Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrick Ekwall

Helt meningslöst, SHL – vi vill inte ha det så

Foto: BILDBYRÅN

Det går att byta namn till SHL, men det går inte att ta Elitserien ur svensk ishockey.

Det går säkert att sälja chickenwings i kiosken, men det blir inte NHL för det.

Och det är kanske kul med kiss cam, men det måste finnas någon att filma på läktarna.

Svensk ishockey vill ta steget in i framtiden, om jag har förstått allting rätt, och det allra vanligaste felet som alla svenska arenaidrotter brukar göra vid sådana tillfällen är att se till någonting som någon annan har gjort med framgång.

Och inte vad man kan göra av det man en gång har haft.

Fotbollen är ju ett väldigt tydligt sådant exempel på hur de försökte konstruera något som verkade lite ”fräscht” i stället för att bygga om den grund man stod på, den som en gång hade varit en framgång.

Ni som minns Mästerskapsserien och slutspel vet förstås vad jag syftar till.

Allsvenskan stod och stampade med tomma kolossläktare i betong från 1958 och lite tuff USA-touch skulle piffa upp, det var tillochmed tal om sådana där straffar där man sprang själv med bollen mot målvakten från halva plan.

Allting föll på sitt eget grepp av den väldigt enkla anledningen att det inte längre var traditionell fotboll, det var något som var lyckat i en helt annan tradition.

I Sverige går vi på sport

Med det sagt, det kommer inte att fungera att göra SHL till NHL. Eller ens KHL.

Det går inte att amerikanisera någon svensk arenaidrott eftersom nordamerikaner vant sig vid att först och främst gå på underhållning.

Och vi i Sverige går på sport.

Jag har inga problem med vare sig NHL, NFL, NBA eller MLS, jag kan på många sätt fascineras av den amerikanska modellen.

Däremot har jag suttit på en hel del väldigt sömniga NHL-matcher där jag har efterlyst lite nerv och där stämningen höjts som mest när någon krigsveteran vinkat till publiken i en periodpaus.

Men jänkarna vill gärna ha det så.

Här hemma ser vi upplevelsen och ”underhållningen” på ett helt annat sätt.

Är de färgblinda?

Jag minns hur det var för några år sen när något ljushuvud tyckte att alla bortalag i Sverige skulle spela med vita tröjor, så som man gör i NHL.

Det är fortfarande lika oklart varför.

Någon hävdade att det skulle förenkla för materialförvaltarna, som om de vore färgblinda.

Jag tror mest på att ljushuvudet tyckte att det var lite coolt, för så gick det till over there.

Innan det gick upp för alla att klubbfärgerna betyder lite mer för Leksand och Djurgården än det gör för Tampa Bay Ligthning eller Carolina Hurricanes.

De vill inte ha Dukla Trencin

Det är så mycket traditioner som ÄR svensk ishockey. Och kommer så förbli.

Sverige vill ha Färjestad, Brynäs, HV71 och Frölunda.

De vill uppenbarligen inte ha Dukla Trencin eller IFK Helsingfors, det kan inte finnas ett tydligare underlag för den tesen än CHL:s ödsliga läktare på svensk mark.

Idén med ett svenskt lag i KHL, som jag för övrigt tycker är den mest osexiga ligan någonsin, är därför helt meningslös.

Ingen kommer att bry sig om ett påhittat lag som möter lag från Sibirien, Zagreb och Slovenien som ingen jävel hört talas om mer än att de sett namnet i en resultatbörs på text-tv.

Så kommer det alltid att vara

Det fungerar i Las Vegas.

För i USA/Kanada är det så och har alltid så varit, dessutom lirar Golden Knights mot det som vi i dag skulle betrakta som väldigt starka varumärken.

I Sverige är det inte så, har aldrig varit, kommer aldrig hända.

Om styrande företrädare för svensk ishockey vill förändra SHL till en liga som fortfarande ska vara väldigt attraktiv för såväl spelare, publik och sponsorer så är mitt råd att ta två steg tillbaka.

I stället för att fundera på vad som har fungerat i andra länder, fundera på vad som faktiskt har fungerat i Sverige.

Börja om från början, restaurera, förfina och gör som fotbollen en gång gjorde; tilltala alla de som gillar sporten för att de älskar den.

De som bara tycker om underhållning kommer hellre gå på bio ändå.

 

SVÅRA LISTAN

VM-lottningen

Bra eller dåligt, dröm eller mardröm?

Jag har sett så många mästerskapslottningar genom åren och det går aldrig att säga att någon är bättre eller sämre än någonting annat.

Framförallt inte i ett VM, där vi alltid har lite sämre koll på icke-europeiska nationer. Det är så mycket annat som spelar in i slutändan, som hur resultaten i första matcherna påverkar matcherna i nästa och så vidare.

Sett till spelordningen hade jag helst sluppit sydkoreanerna i första matchen, de brukar börja piggt och inte riktigt orka och jag hade förstås gärna sluppit Tyskland och tagit Peru långt före Mexiko.

Men Sverige är där, i VM – det kunde varit bra mycket värre än så.

 

Johannes Kläbo

Jaha, var fan kom han ifrån nu då?

 

Flyttförbudet

SvFF – och dess medlemmar – har beslutat att klubbar som byter distrikt/stad kommer att bli tvångsdegraderade till lägsta serien.

Däremot har SvFF har inga problem att tvångsflytta en klubb till annan stad om arenan som laget spelar på inte håller måttet.

Och väldigt ofta är det ju så att stad/kommunen bestämmer över arenan och inte klubben, vilket KAN innebära att mindre klubbar som vill uppåt och framåt inte kan ställa några krav överhuvudtaget.

Och jag vet inte i en modern värld, är det verkligen förbundet som ska bestämma exakt vilket distrikt som en klubb MÅSTE ha sin verksamhet?

 

Marcus Ericsson

Nu hoppas vi det lossnar på riktigt.

 

Micke Persbrandts bok

Så avklätt som det någonsin kan bli i en självbiografi.

Boken skakar om, om vi jag säger så.

Sträckläste. Rekommenderas.

Men: känsliga läsare varnas.

 

Thed Björk

VM-etta i WTCC och faktiskt Sveriges första världsmästare i banracing. 

 

Twitter

Jag försöker verkligen ta en debatt då och då, för jag tycker att det kan höra till god ton när man ändå är med och har åsikter.

Men det går inte längre.

Det är fler dårar och troll i rymden än någonsin.

Twitter har tappat det totalt

 

Bella Gulldén

En av världens allra bästa.

Förhoppningsvis kan vi bygga ett starkt mästerskapslag runt henne den här gången och då kan Sverige gå långt.

 

Gula flugan

Diegos.

Magisk.

 

Next Stop

Malmö måndag och tisdag: boksigneringar och besök på Jägersro.

Olympiastadion i Berlin på torsdag: Hertha-Östersund i Europa League

Kalmar fredag och lördag: TV-lagets traditionella julfirande i dagarna två.