Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sebastian Mattsson

En symbol för Uniteds förfall – de sviker VNL

Foto: CRAIG MERCER / IMAGO/IBL

Victor Nilsson Lindelöf var en av få Manchester United-spelare som gick ur förra säsongen med någon form av heder i behåll.

Men han behöver uppbackning. 

Synd bara att hans chef föredrar att slösa bort sommaren på att pruta.

Man kan diskutera i oändligheternas oändlighet huruvida Harry Maguire verkligen är värd 800 miljoner kronor. År skulle rinna i väg medan man bollade för- och emotargumenten fram och tillbaka.  

Han är en engelsk landslagsman och var en av stöttepelarna i laget som tog sig hela vägen till semifinal i VM i fjol – men det är samtidigt inte självklart att sortera in honom som en av världens trettio bästa mittbackar. 

Han är etablerad i Premier League och kan ligan utan och innan – men han är knappast 50 miljoner bättre än Liverpools succéförvärv Virgil van Dijk. 

Leicester kräver mycket för Maguire

Det blir en diskussion där man först väger subjektiva parametrar mot varandra, innan man till slut fastnar i den objektiva verkligheten: det är så mycket, 800 miljoner kronor, som Leicester kräver för att släppa Maguire. Och allt tyder på att de inte kommer att gå med på en försäljning förrän Manchester United pungar ut just detta. 

Ole Gunnar Solskjaer har gjort klart bortom alla tvivel att Victor Nilsson Lindelöf är en av hans mest självklara startspelare inför säsongen. Han är en av få i Uniteds trupp med den typen av grundmurad status. 

De övriga mittbackarna har visat att de inte håller för ett lag som aspirerar på Champions League-platserna. Det är därför United-bossen Ed Woodward har jagat Harry Maguire i över ett år – för att äntligen ha ett komplement värt namnet till Nilsson Lindelöf. 

Men Woodward verkar ha en förkärlek för hopplösa förhandlingar som mynnar ut i ingenting. Han lyckades aldrig köpa loss Cesc Fàbregas åt David Moyes. José Mourinho fick aldrig Ivan Perisic. Och nu, med ett par veckor kvar av transfersommaren, så står Solskjaer där – fortfarande utan någon Harry Maguire.

Som sagt: jag tänker inte skriva under i blod på att Maguire är värd 800 miljoner kronor. Det är han kanske inte, ens i den här förvrängda marknaden. 

Men spelar det någon roll? Kontentan riskerar ändå att bli densamma som alltid: Woodward misslyckas ännu en gång med att göra investeringarna som krävs för att United ska kunna utmana i toppen igen. 

Det blir upp till vår käre Victor Nilsson Lindelöf att städa upp Woodwards röra. Det är han som måste stå där när Chris Smalling orsakar straff med en idiottackling, eller när Phil Jones gör självmål. Det är ett svek från ledningens sida. 

Gör bäst i att stanna

Det är kanske därför Nilsson Lindelöfs agent Hasan Cetinkaya plötsligt går ut i spansk press och pratar om att 25-åringen jagas av en ”enorm klubb” – en klubb som alla förutsätter är Barcelona.

Barcelona-ledningen har sina egna brister, men bara en dåre skulle säga annat än att klubben har betydligt bättre framtidsutsikter än United. Jag tycker att ”Vigge” gör bäst att stanna i United och cementera sig som PL-back – men jag förstår om han blir lockad av möjligheten.

Han är ingen etablerad världsförsvarare, men han har ett rykte som en modern, spelande mittback, och då är Barcelona en väldigt väntad intressent. 

United kommer inte att släppa Nilsson Lindelöf i det här fönstret, och jag tror att han är inställd på att stanna. Men vi kan faktiskt nå en punkt där en svensk landslagsman känner att han är för bra för att stanna i Manchester United.

Någon tydligare symbol för hur klubben förfallit sedan sir Alex Ferguson lämnade är svår att hitta. 

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

Fem svenska kvinnor som lever drömliv i Medelhavet

Tog steget – och valde bort svenska vintern: ”Det är det bästa jag har gjort”

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade