Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sebastian Mattsson

Det kan vara Slutet för Chelsea – med stort S

Maurizio Sarri.Foto: TONY O'BRIEN / ACTION IMAGES VIA REUTERS BILDBYRÅN
Foto: ANDREW YATES / IMAGO/SPORTIMAGE/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Foto: BPI/REX/SHUTTERSTOCK / BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Chelsea har länge varit fotbollsvärldens mest luttrade överlevare. 

Men frågan är om inte dagens besked från Fifa betyder att storhetstiden är över för Roman Abramovitj. 

Hastiga omgjorda planer, paniklösningar – ingen storklubb i Europa har mer erfarenhet på området än Chelsea. Man kan till och med säga att dåligt tålamod varit klubbens modus operandi ända sedan Roman Abramovitj tog över.

Gång på gång har det sett ut på samma sätt: man plockar fram en karta, hittar skatten, river sönder den, hittar rätt igen.

Det är ett stående skämt och en totalt humorbefriad sanning. Chelsea ömsar alltid skinn vartannat år. Man sparkar tränaren, byter ut spelarna, och vinner nya titlar.

Därför kan man kanske tro att Stamford Bridge borde vara extra bra rustat nu när Paniken med versalt P återigen råder. Utöver att laget halkar i tabellen, att talismanen Eden Hazard vill bort, att Maurizio Sarri har eroderat sitt förtroende så fullständigt att supportrarna börjat sjunga ”Fuck Sarri Ball”, så stoppas man nu från att köpa spelare i två transferfönster. Det här är mer än Panik. Det här kan mycket väl vara Slutet.

Chelsea borde och kommer att byta Sarri

Chelsea borde och kommer att byta ut Sarri inom kort, men truppen är i minst lika stort behov av omgörningar. Den är gammal, trött och mätt. Den har sina inslag av självklar världsklass i form av Hazard och N’Golo Kanté – men i stort är den hopplöst underlägsen både Manchester City och Liverpool. 

Chelsea har hamnat på efterkälken förr. Laget har legat sämre till tabellmässigt under både Carlo Ancelotti och José Mourinho än vad man gör nu. Men då har man alltid haft Abramovitjs trygga hand att greppa och låta sig ledas genom stormen. Nu har Fifa ryckt den ryska björnlabben ur händerna på Chelsea. Nu står klubben där utan sugar daddy, som en bedagad primadonna som inser att nästa stora föreställning lär dröja den här gången.

Om inte något ospecificerat mirakel inträffar så har jag mycket svårt att se att Chelsea kommer att kunna hålla jämn takt med resten av jättarna under de kommande åren. Transferförbudet var inte ett ensamt dråpslag, utan ännu en tuff smäll av flera, utdelad med sadistisk timing.

 

LÄS MER: Chelsea stoppas i två (!) transferfönster 

 

Vad händer med Hazard?

Och vad händer nu med Hazard? Exakt allt pekade på att han skulle lämna i sommar, mest troligen för att ta Cristiano Ronaldos vakanta megastjärna-roll i Real Madrid. Men har Chelsea råd att låta honom lämna nu, när man stoppas från att hämta in ersättare (plural, tomrummet efter Hazard går inte att fylla med en spelare)? De kommer vilja att han stannar. Den här säsongen har Hazard varit Chelseas offensiv på egen hand. Hans kontrakt går ut först 2020, när han är 29. Då kan det vara försent för en sista stor flytt i karriären. På ett rent personligt plan är dagens besked en twist i Lovecraft-stuk. Vi kan mycket väl ha en hyperinfekterad och uppslitande spelare-mot-klubb-konflikt framför oss de kommande månaderna. 

Jag kan såklart ha helt fel. Chelsea är fotbollsvärldens mest luttrade överlevare. På lång sikt har de varit immuna mot kriser. Domedagsrubrikerna har alltid förutsägbart avlösts av stora titlar tio månader senare. Ingenting har kunnat knäcka dem sett över en längre tid. Den här gången kan de välja att överklaga domen, och då möjligen, eventuellt få straffet uppskjutet. Det skulle innebära att man får sommaren på sig att göra en kraftinsats. 

Men just nu känns motgångarna för tuffa och de kommer i för samlad trupp. Frågan är om inte Roman Abramovitjs storhetstid i Premier League är på väg att ta slut. Engelsmännen har redan dragit in hans visum, på grund av den krisande relationen mellan England och Ryssland. Steg för steg monteras hans makt över Chelsea ned. 

Jag tror att det är över. Jag tror att vi, utöver P för Panik och S för Slutet, kan plocka fram det versala I:et också. I för imperfekt. 

Elias förändring efter flytten till Vancouver

Föräldrarna om svenskens liv som superstjärna • Nya lägenheten • Umgänget i Vancouver • ”Det vill du inte höra när bandaren är på”

15 bästa värvningarna innan fönstret stängde

Johan Svensson rankar • ”Kommer avgöra mycket” • ”Enskilt viktigast” • ”Coolt efternamn”

Ett fräckt spikförslag – i en lurig V86-omgång

V86-GUIDEN: √ Spetsdragen √ Rankning √ Systemförslag