Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindström

En skrämmande bild av tystnadskulturen

Efter avslöjandet om grova sexuella övergrepp – nu uttalar sig lagkamraterna.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA
Foto: CHARLES CHERNEY / AP FRE170067 AP

Ytterligare en skandal skakar NHL. 

Sanny Lindström, expert och krönikör på C More och SportExpressen, förfasas över den tidigare Chicago Blackhawks-spelaren Kyle Beach vittnesmål om sexuella övergrepp och hoppas att tystnadskulturen är på väg att falla sönder. 

Det som händer innan för omklädningsrummets väggar ska stanna inför väggarna. Det har delvis varit en måttstock på ett lags styrka, men det finns så klart grader i helvetet. En annan sak som är djupt rotad och också präglar eldidrotten är betydelsen av nästa match som ofta är viktigare än folks psykiska hälsa, välmående eller diverse missbruk.

Jag har själv varit med i både framgångsrika lag och även i grupper och lagsammansättningar där kemin, tilliten och lagsammanhållningen inte fungerat. Ett sätt att mäta en fungerande grupp har varit dess förmåga att lösa uppkomna problem internt. Om det läcker ut interna saker från ett omklädningsrum så har det i regel varit ett tecken på en splittrad grupp. Det är den sanningen som jag och många hockeyspelare levt med och delvis gör än i dag. 

Tagit över allt vad sunt förnuft heter

Nu ska jag vara tydlig med att jag aldrig sett, hört eller varit kring lag där liknande vidriga saker har hänt som i den skrämmande och tragiska härvan som nu rullas upp i NHL och Chicago Blackhawks. Där har tystnadskulturen och vikten av att vinna nästa match tagit över allt vad sunt förnuft heter. Det är det yttersta beviset på att en människas välmående trumfas av att vinna en match eller i det här fallet ett mästerskap. 

Att sanningen kommer fram är lika viktigt som det givetvis är skrämmande. Alla som varit en del av det här och andra kulturer där man tystat ner saker måste granskas, lyftas fram och rensas ut. Det är så vidrigt att jag saknar ord. Jag tror att det finns fler historier där ute och att folk har anledning att känna oro för den sanning som lurar runt hörnet.

Jag har själv varit i USA och spelat hockey och upplever att det individuella drivet att nå framgång är långt mycket större än det är hos svenska spelare. Vi är inte beredda att slå undan benen på en lagkamrat för att nå framgång på samma sätt som jag upplevde att de var där borta. Det betyder också att det har funnits utrymme för folk att utnyttja en maktposition och göra saker som man vet är fel men som kan ta dig ett steg närmare toppen, i det här fallet NHL.

Vi har hört berättelse från den kanadensiska juniorligan där det funnits spelare som tidigare vittnat om missförhållanden och sexuella övergrepp. Därför är det så enormt viktigt att det här kommer fram och att vi en gång för alla kan slå sönder vikten av att saker sköts internt.

Upplever att det blivit bättre i Sverige

Jag upplever att kulturen blivit bättre kring svensk hockey de senaste åren. Det speglas i mångt och mycket av att det finns ett mycket mjukare och rundare ledarskap bland många av de yngre tränarna som kommit in i hockeyallsvenskan och SHL. Det har skapats ett mer öppet klimat där det finns utrymme och förståelse för att visa känslor och vara ledsen.

Så var det absolut inte på min tid. När jag kom upp som ung spelare fanns det fortfarande så kallade inkilningar som var grovt kränkande och som aldrig hade accepterats i dag.

Vi ska dock inte jämföra med hur det har varit – utan måste i stället sträva efter att fortsätta utvecklas och inte isolera hockeyn från samhället. Hockeyn och klubbarnas främsta uppgift är i första hand att skapa individer med bra värderingar mer än att lyfta upp spelare i representationslaget även om det är en viktig del för klubbarna också.

Det som just nu utspelar sig i NHL och Chicago Blackhawks är läskigt och ger en skrämmande bild av den tystnadskultur som varit vidrig. Vi kanske måste inse att nästa match inte är viktigare än sunt jävla förnuft och ställningstagande. 

Utsattes för grova sexuella övergrepp av NHL-klubben Chicago Blackhawks viceocoach Brad Aldrich.

Se mer: Tidigare avslöjanden

SportExpressen har tidigare berättat om anklagelserna mot Bernie Lynch, som tränat ungdomslag i Sverige