har fnyst högt varje gång lagkamrater, tränare, klubbläkare och utomstående observatörer talat om Zlatans "omänskliga fysik". Jag har sett det som inställsam propaganda. En massa luddigt fjäsk som har för avsikt att bygga på Zlatans image och skrämma konkurrenterna. Eller som att folk hade missförstått Zlatan i grunden. "Poängen med Zlatan är inte att han är stor och stark, det är det många som är. Det är hans teknik som särskiljer honom." Så resonerade jag. 

 

Men det var uppenbarligen också nonsens. För nu nås vi av nyheten att Zlatan Ibrahimovic är redo att spela i morgondagens match mot Newcastle. 

Knappt sju månader efter att ha åkt på vad som vid 36 års ålder borde, enligt rimlighetens alla lagar, ha varit en karriärsavslutande skada. Det är fan inte klokt. 

Så när Zlatan kliver in på den där planen... eller stryk det. Det räcker med att jag ser Zlatan sitta på den där bänken. Det räcker för att jag kommer att betrakta Zlatans bedrift som en större bragd än det Ibra-fria landslagets playoff-seger mot Italien. För den var fantastisk, otroligt imponerande – men den var genomförbar. Den var möjlig att åstadkomma för människor av kött och blod.

Det som Zlatan lyckats med är, i brist på en annan synonym, omänskligt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag