Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sanny Lindström

Lindström: Floppat – det är delvis SHL:s fel

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Leksand har fått en mardrömslik start på säsongen, och vi kan konstatera att allt annat än en placering sist i tabellen vore en skräll.

De borde redan i dag börja förbereda sig för negativt kval.

Hur kunde det bli så här? Ja, det är delvis SHL:s fel.

Så bra har SHL-lagen startat säsongen - enligt Sanny Lindström

Malmö - 5 getingar

Har överträffat mina förväntningar under inledningen av säsongen. Bra målvakter, stabila backar och en stjärnkedja i form av Ilari Filppula, Niclas Hardt och Andreas Thuresson har gett maximal utdelning med fem raka segrar.

Luleå - 4 getingar

Ett svårplacerat lag inför säsongen. Har spelat över min förväntan och segern mot Växjö senast imponerar. Har en stabil defensiv och seriens bästa målvakt i form av Joel Lassinantti.

Karlskrona - 4 getingar

Har tre raka segrar och ett mycket lugnare och stabilare spel än under den kaosartade debutsäsongen. Har stärkt upp laget och spelar framför allt med mer förstånd och uppträder mindre naivt.

Växjö - 3 getingar

Offensivt har spelet fungerat bra där Dennis Everberg vuxit fram som den stora stjärnan. I defensiven finns det mycket att förbättra och den på förhand uppskrivna målvakten Joacim Eriksson har inte övertygad ännu.

Frölunda - 3 getingar

Såg vilsna ut under de två inledande matcherna och det fanns tvivel på backuppsättningen. Trots det har de återhämtat sig och lyckats vinna tre raka matcher. Tyder på klass.

HV71 - 3 getingar

Har imponerat i säsongsupptakten med en härlig offensiv och intensitet i spelet. Finns all anledning att känna optimism inför fortsättningen för HV. Martin Thörnberg är i gott slag och en av seriens hetaste spelare.

Skellefteå - 3 getingar

Inledde starkt med tre raka segrar mot tufft motstånd. Jag ser mellan fingrar efter storförlusten senast mot HV71 när Skellefteå saknade sju ordinarie spelare däribland Kyle Cumiskey, Joakim Lindström, Oscar Möller och Jimmie Ericsson.

Brynäs - 3 getingar

Premiären mot Frölunda förra veckan var en härlig uppvisning och stundtals hockeypropaganda. Matchen mot Linköping i lördags var av den sömnigare karaktären vilket gör att betyget dras ner.

Rögle - 2 getingar

Rögle har ett bättre lag i år än i fjol, ingen tvekan om det. Bryan Lerg är en av seriens bästa spelare och skapar chanser helt på egen hand. Finns mer att hämta ur detta lag. Defensiven måste bli tightare och bättre.

Färjestad - 2 getingar

Spelet i numerärt överläge är ett av få glädjeämnen för Färjestad så här långt. Har sett vilsna ut i spelet och släpper till många lägen och billiga mål. Defensiven har varit svag med nio insläppta mål de två senaste matcherna.

Linköping - 2 getingar

Det finns en uppsjö med starka offensiva spelare i Linköping som jag uppskattade vare en av de bästa offensiva forwardsuppsättningarna i SHL. Facit fem matcher in i serien är åtta gjorda mål. Såklart för klent med så många skickliga spelare.

Djurgården - 1 geting

Fem mål och en sprudlande offensiv i premiären mot Leksand. På de senaste tre matcherna har de endast gjort två mål och släppt in hela tio stycken. En del skadebekymmer, likväl ser det oroväckande svagt ut.

Örebro - 1 geting

Har ett på pappret tunt lag där skadorna på Joakim Andersson och framförallt Martin Johansson är kostsamma. Spelet i numerärt underläge har varit under all kritik och min känsla om Örebro som ett bottenlag har stärkts efter inledningen.

Leksand 1 geting

Varken bättre eller sämre än jag förväntat mig inför säsongen. Har ett oerfaret lag och de många misstagen i framförallt egen zon har varit kostsamma. Kan räkna med en tuff säsong.

Leksands största utmaning den här säsongen handlar inte om att undvika negativt kval och en jumboplats. Den största utmaningen är att konstant kunna bibehålla ett driv, engagemang och en vilja att utvecklas.

Det måste Leksand lyckas med, trots att det lär vara resultaten som kommer att diskuteras.

Av egen erfarenhet vet jag att de gånger lag genomgår tunga perioder utan vinster så finns det en tendens att spelare efterfrågar lättare träningar med lägre intensitet. För att spara energi och lägga sitt fulla fokus på att vara pigga och fräscha till matcherna.

Det är dock kontraproduktivt så det förslår.

Visst, det kan generera kortvarig effekt men skapar negativa konsekvenser som uppenbarar sig senare under säsongen, i form av sämre uthållighet och motivation till tuffa träningar.

För Leksands del får detta scenario aldrig infinna sig.

Leksand måste se till den stora bilden där utvecklingen, både individuellt och som lag, är det primära.

Om det betyder att Leksand halkar efter i tabellen är av sekundär betydelse.

 

Det är egentligen inte särskilt relevant om Leksand vinner en bortamatch mot Växjö eller Luleå i mitten av november (även om det självfallet kan vara en självförtroende-boost och ett kvitto på utveckling).

Nej, det absolut viktigaste är att de lyckas vara som allra bäst i mitten av mars - när kvalspelet drar igång.

Om vi tar en titt på Leksands lag, lagdel för lagdel, spelare för spelare, kan vi konstatera att allt annat än en placering sist i tabellen vore en skräll.

Jag har märkt att det finns få saker i hockey-Sverige som engagerar som Leksand. Att masarna kommer halka efter i tabellen är inte bra för varken Leksand eller SHL.

Och det vilar faktiskt ett ansvar på SHL att detta scenario, där vi hittar Leksand i botten, på SHL.

 

Som nykomling får Leksand drygt sex miljoner kronor mindre än övriga lag i SHL, i bidrag från ligan.

Varför? Jo, det är pengar som oavkortat har tilldelats degraderade Modo. Ett fallskärmsbidrag som har syftet att hjälpa det utslagna laget, Modo i detta fall, att kunna fortsätta driva sin verksamhet och bidra till en anpassning av en vardag i Hockeyallsvenskan där en stramare budget krävs.

Jag är medveten om att Leksand fick samma bidrag i samband med att de ramlade ur SHL 2015 och att de sett över dessa säsonger är en nollsummespel.

Men att ge en nykomling, oavsett vilket lag det handlar om, sämre förutsättningar än de andra klubbarna är knappast sunt.

 

Ett på pappret allsvenskt lag med en nästintill obefintligt erfarenhet från spel i SHL kommer inte ha en chans att mäta sig mot de andra lagen i högsta ligan.

Skulle det inte vara bättre om samtliga i SHL lag fick dela på de sex miljonerna och bidra med cirka 430 000 kr var till Modo?

Det hade gett Leksand drygt 5.5 miljoner kronor att lägga på spelarbudgeten - och ett mer slagkraftigt lag.

I teorin skulle dessa pengar ha kunnat spenderas på ett par toppspelare som skulle gjort Leksand - och SHL! - bättre och mer intressant.

Ingen kan intala mig att det är bra för SHL, som produkt och upplevelse, att ett lag redan efter fem omgångar känns avsågat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!