Zlatan Ibrahimovic. Foto: Yoan Valat / Epa / TtZlatan Ibrahimovic. Foto: Yoan Valat / Epa / Tt
Zlatan Ibrahimovic. Foto: Yoan Valat / Epa / Tt
Robert Börjesson. Foto: Ylwa YngvessonRobert Börjesson. Foto: Ylwa Yngvesson
Robert Börjesson. Foto: Ylwa Yngvesson
Robert Börjesson

Hur skulle han annars ha gjort?

Publicerad

PARIS. Det hette att Zlatan spelade för ett nytt kontrakt.

Sveriges lagkapten svarade med sitt 46:e mål i Champions League.
Det hette att Edinson Cavani borde ha sålts till Kina.

Inhopparen svarade med ett segermål som betyder att det är fördel PSG i returen.

Nu har vi en modern klassiker framför oss i London.

Det var skilda världar på Parc de Princes inför åttondelsfinalen mot Chelsea. Utanför arenan i vinterkylan krävde PSG-supportrar att Zlatan Ibrahimovic skulle få ett nytt tioårskontrakt med Parisklubben. Inne i fikarummet, där vassa armbågar slogs om ostbrickorna, viskade Arnoud Hermant, initierad PSG-expert på tidningen L'Equipe, att de kommande två Champions League-matcherna kommer att avgöra hur Laurent Blanc och klubbens ledning ställer sig till ett nytt dyrt kontrakt för Zlatan Ibrahimovic.

Hur Zlatan svarade?
Med sitt tredje raka Champions League-mål, hans 46:e i turneringen.
Hur skulle han kunna svara på något annat vis med den sanslösa form han befinner sig i just nu.


Idrottsstjärnor brukar prata om hur man uppskattar de stora ögonblicken mer i slutet av karriären. Man tar inte Champions League-slutspel för givet längre. Det finns inte längre ett oändligt antal stormatcher kvar att spela. Varje match kan vara den sista.

Efteråt pratade han också om att han spelade under press för att, och det här älskar jag, "visa att man är vid liv".

Det kändes som att Zlatan spelade den första av två åttondelsfinaler precis så, som om han tyckte det här var lite viktigare än alla andra på plan.
Han började med att frispela Lucas med en sagolik klack som fick Cesc Fabregas och Cesar Azpilicueta att gå genant vilse. Han fortsatte med en frispark strax ovanför ribban. Sveriges lagkapten hade sedan en nick som han kanske borde gjort mer av.

Och då hade det bara gått en kvart.
Det viktiga 1-0-målet, en hård frispark som turligt gick via John Obi Mikels ben och i mål, är inte det vackraste han gjort i karriären, men den här kvällen var det framför allt som bollmottagare och framspelare som Zlatan glänste.

Blaise Matuidi borde naturligtvis ha dödat den här matchen när Zlatan frispelade honom med en nick i andra halvlek. Och ett Chelseaförsvar, ihoplappat med gaffatejp, med Gary Cahill och Branislav Ivanovic som mittbackspar, var på fallrepen flera gånger under matchen, framför allt under de första tio minuternas intensiva PSG-offensiv.

Men först när PSG kastade in en inhoppare för 650 miljoner kronor kom till sist segermålet.

Denna Edinson Cavani som har varit så kritiserad i Paris. Spelaren som så många ville skeppa i väg till Kina under transferfönstret i januari.
Han behövde också visa att han "är vid liv".

Hur han svarade?
Med ett iskallt 2-1-mål, snyggt framspelad av Angel di Maria, som gör att det är slagsida PSG i den här åttondelsfinalen.

 
Målet är oerhört viktigt. Det behövdes. För det här är inte samma Chelsea som imploderade under José Mourinho.

Det här är ett pånyttfött Chelsea, som inte förlorat en match under Guus Hiddink innan förlusten mot PSG, som blir vassare för varje vecka, och som spelade slugt med snabba spelomvändningar. De kunde också ha åkt hem med ett bättre resultat om inte Kevin Trapp gjort en helt osannolik parad på Diego Costas nick i första halvlek.

Senast de här lagen möttes i en åttondelsfinalsretur på Stamford Bridge blev det en klassiker. Det känns som att vi kan få en ny fantastisk returmatch. Båda lagen är lika desperata efter kvartsfinalplatsen. Chelsea behöver vinna turneringen för att släppas in i fotbollens finrum även nästa säsong. PSG jagar en Champions League-framgång för att tysta allt prat om att de inte tillhör den yttersta toppen. En enda sak känns säker.

Zlatan Ibrahimovic kommer att ha huvudrollen igen. Kanske även Edinson Cavani.
Man måste ju visa att man är vid liv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag