Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindström

Lindström: Lägg ner Disciplinnämnden

Foto: Carl Sandin

Tacklingar mot huvudet och domare som delar ut straff utifrån hur skadade spelare blir i stället för hur farliga smällarna är.

Samma problem som vi dragits med i flera år lever kvar och nu vill jag inte vänta på konkreta åtgärder längre.

Det här är mitt förslag:

Skrota disciplinnämnden i dess nuvarande form och låt SHL ta ansvar för spelarnas säkerhet och hälsa.

I lördagens match mellan Modo och Luleå fick vi skåda årets hittills fulaste tackling, inte förvånande utdelad av killen som utmärkt sig som ligans huvudjägare, Anton Hedman.

Tyvärr får man säga att Hedman gjort sig ett namn som en respektlös spelare som ofta delar ut tacklingar för att skada.

Lördagens incident var inget undantag, Hedman fullföljde en tackling på Modos Dave Spina, en uppenbar tackling från den blinda sidan där Spina hade passat i väg pucken och Hedman medvetet tog sikte på huvudet.

För stort ansvar på domarna

Blickar vi mot andra sidan Atlanten är det just dessa tacklingar som NHL tagit krafttag mot. I NHL hade man i samma situation med stor sannolikhet pratat om "pricipal point of contact", alltså huruvida huvudet var måltavlan.

För några veckor sen hade vi en liknande situation där Leksands Tobias Forsberg delade ut en vårdslös huvudtackling på Frölundas Dick Axelsson.

Hade Spina och Axelsson legat kvar på isen hade både Hedman och Forsberg fått räkna hem kännbara straff.

Med dagens regelbok väger dock skadan tyngre än avsikten, vilket lägger ett alldeles för stort ansvar på domarna.

Under mina första år i elitserien, i början av stenåldern, var det fortfarande hemmalagets ansvar att filma matcherna och båda lagen fick med sig ett videoband hem.

Jag minns tydligt en match då en av våra finska spelare blev tacklad, en tackling mot huvudet som i dag skulle ha gett uppskattningsvis fem, sex matchers avstängning.

När vi dagen efter skulle titta på situationen var den av någon bisarr anledning bortklippt...

Med dagens teknik borde situationer där spelarnas säkerhet är i fara ha alla förutsättningar att kunna bedömas rätt och ge korrekta straff.

SHL omsätter i dag över 1,5 miljarder kronor, det finns spelare med månadslöner över 300 000 kronor. Att inte göra sitt yttersta för att försöka skydda produkten, det vill säga spelarna, är bortom mitt förstånd.

Så ska fler skador förhindras

Så länge vi blundar för detta kommer spelare som Anton Hedman och Tobias Forsberg kunna fortsätta att tackla mot huvudet utan konsekvenser.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att detta är en prioriterad fråga för SHL.

I NHL ansvarar gamla storspelaren Brendan Shanahan för disciplinära straff och definierar sitt jobb som ansvarig för spelarnas säkerhet.

Mitt förslag är att skrota disciplinnämnden i dess nuvarande form och i stället tillsätta en grupp bestående av förslagsvis gamla NHL spelare som Mattias Norström och Niclas Hävelid, kompletterad av nuvarande domarchefen Peter Andersson och en begåvad före detta SHL-spelare som Anders Burström.

Deras ansvar blir att granska tveksamma situationer som uppstår under matcherna för att sedan bedöma och bestraffa. De ska också sköta kommunikation med spelare och klubbar samt sätta upp tydliga ramar och regler kring vad som är accepterat av både den som tacklar och den som blir tacklad. Med rak och tydlig kommunikation kommer flertalet skador förhindras.

På detta sätt lyfts även ansvaret från domarna, dels slipper de bedöma hur pass skadad en spelare är och dels har de inget inflytande på vilka fall som ska skickas vidare till granskning, något som flera domare jag pratat med skulle välkomna. Domarna får möjlighet att fokusera och bedöma efter situation snarare än vilken skada situationen renderar.

Respekten har försvunnit

Jag är införstådd med att detta är en komplex fråga då disciplinnämnden agerar under Riksidrottsförbundet och ligan inte självständigt har mandat att besluta detta.

Tyvärr tror jag att disciplinnämndens respekt bland spelare, ledare och klubbar har försvunnit. Med en rad tveksamma, och framför allt tvetydiga bedömningar genom åren är förtroendet förbrukat.

För att citera en domare jag pratade med för något år sen:

Disciplinnämnden vill jag inte rapportera in mindre händelser till, den saknar helt och hållet kompetensen att göra en schyst bedömning.