Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sebastian Mattsson

Orden om Ibrahimovic beseglade hans öde

Nicklas Bendtner döms till 50 dagar i fängelse. Foto: MARTIN SYLVEST / AP TT NYHETSBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic. Foto: DAVE SHOPLAND/BPI/REX/SHUTTERSTO REX FEATURES

Hans fotbollstalang var en dussinvara, men hans sinne för skandal har alltid hållit yppersta världsklass.

Nu ska Nicklas Bendtner in i fängelse. 

Det var en spådom som framtagen för att hemsöka Nicklas Bendtner för all framtid. Märkligast av allt var att det var han själv som fällde den: 

– Om tre år är jag bättre än Zlatan. 

Då var Bendtner 21 år gammal. Året var 2009 och han hade tillhört Arsenals ungdomsakademi i fyra år och hade uppenbarligen sett något hos sig själv som alla andra hade missat. För även med en skandalfri karriär hade Bendtner aldrig kunnat bli mer än en habil Premier League-forward. En "tio mål per säsong"-lirare. 

Han var ingen ny Zlatan. Han var som mest en ny John Carew. Den största anledningen till att han fick så mycket speltid i Arsenal var att lagets forwardsuppsättning var väldigt svag (med tanke på att Robin van Persie vid den här tiden var inne i sin allra mest skadebenägna period) och att han med sitt huvudspel representerade ett förhållandevis unikt anfallsvapen i Arsène Wengers repertoar. 

Med orden om Zlatan hade Bendtner beseglat sitt öde. Redan där etablerade Bendtner att hans personlighet, hans fallenhet för att dra på sig andras löje, alltid skulle överskugga hans insatser på fotbollsplanen. Sedan ett par år tillbaka dras han med det nedrigt ironiska prefixet "Lord". Höhö-ande tonårskillar (om inte i bokstavlig ålder, så i alla fall i sinnet) har låtsats dyrka en flamboyant stökpelle som till slut insåg att hans fotbollsbegåvning aldrig var nog för att ge honom uppmärksamheten som han ville ha. För att få den var han tvungen att acceptera sin tilldelade roll som driftkucku och skandalman – och bete sig därefter. 

Nicklas Bendtner döms till fängelse

Men nu får man väl säga att det roliga är över. Permanent. Nicklas Bendtner, som redan har en fil i det danska polisregistret efter att han körde rattfull genom centrala Köpenhamn för ett par år sedan, har dömts till 50 dagars fängelse. 

Utan att ta ställning till rätt och fel, till vilken part vars sanning är mest med verkligheten överstämmande, så kan man slå fast att Bendtner har brutit käken på en taxichaufför och att han nu kommer att behöva betala priset för detta. Och för det större narrativet om Nicklas Bendtner spelar det mindre roll huruvida den där taxichauffören sa kränkande saker om danskens flickvän. Den här berättelsen har inte plats för fotnoter. 

I konkurrens med Mario Balotelli har Bendtner varit fotbollsvärldens störste, eller i alla fall lättast tillgängliga, clown. Nu kommer den där clownen med ett gäng handklovar.