Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sebastian Mattsson

United gör inte samma misstag som Liverpool

Aaron Wan-Bissaka i Crystal Palace.Foto: MATTHEW IMPEY/REX / MATTHEW IMPEY/REX/IBL REX FEATURES

Ni som håller koll på fotboll via vem som är på omslaget till senaste Fifa-spelet kommer inte att känna igen spelarna som Manchester United jagar i sommar.

Och det är bara bra.

Efter flera år av stagnation och medelmåttighet är alla rörande ense om att Manchester United behöver vara ambitiösa i sommar. Den enda diskussionen att ha rör exakt hur den där ambitionen ska se ut.

Vissa vill att United ska leva upp till sin status som världens rikaste och mest populära klubb och sköta sina spelarköp därefter. Det är den typen som gärna uppmanar United att ge sig in i budkrig om Kylian Mbappé och sånt nonsens. 

Men Ole Gunnar Solskjaer och hans andretränare Mike Phelan verkar ha en betydligt nyktrare syn på saken. De vet att United post-Ferguson inte har dragningskraften för att tävla om de största namnen. I bästa fall kan man hoppas på att locka till sig falnade stjärnor som Gareth Bale och andra namn i ungefär samma kategori. Men hur har den typen av namn funkat för United på sistone? Hur gick det för Angel di Maria, Bastian Schweinsteiger och Alexis Sanchez?

Solskjaer är inte intresserad av åldrade gladiatorer som kan hjälpa till med tröjförsäljningen. Han vill bygga nytt och för det långa loppet. Och oavsett om man tycker att han är rätt tränare för United eller ej, så verkar han sommarplaner vara både sunda och pragmatiska. 

Det skrivs mycket om Uniteds potentiella spelarköp, och namnen som nämns av de mer trovärdiga källorna går i samma tema:

Daniel James, 21, vindsnabb och teknisk ytter i Swansea. ”Det var en av de bästa individuella insatserna som jag någonsin sett”, sa Graham Potter efter Swanseas 3-1-seger mot Stoke i april. Engelsman. 

Aaron Wan-Bissaka, 21, högerback som tillsammans med Wilfried Zaha varit Crystal Palaces skarpaste offensiva hot och som nyligen togs ut i Gareth Southgates landslagstrupp. Engelsman. 

Sean Longstaff, 21, Newcastle-mittfältare som kallats ”den nye Michael Carrick”. Jag bad kollegan Noa Bachner om tre adjektiv som beskriver honom: ”Intelligent, fysisk och passningssäker”. Engelsman. 

Det är både en slump och inte att samtliga av de här spelarna är exakt 21 år gamla. Just siffran 21 är en tillfällighet (jag tror inte att Solskjaer håller på med mysticism eller nån ockult sifferlära), men det är en högst medveten taktik att satsa på det färska och formbara. 

Daniel James, Swansea. Foto: REUTERS
Crystal Palaces högerback, Aaron Wan-Bissaka.Foto: TOYIN OSHODI/PROSPORTS/REX / TOYIN OSHODI/PROSPORTS/REX REX
Sean Longstaff. Foto: REUTERS

***

Superstjärnorna som antingen närmat sig eller redan passerat 30-strecket lockar inte längre. Till och med de mest bortskämda lyxsupportrarna har tröttnat på stora namn och små resultat. De vill ha något annat – och det är detta som trion James, Wan-Bissaka och Longstaff representerar: det nya, det unga, det utvecklingsbara. 

Den andra gemensamma faktorn, att samtliga tre är engelsmän, är också resultatet av en utstuderad strategi. Solskjaer tänker sig att hans United ska utgå från en brittisk kärna. 

Man kan tycka att det är konservativt att satsa engelskt – kanske till och med en smula trångsynt och protektionistiskt – men jag tror inte att Solskjaer fått nåt slags Brexit-feber. Snarare har han sett att den engelska talangpoolen plötsligt framstår som djupare än på länge. 

Englands U17-lag är regerande världsmästare och Southgates landslag var ett övertidsmål från att ta sig till VM-final, och det United som Solskjaer själv spelade byggde på en egen brittisk kärna. Class of '92. Beckham, Neville, Scholes.

Vi har två hyfsat samtida exempel på engelska storlag som haft en uttalad strategi att bygga sina lag kring brittiska kärnor. Arsenal tänkte att Aaron Ramsey, Alex Oxlaide-Chamberlain, Jack Wilshere och några till skulle bli både kulturbärare och storspelare och föra laget in i en ny storhetstid.

Av den kärnan finns bara dess överlägset svagaste del, högerbacken Carl Jenkinson, kvar i klubben.

***

Under Kenny Dalglish köpte Liverpool in Stewart Downing, Charlie Adam och Andy Carroll. Samtliga floppade, samtliga såg till att hålla kvar Liverpool i en mittenlagstillvaro. 

Men United är inte på väg att göra om Liverpools misstag. Adam och gänget var inte alls lika utvecklingsbara och spännande som James, Wan-Bissaka och Longstaff. De där köpen handlade inte om outnyttjad potential, utan om tröttsam trygghet. 

Solskjaers transferstrategi är helt rätt väg att gå för United. 

Även om norrmannen kanske inte är rätt hand att hålla i under promenaden.