Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindström

Sanny Lindström: Det måste Brynäs hantera

Ni kanske minns när Anders Forsberg plötsligt fick sparken den 4 februari 2013 från Skellefteå. Exakt vad som hände där och då lär vi aldrig få veta, en sak som lär ha legat till grund för beslutet ska ha varit att han redan gjort klart för Modo.

Än värre. Han ryktades även försöka värva med sig spelare. Det senare har dock stannat som ett rykte och där går historierna isär.

Nu står Brynäs inför ett liknande dilemma när Thomas "Bulan" Berglund sägs vara klar för Luleå till nästa säsong.

Inte nog med det. Två av Brynäs bärande spelare, tvillingarna Ponthus och Pathrik Westerholm, ryktas gå samma väg.

En sak är säker. Det här kommer bli en följetong och tyvärr en risk för ett onödigt energiläckage.

■■Det måste Brynäs klubbledning, spelare och ledare gemensamt hantera.

Att Thomas "Bulan" Berglund efter drygt två år i Gävle väljer att flytta hem till Luleå, med största sannolikhet, är inget anmärkningsvärt. Jobbet och resan han gjort med Brynäs är beundransvärd. Jag vet att han lyckats höja kravställningen och arbetsmoralen på varje enskild spelare, något som var en bristvara vid tiden han tog över.

Att Luleå också ryktas rycka i både Ponthus och Pathrik Westerholm är i sig inte heller något anmärkningsvärt.

Bröderna Westerholm tog vägen via Karlskoga till Brynäs 2014. Till och börja med upplevde jag att steget mellan Hockeyallsvenskan och SHL blev för stort - framför allt under den tidigare Brynästränaren Tommy Jonssons ledning.

■■Det kändes mer eller mindre som en tidsfråga innan de skulle vara tillbaka i Hockeyallsvenskan. 


När Thomas ”Bulan” Berglund sedan tog över som huvudansvarig tränare i januari 2015 tog bröderna genast stora kliv och har stadigt utvecklats till produktiva spelare i en andrakedja och vill således ha betalt därefter.

Det lär ha uppstått en initial diskussion mellan Brynäs och Ponthus och Pathriks agent - säkert redan i november. Att agenten kontaktar andra klubbar är inget ovanligt eftersom det kan skilja mellan Brynäs bud och vad agenten anser att spelarna är värda. Fler klubbar än Luleå lär i så fall ha nappat och visat intresse för duon.

■■Med andra ord: det är spelarnas marknad och en flytt betyder oftast en löneförhöjning. Precis på samma sätt som det ofta gör i näringslivet.

Om Luleå erbjuder ekonomiskt bättre erbjudanden till både Ponthus och Pathrik, och dessutom en tränare som kan utveckla de båda, tror jag att alla förstår att valet faller sig naturligt.

■■Jag är inte så dum så att jag för en sekund tror att "Bulan" pratat om Luleå med duon inför nästa säsong. 

■■Han är proffsigare än så. 


Jag var själv i en liknande situation 2007 när mitt avtal med Timrå skulle gå ut. Vid den tiden hade Lill-Kenta Johansson gjort klart med HV 71 och det var ingen hemlighet att vi båda hade en bra relation.

Kenta berättade för mig och Riku Hahl, i förtroende som lagkaptener, att han gjort klart med HV 71 men aldrig någonsin nämnde han att för någon av oss att han ville ha oss med.

Då var det mer känsligt efterföljande år när Timrås dåvarande sportchef Kent "Nubben" Norberg gjorde klart med Frölunda. Det florerade massivt med rykten om vilka han skulle ta med sig och jag tror faktiskt det störde spelartruppen en aning.

Som lagkamrat ser man snabbt om intensiteten eller engagemanget hos antingen Ponthus eller Pathrik Westerholm går ned eller om den mot förmodan skulle göra detsamma hos Tomas "Bulan" Berglund.

■■Först då finns det ett problem att hantera.


Nu måste sportchefen Stefan Bengtzén jobba än närmare laget och ta ett större ansvar. Han om någon vet hur läget ligger till och är den som i större utsträckning ska svara på frågor och läsa av signalerna från spelartruppen.

■■En sak är säker. Ryktena om Thomas "Bulan" Berglund och Ponthus och Pathrik Westerholm skapar en stor press på de inblandade och Brynäs.

De som höjer rösten för att Brynäs ska entlediga Thomas ”Bulan” Berglund eller bröderna Westerholm har jag ingen som helst förståelse för. Det är numera en vardag att spelarna byter klubb.

Om man misstror "Bulan" eller bröderna Westerholm och deras professionalitet finns det ett sätt att motbevisa belackarna. Börja vinn matcher.

■■Visst, de kommer att bli synade mer än någonsin. 

■■Den pressen måste de hantera.