Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindström

Kan bli sanslös dramatik – åtta lag kan vinna guld

Foto: BILDBYRÅN

När jag tittar på lagen i SHL ser jag att det finns alla förutsättningar för sanslös dramatik. 

Hela åtta lag har möjlighet att vinna guld.

Förbered er på den jämnaste säsongen någonsin. 

Jag kan än i dag minnas tillbaka, trots att det var åtta år sedan jag tvingades sluta spela, känslan inför en premiär. Glädje, nervositet, förväntan och ångest. Allt paketerat tillsammans. Det är, oavsett hur gammal du är och hur många premiärer du än har spelat, känslor som måste hanteras, respekteras och tas hand om. Det är inte alltid det lättaste.

Hur står man sig som individ och lag när det står poäng på spel till skillnad från en försäsong, och har man förberett sig själv ordentligt?

Skillnaden mellan en lugn och trygg resa in i säsongen och tidig krisstämpeln är hårfin. Jag har varit med om bägge delar och vet hur lite det är som skiljer och hur snabbt en frustration och misströstan kan ta ett järngrepp om laget. 

En inledande förlust gör att det redan i matchen efteråt infinner sig en press. Då gäller det att kunna styra sina tankar och använda sin rutin för att skapa ett lugn, något som jag av erfarenhet vet är en utmaning. 

När jag spelade i Färjestad 2011 hade vi en usel inledning och den första trepoängaren kom först i den elfte omgången. Pressen det skapade under hela säsongen och den mentala utmaning och fokus som krävdes gjorde att laget var dränerat på energi i säsongens slutskede.

Ser jag på årets säsong och styrkeförhållandena mellan de 14 lagen kommer det att finnas alla förutsättningar för en sanslös dramatik både i toppen och i botten av tabellen. Timrå, Brynäs, Oskarshamn och Djurgården kommer slåss i botten medan Luleå, Rögle och Växjö är givna topplag. 

Jag ser det inte alls som osannolikt att hela åtta lag har chansen att vinna guld i år. 

Åtta stycken

Det har vi aldrig tidigare varit med om. Därför är många lag delvis beroende av en positiv säsongsinledning.

Brynäs måste skapa ett lugn efter den turbulenta tid som varit, Djurgården ska implementera ett nytt spelsätt samtidigt som man internt satt upp en målsättning om att vara topp sex i tabellen. Timrå, som nykomling, är beroende av en flygande start och bygga vidare på den positiva trend föreningen är inne i. Linköping siktar på slutspel och har inte råd att hamna efter inledningsvis. Färjestad går in med en sanslös press på sig och både Frölunda och Luleå jagar revansch.

***

Det var länge sedan vi hade så många profiler i SHL som den här säsongen. Potentiella stjärnspelare finns i Luleås Linus Omark, Malmös Carl Söderberg, Djurgårdens Marcus Sörensen, Frölundas Ryan Lasch och Michael Špaček, Linköpings Marcus Högberg, Skellefteås Jonathan Pudas och Färjestads duo Joakim Nygård och Marcus Nilsson som alla kommer förgylla serien.

Samtidigt som vi med tillförsikt, för första gången på 18 månader, kan börja se fram mot en normalare vardag.

Om några veckor välkomnas publiken tillbaka till våra arenor, och som vi har längtat.

Även om spelare, ledare och domare gjorde det bra i fjol och lyckades skapa känslor och intensitet i spelet var det ändå något som saknades. Ingen kommer någonsin att ta publiken för givet igen och bara tanken att arenorna kommer fyllas känns helt underbar.

Att publiken tillåts tillbaka så snabbt kom som en överraskning vilket indirekt betyder att inget lag eller klubbledare har budgeterat för en sådan tidig publiktillströmning. En klubbledare jag pratade med tidigare i veckan, efter beskedet om de lättade restriktionerna kom, förutspådde att det skulle kunna komma att värvas ganska många spelare under säsongens gång. Det skulle i så fall jämna ut styrkeförhållandet än mer.

Med andra ord.

Förberedd er på den jämnaste säsongen någonsin.

Sanny Lindströms tabelltips

14- Timrå

13- Brynäs

12- Djurgården

11- Oskarshamn

10- Linköping

9- Malmö

8- Leksand

7- Skellefteå

6- Örebro

5- Frölunda

4- Färjestad

3- Växjö

2- Rögle

1- Luleå


Läs Sannys analyser om lagen här!