Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sebastian Mattsson

Nystartarna som både äcklar – och retar upp

Unai Emery. Foto: CAL SPORT MEDIA / CAL SPORT MEDIA/SIPA USA/IBL SIPA USA
Maurizio Sarri. Foto: CRAIG ZADOROZNYJ / CRAIG ZADOROZNYJ / PRO SPORTS I DPPI AGENCE DE PR

De har bara roddat sina lag i ett par tävlingsmatcher – men redan hunnit äckla, irritera och få folk att kolla på klockan.

Nu ställs nystartarna Maurizio Sarri och Unai Emery mot varandra när Chelsea möter Arsenal. 

Livet som fotbollstränare på högsta nivån är egentligen ganska lätt sammanfattat. Det enda du vill ha är det enda du absolut inte får: tid. 

Fråga bara Unai Emery. Efter Arsenals klena insats i premiärförlusten mot Manchester City (0-2) stod klubblegendarerna på rad för att döma ut mannen som haft exakt en tävlingsmatch på sig att visa hur hans lag ska spela. 

– Jag förstår inte vad han har sysslat med de senaste fem, sex veckorna. Han fick flera spelarval fel, grymtade Tony Adams. 

– Jag väntade mig mer, sa Jens Lehmann och ryckte på axlarna.

– Spelarna är inte mentalt starka nog, hasplade Paul Merson ur sig. 

Experter är experter, och i England är det viktigare än någon annanstans att leverera "sound bytes" – koncisa, drastiska, gärna kontroversiella åsikter som kan få snabb spridning på de sociala medierna. Men samtidigt gav Adams, Lehmann och Merson röst åt en känsla som plötsligt hemsökte stora delar av Arsenal-familjen: var det här allt? Arsène Wenger lämnar plats för en ny era efter 22 år – och det här är allt vi får? 

Emery talade i breda och vaga termer om sitt lags insats, men en sak erkände han utan att knussla: Arsenal misslyckades med sin huvudsakliga plan, alltså att negera Citys bollinnehav med hjälp av ett intensivt presspel. Det såg bättre ut när yvige  Matteo Guendouzi fick ge plats för stabile Lucas Torreira – men inte tillräckligt bra för att ge Arsenal tillstånd att plocka ner den där "under konstruktion"-skylten. 

 

FÅ BÄST KOLL! Följ Arsenal – direkt i Messenger 

 

Hur länge orkar supportrarna vänta?

Att Emery noterade Arsenals brister kan vi ta som självskrivet. Spanjoren är vida känd för att knarka videoanalyser. Hans forna adepter i Sevilla och PSG har vittnat om att de tvingades plöja timmar av videoklipp för att kunna få till alla taktiska subtiliteter som funnits på Emerys agenda. 

Men subtiliteter kräver ofta vadå... jo, tid. Om Arsenal gör ännu en plattmatch och förlorar stort mot Chelsea – har de redan hårt pressade supportrarna tålamod nog för att fortsätta hoppas på Emery?

Maurizio Sarri har haft ännu mindre av den där dyrbara, flyktiga varan tid än vad Emery haft. Och troligen har han ett ännu större behov av detta. Sarris lag är nämligen notoriskt segstartade: på hans tre första matcher i Napoli tog laget bara två poäng. Men Sarri brukar belöna tålamod med remarkabel individutveckling och effektiv anfallsfotboll. 

Än så länge verkar dock England ha svårt att omfamna denne normbrytande personlighet. Att storrökaren Sarri stod på sidlinjen under premiärmatchen mot Huddersfield och åt – bokstavligt talat åt – cigarettfimpar togs inte emot med samma ursäktande skratt som i Italien. Vissa blev till och med äcklade. 

Emery och Sarri förenas i mittfältsproblemet

Chelsea vann sin öppningsmatch mot Huddersfield med 3-0, men Sarri var pragmatiskt återhållsam när han analyserade själva prestationen. Allt han sa gick i linje med den uttalade målbilden: att Chelsea ska vara som bäst om två till tre månader. 

– Vi var i trubbel. Vi är inte på topp just nu, sa Sarri. 

– Vi tar poäng mer på grund av kvaliteten hos spelarna än på grund av den taktiska organisationen. 

Emery och Sarri förenas inte bara i att de är nya i Premier League och har varsitt nytt stycke spelarmaterial att förädla. De har också ett nyckelproblem att samsas kring: mittfältet. 

Den alltför färske, alltför snabbt upphaussade Guendouzi ska inte få stå som ensam syndabock i Arsenal. Granit Xhaka kämpar fortfarande med akuta identitetsproblem på mitten. Varken hans defensiv eller offensiv är bra nog – och balansen däremellan gäckar honom i nästan varenda match. 

Chelseas mittfält var direkt poröst mot City i Community Shield, och stundtals såg det lika illa ut mot Huddersfield – trots att N'Golo Kanté var tillbaka. Vill Arsenal och Chelsea vara med och tävla om titeln är lösningen både uppenbar och jättesvår: man får bygga från mitten. 

 

LÄS MER: Fantasy Premier League 2018/2019 – tips och tricks 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!