Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Patrick Ekwall

Nu är hockey-VM det största du kan vinna

För inte så längesen var VM i ishockey som Melodifestivalen; allt var skit, de bästa inte med, de spelade visst i förrgår men jag har inte sett något.

Trots att ”alla” bevisligen satt och kollade.

I dag vinner Tre Kronor varumärkesmatchen i idrotts-Sverige med bred marginal och i nya tider är hockey-VM det största du kan vinna.

Själv har jag det svart på vitt när jag för många år gick emot strömmen och konstaterade att ishockey-VM må vara hur urvattnat du än vill, du vill se det ändå.

För även om de allra bästa fortfarande gjorde upp om Stanley Cup i NHL så handlade inte VM om vem som var bäst i världen, utan VAD vi tycker ÄR bäst i världen.

(Gissa hur många som sitter och kollar på Stanley Cup framåt midsommar?)

Hur ofta har vi inte hört att det är skit för att det spelas vartenda år, hur ofta har det inte hetat att Kanada ändå har mycket bättre spelare som inte kan vara med eller att det varit parodi när lirare flugits och spelat med lånade grejer, eftersom hockeyspelares bagage av någon anledning ”alltid” försvinner på vägen?

Ändå har vi suttit där och knutit näven när Tre Kronor gjort 1-0 i powerplay på Frankrike eller nåt i gruppspelsmatch som inte gällt ett skit.

Om jag får upprepa mig själv:

Det är sällan – eller aldrig – spelarna som gör hockey-VM, det är VM som gör spelarna.

Så starkt rotat sitter det världsmästerskapet hos svensken.

Ja, vi har förälskat oss i ”nya” stjärnor som Rickard Rakell, Mattias Janmark och Adam Larsson, vi har lärt oss hur de skjuter, tacklar, om deras rörelsemönster på skridskor, klubbhanteringen och ticksen med tuggandet på tandskyddet.

Men de allra flesta av oss skulle inte känna igen dom om vi mötte dom på en trottoar i stan, om de inte bar hjälm och landslagets tröja.

För i grunden är det Tre Kronor vi köper, det som i dag heter varumärket.

Inte så mycket spelarna, för det kommer andra nästa år och då spirar kärleken för dom.

Och efter två framgångsrika VM-år, det förra med bröderna Lundqvist och det här med en alldeles charmant spelteknisk upplaga, så är ett guld i ishockeyns världsmästerskap så stort att Sverige går tv-bananas, Kungsträdgården fylls per automatik och på en scen står det helst en politiker i skimrande guldglans för att ingen annanstans finns det så många gratispoäng att dra in som i Tre Kronors gyllene famn.

Det är fascinerande.

 

Tänk att det bara är några få månader sen Sverige åkte ut mot Tyskland i OS, tidningarnas fiaskorubriker var i klass med MESSIAS ÅTERKOMST och på sociala medier gick giljotinen på jakt efter Rikard Grönborg.

Men ett VM-guld förlåter allt.

Sen är det shit the same att ingen bryr sig i Indien, London eller i de sydafrikanska vindistrikten.

Det väsentliga är att vi bryr oss.

Vårt svenska landslag är kanske inte bäst i världen, men de har vunnit VM.

Och större än så blir det inte i Sverige.

För här är Tre Kronor mer värt än någonting annat.