Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Robert Börjesson

Börjesson: En pinsam match - på flera sätt

Liverpool får möta Chelsea i FA-cupfinalen.

Men det var en pinsam semifinal.

Pinsam för domaren Martin Atkinson som gav Chelsea ett felaktigt mål.

Pinsam för de Chelseafans som inte respekterade den tysta minuten.

Pinsam för Tottenham som för­nedrades av Chelsea.

När Fabio Capello överraskande hoppade av jobbet som Englands förbundskapten trodde de flesta att det skulle förstöra Englands chanser att vinna EM.

Sanningen är att Capello i stället framför allt förstört hela Tottenhams säsong. Sedan Harry Redknapp blev förstahandsvalet till jobbet som Englands nästa förbundskapten har Tottenham sovit med fiskarna som "Gudfaderns" Luca Brasi. Redknapp har förnekat att det skulle påverka honom eller spelarna. Men ovissheten och de ständiga spekulationerna har knäckt Spurs.

Inte ens en fjärdeplats och kval till Champions League känns given längre och i går förnedrades man av Chelsea i en FA-cupsemifinal.

Lämnade Wembley i förtid

Det var inte länge sedan Tottenham­tränaren pratade om att vinna Premier League. I går tvingades han se hur Spursfans lämnade Wembley och en av årets viktigaste matcher i förtid.

Framför allt var han tvungen att se ett spökmål. Det var José Mourinho som myntade uttrycket och som de mesta "Den utvalde" sa under sin tid i England har det blivit bevingade ord. Bara Eric Cantona, bland utländska fotbollsproffs, har betytt lika mycket för det engelska språket.

Juan Matas 2-0-mål var naturligtvis inte inne. Vi såg det. Spelarna såg det. Men  Martin Atkinson  såg ett mål bakom en klunga av spelare.

Det är trist eftersom alla skrik på domarskandal stjäl fokus från en brutalt stark insats av Chelsea. Det går inte att prata om 5-1-segern nu utan att börja spekulera i vad som hade hänt om Mata och Chelsea inte hade fått sitt spökmål. Det borde ha sagts tillräckligt redan, men fotbollen behöver verkligen målkameror. Inget avbrott under matcher kan vara värre än de här onödiga diskussionerna om feldömda mål.

Barcelona är inte skrämt

Men skrik inte domarskandal för högt. Tottenhams spelare stod för fler missar än Atkinson. Och de andra fyra Chelseamålen var av högsta klass, framför allt Didier Drogbas snabba vändning och stenhårda skott i krysset efter en duell med en annan grå panter, William Gallas.

Men jag tror inte att segern skrämmer Barcelona som möter Chelsea på onsdag i den första Champions League-semifinalen. De blev inte mindre favoriter för att Chelsea och viktiga assistkungen Juan Mata tvingades spela en cupmatch tre dagar innan nästa stormatch.

Gårdagens FA-cupsemifinal kallades "Harry Redknapps audition till förbundskaptensjobbet" i brittiska tidningar.

Samma tidningar skriver i dag att semi finalen inte var en fotbollsmatch, det var "ett gatlopp".

Och kanske ska Roy Hodgson se till så att mobilbatteriet är laddat, för hans chanser att få ett samtal av det engelska fotbollsförbundet ökade antagligen efter "'Arrys" mardrömskväll på Wembley. Hade provspelningen varit ett avsnitt av "Idol" hade vi suttit och hånskrattar nu åt amatören med de stora drömmarna som åkte ut redan i första omgången.

Snyggt agerat av Chelsealedningen

Nu väntar Chelsea-Liverpool i finalen. Chelsea måste vara favoriter. Jag hittar inte en lagdel där Liverpool är starkare. Men framförallt spelar Chelsea just nu med ett helt annat självförtroende än Liverpool.

Chelseas ledning skickade nästan direkt efter slutsignalen ut en ursäkt för de fans som inte kunde eller ville respektera den tysta minuten för offren för  Hillsborough-katastrofen och Piermario Morosini. Fans som "skämde ut klubben".

Det var snyggare än något av de fyra riktiga målen.

FA-CUPEN

Semifinal

Tottenham–Chelsea 1-5