Robert Börjesson

Drömstart för van Gaals United

Publicerad

MANCHESTER. Nya spelare för en miljard kronor. Men Ashley Young var fortfarande lagets bästa utespelare.

Segern mot Tottenham var en drömstart för Louis van Gaal. Och när slutsignalen löd hade Old Trafford glömt David de Gea.

I centrala Manchester var det en 100 meter lång kö till något som kallades Shirt Amnesty inför matchen.

Unitedfans kunde byta ut sin Angel di Maria-tröja och få en ny med ett nytt namn. De flesta valde säkra namn som Wayne Rooney. Den här United-truppen med nya spelare som Sergio Romero, Matteo Darmian, Morgan Schneiderlin, Bastian Schweinsteiger och Memphis Depay är fortfarande ett frågetecken och det var tidigt också väldigt tyst på Old Trafford som om hemmafansen försökte lista ut hur höga förhoppningar de ska våga ha inför säsongen.

Var det här United-laget står blev inte mycket tydligare efter 90 minuter. Efter förra säsongens usla inledning var naturligtvis en seger mot Tottenham en drömpremiär, speciellt efter att ha tvingats peta sin bästa spelare David de Gea i sista stund för att han var för fokuserad på en flytt till Real Madrid. På hederläktaren var det också trångt med målvakter.

Utfrysta Victor Valdes och David de Gea, satt bredvid Anders Lindegaard och såg hur Spurs pressade Uniteds försvar till misstag och hur lagets nya förstamålvakt Sergio Romero, som fram till premiären inte spelat en minut med sin backlinje, slog några horribla pass till sina försvarare. Det var Spurs som hade initiativet och Christian Eriksen borde ha förvaltat Harry Kanes underbara pass, över Uniteds backlinje, betydligt bättre i början av första halvlek.

Det var lätt att lida med Tottenham, kanske framförallt Kyle Walker, när United gjorde segermålet. NabilBentaleb gav bort bollen, United kontrade, Ashley Young frispelade Wayne Rooney som inte hann få iväg ett skott innan Walker slog den i eget mål i ett misslyckat försök till rensning. Då hade Walker rusat hem från halva plan, tagit ett enormt ansvar för att rädda sitt lag, bara för att bli syndabock.

 

Den typen av arbetsinsatser och kämpaglöd kommer Tottenham må bra av den här säsongen. De ska nog trots allt ta självmålet som ett gott tecken. Vilka goda tecken det fanns för United-fansen. Memphis Depay visade bara stundtals vad han kan, men det var fint att se hur mycket Rooney och den unga holländaren pratade och stöttade varandra på plan.

Sergio Romero fick göra några vassa räddningar som visade vad han kan och Matteo Darmian var inte överraskande väldigt trygg på på högerbacken. Morgan Schneiderlin var ojämn och det ska bli spännande att se hur han hanterar den press och de ökade krav som kommer av att spela för Manchester United.

I Southampton kunde han inte göra något fel. Här förväntas han vara en hjälte i varje match. Tottenham tröttnade i andra halvlek, kanske borde de inte ha spelat träningsmatcher så nära inpå premiären, och segern var aldrig i fara. Men det bestående intrycket från premiären var ändå att den här årgången Manchester United behöver mer tid för att nå sitt max.

Och även om Premier League är ett maraton så ser inget av lagen ut som Premier League vinnare just nu.David de Gea,han lämnade Old Trafford till sången "Sergio Romero, Sergio Romero". Det kändes mer som en passning till Uniteds egentliga förstamålvakt än en hyllning till Romero.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag