Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindström

Gör det enda rätta – säg upp dig, Melin

Roger Melin är på väg att föra upp Leksand i SHLFoto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Roger Melin är på god väg att göra det Perra Johnsson gjorde 2016 och föra Leksand från botten av Hockeyallsvenskan till SHL. 

Vinner Leksand en av de återstående tre matcherna och tar steget upp i SHL bör Melin göra det enda rätta och säga upp sig.

Att Leksand skulle kunna hota Mora den här säsongen såg jag som mer eller mindre en utopi. Möjligtvis skulle man kunna stjäla en match på hemmaplan men mer än så? Knappast.

Ser man till kalenderåret 2019 var Mora med god marginal före Brynäs, Linköping och Timrå i tabellen, och ser jag till spelet var det utan tvekan det bästa jag sett Mora prestera sedan man gick upp i SHL. 

Med spets i form av Spencer Abbott, Andrew Rowe och Mathias Bromé på forwardsidan och en målvakt av hög SHL-klass i form av Janne Juvonen var det ingen tvekan om att Mora var den givna favoriten. Och med det, enligt många, förödande tv-avtalet som ger SHL klubbarna i runda slängar 38-40 miljoner kronor per säsong jämfört med Hockeyallsvenskans 2,5 miljoner sades SHL vara en stängd liga.

Trots det är Leksand en match från att återigen ta klivet in i svensk hockeys finrum.

Nu ska det tydliggöras. Att Leksand spelar kvalspel är i sig inget förvånande sett till vilket lag man värvade ihop inför säsongen. Vägen hit har dock inte varit spikrak.

Efter nio raka förluster i mitten av december var det (rekord)långa tålamodet med tränaren Leif Carlsson slut och aning oväntat plockade man in Roger Melin som drygt ett år tidigare var icke önskvärd i Brynäs efter åtta omgångar i SHL.

Roger har inte revolutionerat spelet eller ändrat nämnvärt i det taktiska bortsett från att han striktat upp försvarsspelet med större tydlighet och implementerat ett aggressivare boxplay som gett laget trygghet. 

Det Roger Melin framför allt har gjort är de mest självklara sakerna för en ledare men som i jakten på vinster lätt kan glömmas bort. Roger pratar med spelarna, säger hej när de kommer på morgonen, frågar hur de mår och jobbar mycket med kommunikation med varje spelare och därigenom skapat ett förtroende och lugn.

Med sin prestigelöshet har han involverat sina assisterande tränare Jens Nielsen och framför allt Christer Olsson mer och fått dem att vara mer auktoritära och ansvarstagande, något som hjälpt gruppen.

Under 2000-talet har Leksand kvalat till eller från SHL 16 gånger. Synonymt med gånger man gått upp är att man inte satsat på dyra importspelare i slutskedet av säsongen som rubbat all form av balans och kemi i laget. Det lugnet i kombination med Roger Melins ledarskap har genererat en arbetsmiljö där individer växer och vågar ta ansvar och inte heller är rädda för att göra misstag. 

Det har gjort att man nu bara är en match från SHL, en chans jag inte tror man kommer försumma.

Roger Melin är på väg att ta en gruvlig revansch på alla som räknade ut honom efter att han fick sparken i fjol. Går Leksand upp är det också ett läge för Melin att tacka för sig.

Något man lärt sig med Leksand genom åren är att det i regel kan svänga rätt fort – något som Perra Johnsson kan intyga.

En sak är säker. Roger Melin lär inte sakna anbud efter det han gjort för Leksand den här säsongen.