Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sebastian Mattsson

Blir publik förnedring – det är inte värdigt

Kepa Arrizabalaga. Foto: ACERO / IMAGO/ALTERPHOTOS/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Harry Maguire. Foto: RUSSELL CHEYNE / REUTERS BILDBYRÅN
Jose Mourinho. Foto: LENNARTPREISS / WITTERS BILDBYRÅN
Jerome Boateng och Niko Kovac. Foto: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON / IMAGO/SVEN SIMON IMAGO SPORTFOTODIENST

Det blir en rekordtidig Deadline Day i England i år. 

Premier League-jättarna lovade oss en förnuftigare fotbollsmarknad – men gav oss bara fler panikköp. 

I september 2017 tog Premier League till en åtgärd som, enligt förespråkarna, skulle leda till en mer förnuftigt skött liga. Samtliga ligaklubbar ingick i en omröstning med slutmål att sätta stopp för panikköp och kortsiktiga quick fix-lösningar.

Förslaget som röstades igenom var lätt sammanfattat: att stänga transferfönstret i samband med den första matchomgången. Ingen klubb får köpa spelare när säsongen väl påbörjats. Lagt kort ska ligga. Laget du har till ditt förfogande när domaren blåser i gång säsongens första avspark är laget du får leva med, åtminstone till januari. 

– Jag är så glad att Premier League tagit det här beslutet. Jag vet att det är svårt att ändra på traditionerna i det här landet, men nu är ni de första som tar initiativet och ändrar på en komplicerad sak, sa Manchester City-tränaren Pep Guardiola när förslaget hade klubbats igenom. 

Av tjugo röstberättigade klubbar var det bara fem klubbar som röstade emot: Manchester City (som alltså gick emot Peps vilja), Manchester United, Crystal Palace, Watford och Swansea City. Resten av klubbarna godkände förslaget och nu står vi här, den 9 augusti, på en historiskt tidig Deadline Day – och exakt ingenting har förändrats

Frågan är om alla sexton klubbar i "ja"-högen fortfarande kan stå för sina röster? Har det inte uppstått en liten ångestklåda i hårbotten på en och annan klubbordförande där ute? Ligan är nämligen inte alls immun mot panikköp numera – fråga bara Chelsea.

Som crescendot på en överlag kaosartad sommar har Roman Abramovitj fått en målvaktsstrejk i knäet dagarna innan transferfönstret stänger. Thibaut Courtois har slutat dyka upp på träningar för att tvinga fram en flytt till Real Madrid. Chelseas bot på krisen? Ett panikköp. 

Kepa en symbol för enfalden

Man gör Kepa Arrizabalaga, reservkeeper för Spanien i VM, till fotbollshistoriens dyraste målvakt. Enligt spanska medier har det kostat Chelsea 826 miljoner kronor för att få loss honom från Athletic Bilbao. En kompetent målvakt, men just nu framstår Kepa främst som en symbol för att Premier League-klubbarnas enfald sitter djupare än vad någon regelförändring kan nå. Man röstade för ett förslag som sades kunna leda till mindre impulsivitet och mer eftertanke – och så visar man prov på det exakt motsatta. 

United röstade som sagt nej. Trots att tränaren José Mourinho bara någon månad inför omröstningen gick ut och ställde sig bakom tanken på ett förkortat transferfönster. 

– Som en fotbollstränare och inte affärsman, så skulle jag föredra att fönstret stängdes så tidigt som möjligt så att alla vet vilka spelare vi har. Då skulle övergångarna genomföras tidigare och ingen skulle vänta på sista veckan och vi skulle inte ha en situation där en spelare spelar för ett lag omgång ett, ett annat omgång två, sa Mourinho då. 

Kan man tänka sig ett mer ovärdigt scenario?

Men samme Mourinho har tillsammans med United-ordföranden Ed Woodward försatt sig i samma typ av prekära läge som Chelsea. Eric Bailly fick kliva av under träningsmatchen mot Bayern München, vilket gjorde behovet av en mittback än mer akut för United. För att lösa situationen har firma Woodward & Mourinho gett sig ut på en vansinnesjakt efter försvarare och tvingats utstå publik förnedring som ett resultat. 

Att Jerome Boateng, snart 30 år gammal och farligt skadebenägen, ringer upp Mourinho och tackar nej till att gå till United, det som ska vara världens mest populära och anrika fotbollsklubb – kan man tänka sig ett mer ovärdigt scenario? Och med Boateng ute ur bilden kvarstår alternativ som kommer att kräva mer pengar och ge än större möjligheter för giriga säljarklubbar att dra nytta av Uniteds desperation. Leicester tackade nej till 700 miljoner kronor för VM-hjälten Harry Maguire. Kommer United att återvända ännu en gång med ett än större bud? 800 miljoner? 900 miljoner? 

Lagt kort ligger, som sagt. Frågan är hur många klubbar som gärna hade bytt förnuftet mot två extra veckor till panikköp?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!