Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sebastian Mattsson

Mattsson: Du slösar bort vår tid, Zlatan

"Det är bara totalrenovering eller nedläggning som gäller, Zlatan. Detta är tyvärr pinsamt", skriver Mattsson om Zlatans app.
Foto: Shaun Botterill / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Pull the plug på Zlatan Unplugged, Zlatan – eller testa att börja bjuda på dig själv.

För i dagsläget slösar du bara bort vår tid med Sveriges mest intetsägande app.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här! 

Min telefon har skaffat sig väldigt många förinställda notiser. Jag vet inte vilket ansvar jag själv har för att det blivit så. Det finns tydligen ingen ände på alla opåkallade upplysningar som kan få det att plinga till i min ficka.

Av någon anledning får jag till exempel alltid veta när Dagens nyheter har twittrat ut ett foto. Jag hör aldrig av dem annars, bara när de har ett foto åt mig.

Men sällan är glappet mellan förväntan och slutgiltig produkt så stor som när min telefon berättar för mig att Zlatan Ibrahimovic har "appat".

Jag är nyhetsreporter på en svensk sportsajt. I min yrkesbeskrivning ingår det att jag ska följa Zlatan i alla tänkbara kanaler. När appnotisen kommer, då måste jag öppna den. Jag läser vartenda svar Zlatan ger i den där appen, och vartenda ett leder bara till fler frågor, oftast en och samma: Varför gick Zlatan med på att ge sitt namn åt den där appen när han så uppenbart inte bryr sig om resultatet?


Zlatan Unplugged skulle bli ett sätt att få inblick i hans fotbollsliv. Men några år senare kan vi konstatera det där var en falsk produktbeskrivning. Zlatan Unplugged ger inga inblickar. Zlatan Unplugged är motsatsen till Wikileaks – dess främsta syfte verkar vara att undanhålla information, inte att dela med sig av den.

Här är några autentiska exempel på hur fråga-svar-utbytena har sett ut i appen de senaste veckorna.

Intervjuaren: – Hur vill du förändra ert spel för att vässa er offensiv?

Zlatan: – Alla matcher är olika.

Ett till:

Intervjuaren: – Northampton har allt att vinna och spelarna kommer i morgon vilja prestera sitt livs bästa 90 minuter. Hur förbereder ni er inför David-mot-Goliat-situationen? Är klasskillnaden på lagen så stor att motivationen inte spelar någon roll?

Zlatan: Vi måste vinna oavsett motstånd.

Och ett till:

Intervjuaren: – Fenerbahce fick en chockstart på sin uppladdning inför matchen i morgon när deras plan fick nödlanda i Budapest efter en krock med en fågel. Har du varit med om något liknande under dina många resor med lagen under karriären?

Zlatan: – Nej.


"Nej." Han får byggstenarna: en nödlandning i Budapest, en fågel som störtat in i en cockpit-ruta och ett strandat motståndarlag. Och allt han ger tillbaka är "nej". Enstavig likgiltighet. Parodi. Ett slöseri med allas tid – inklusive Zlatans.

Kort efter att Zlatan Unplugged hade dykt upp på marknaden gick Zlatan förbi när en samlad presskår stod och väntade på honom i den mixade zonen efter en landskamp. Hans svar på protesterna från journalisterna: – Kolla appen.

Men det är ju det jag gör, Zlatan – och du ger absolut ingenting tillbaka.


I början handlade kritiken mot Zlatan Unplugged, som bland annat formulerades av Emanuel Karlsten på DN, om kvaliteten på frågorna. De var ofta taffligt skrivna, extremt icke-konfrontativa och innehöll inte sällan ganska flagranta språkfel.

Nu har vi fått en utveckling där frågorna faktiskt har blivit betydligt bättre, men där Zlatans svar bara blir värre och värre.

Om hela appen är ett slags trollande med medierna från Zlatans sida, då har han misslyckats. För bra trollande är underhållande. Marshawn Lynch, NFL-spelaren som satt på presskonferenserna och svarade "Jag är bara här så att jag inte får böter" på vartenda fråga – där har vi en man som gjorde icke-svar till en konstform i sig. Men Zlatan Unplugged är bara patetiskt.


Det är inte så att jag kräver långa, uttömmande analyser. Det har aldrig varit Zlatans grej. Han är ingen Gary Neville- eller Jens Fjellström-typ, och det vill jag inte att han ska vara. Han behöver bara vara sig själv. Det finns få moderna idrottare som har bjudit på lika många minnesvärda oneliners som Zlatan. Det här koncisa formatet borde passa perfekt för just hans typ av verbal briljans.

Men appläsarna får inga oneliners, vi får inga "Jag skickade hela Danmark i pension". Vi får "Vi gjorde en bra match" och "De är ett tufft lag". Som sagt: absolut ingenting.


Jag hör ett motargument: det är gratis att ladda ner appen. Ja. Och det är gratis att radera den också. Det känns lite mer relevant i mitt fall.

Det är bara totalrenovering eller nedläggning som gäller, Zlatan. Detta är tyvärr pinsamt.