Foto: Tgsphoto/Rex/ShutterstockFoto: Tgsphoto/Rex/Shutterstock
 Foto: Tgsphoto/Rex/Shutterstock
Foto: Bpi/Rex/ShutterstockFoto: Bpi/Rex/Shutterstock
 Foto: Bpi/Rex/Shutterstock
Robert Börjesson

Zlatan tystade England igen

Publicerad

LONDON. Kritikerna sa att Zlatan Ibrahimovic var för dålig för ett engelskt topplag.

Hemmafansen försökte psyka genom att sjunga att hans näsa alltid var offside.

Då tystade Zlatan England igen.

Nu kan inte ens de mest enögda britterna tvivla på Zlatan Ibrahimovics storhet.

 

TIPS: Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Du vet att en seger betyder mycket när festen i omklädningsrummet hörs ända upp i Stamford Bridges presskonferensrum någon våning upp. Basen mullrade runt Stamford Bridge när Zlatan Ibrahimovic och hans lagkamrater firade att de slagit ut Chelsea och tagit sig till kvartsfinal i Champions League.

Och varför inte? Det här var en maktdemonstration. Tidigare har de här matcherna varit klassiska dramer. Nu vann PSG båda matcherna och behövde varken genomlida hjältedåd på övertid eller sista minuten kalabalik.

För en klubb som PSG, som vill betraktas som en av Europas elitklubbar, var det viktigt.

 Men mest betydde avancemanget antagligen för Zlatan Ibrahimovic.

 Det kunde ha blivit hans sista Champions League-match.

Det här kunde ha varit ännu en match när världen pratade om Ibrahimovics Champions League-förbannelse. Istället handlar nu allt om hur Zlatan nästan på egen hand - med ett vackert målgivande pass och ett kallt mål - såg till att PSG nådde en kvartsfinal i Champions League.

 

2014 gick Chelsea vidare efter ett mål i slutminuterna.

2015 slog PSG ut Chelsea i förlängningen, trots att deras stora stjärna Zlatan Ibrahmovic blivit utvisad.

2016 stoppade Zlatan det från att bli ett nytt drama.

 

I franska tidningar har det hetat en tid att Ibrahimovic måste leva upp till sin lön i det här Champions League-slutspelet för att erbjudas ett nytt kontrakt. Om det stämmer gav han även sin arbetsgivare ett svar. Zlatan kommer antagligen få ett nytt kontraktsförslag med många nollor redan i dag.
"Nej. Alla vill ha Zlatan", sa PSG:s president Nasser Al-Khelaifi när jag frågade om Zlatans ålder var ett problem för klubben.

Sedan kallade han Sveriges lagkapten för en magiker som vunnit matchen mot Chelsea åt dem.

Han har rätt.

För visst, PSG är ett fantastiskt miljardbygge. Men deras svajiga backlinje gör dem också till ett bräckligt miljardbygge där bollinnehav alltid är bästa försvar.

De behöver Zlatans klass om de ska nå längre än kvartsfinal den här gången.

Och tappar de bollinnehav i uppbyggnadsfasen lika naivt mot lag som Barcelona och Bayern München som de gjorde på Stamford Bridge emellanåt, kommer de straffa sig brutalt.

Men visst säger det samtidigt något om hur långt den här klubben färdats på kort tid när man nu kan kasta in Edinson Cavani som inhoppare samtidigt som Chelsea förstärker med Bertrand Traore.

Ingen kommer vilja tvingas möta PSG och Zlatan i kvartsfinalen.

 

Man skulle kanske tro att den dummaste Zlatan-kritiken försvunnit här i England.

Men Martin Keown, tidigare Arsenalstjärna, satt på pressläktaren som BBC-expert.

Inför matchen påstod han att ingen av Englands fyra största lag skulle vara intresserade av Zlatan.

"Leicester kanske", sa en kollega.

Keown var väldigt tyst efteråt.

Zlatan hade tystat sina kritiker i England igen som sagt.

 

Och äntligen fick Zlatan vinna en Champions League-match på engelsk mark, ännu en sådan där statistik som hans kritiker i England älskar att kasta i ansiktet på Sveriges landslagskapten.

 Engelska tidningar placerar Zlatan i Manchester United nästa säsong. Hans agent Mino Raiola sa till mig inför matchen att han redan bestämt sig om framtiden.

Det är svårt att veta vad som är sant, men jag tror vi kan vara rätt säkra på att ingen behöver vara oroliga för hans ålder. Var det någon som tyckte att Zlatan spelade som en blivande 35-åring.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag