Patrick Ekwall

Ekwall: Vi kan aldrig räkna bort Per Olsson

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Per Olsson; svårare än så behöver det inte vara.

Det Stuart Baxter, Erik Hamrén och Roy Hodgson gör i en elegant kostym, det kan Per Olsson göra i en träningsjacka av prassligt vindtygsmaterial.

För några veckor sen saluförde Lasse Lagerbäck gärna Per Olsson som ett tänkbart alternativ som ny svensk förbundskapten i framtiden.

"Han skulle aldrig göra bort sig", som Lagerbäck sa.

Det var förstås inget sensationellt val från Lagerbäck, han vill alltid gå till de grundpålar han själv ständigt stöttat sig mot och då finns det inte speciellt många alternativ kvar.

Gefles tränare Per Olsson är den svenska fotbollsgrunden personifierad, en mönsterelev sprungen ur varenda en av förbundets stegrande tränarkurser.


Men någonstans bedrar nog ändå skenet.

Per Olsson måste vara mer än så.

Det har inte gått ett år sen 2005 som vi inte har räknat ut Gefle IF, men varenda eviga år har vi förstå-sig-påare stått med längsta näsan: Gefle har alltid löst det, Gefle har alltid överlevt, Gefle har alltid varit mycket bättre än vad vi trott.

År ut och år in och varje år har Per Olsson tränat laget.

När allsvenska lag har åkt världen runt för att köpa in stjärnor har Per Olsson dragit till små idrottsplatser och hittat fullt dugliga allsvenska spelare i division 3 Skogsbrynet.

Någon har blivit så bra att de sålts för miljoner till stora staden, misslyckats kapitalt och några år senare är de tillbaka hos Olsson på Strömvallen - och gör mål igen.


Per Olsson har fått nöja sig med påvra ekonomiska ramar och dessutom med sig själv som nitisk sportchef.

Han lyckas ändå.

Budgeten går ihop, laget håller sig kvar i allsvenskan.

Och nu "erövrar" Per Olsson Europa.

När Gefle vände 0-3 mot cypriotiska Anorthosis - ett lag med skyhögt högre spelarbudget - till 4-3 i Sundsvall var det en fin liten fotbollsbragd som hade fått svensk fotbollsmediaelit att gå ned i spagat om bedriften hade berört ett lag i storstadsregionen.

Men för Per Olsson och hans lag skedde det i det tysta, jag tror han uppskattade det.

Inte ens folkliga och rikstäckande Radiosporten, som annars bevakar ALLT på ALLA vis i Sverige om så en vaktmästare måste ringas upp, kunde rapportera live från sensationen.

Ingen trodde att det var möjligt.


Men vi kan aldrig räkna bort Gefle, vi kan framför allt aldrig räkna bort Per Olsson.

Jag finner till slut en text i lokalblaskan, Gefle Dagblad, där man i och för sig tar i så det spricker och beskriver motståndet för ett "lag som gjort stordåd ute i Europa tidigare" men i övrigt har alla andra fått ringa upp i efterhand för att förhöra sig om vad det var som hände.


Det är där någonstans i statuskedjan som Per Olsson alltid befinner sig, trots att han varit lyckosam på exakt samma jobb under samma period som exempelvis Hammarby avverkat nio huvudtränare.

Det är lite som att vi ibland ler lite överlägset åt Per Olsson, hans lagom-attityd, hans lite bleka framtoning, träningskläderna, enkelheten, kusinen från landet - när vi egentligen bara borde hylla killen för den bedrift han gör varenda år.

Och jag håller med Lagerbäck, vill vi lämna "shining" och full-fart-framåt, vill vi tillbaka (en hel vill ju gärna det i dag) till det som en gång har varit, till tider utan onödig kosmetika och enkelhet med spelare som Magnus "Turbo" Svensson på mittfältet i det tysta - ja, då är Per Olsson som klippt och skuren för jobbet.

Efter bragden mot cyprioterna frågade Gefle Dagblad Per Olsson om vad de hade pratat om inför matchen och svaret var förstås:

"Att försöka komma runt på kanterna".

Inget behöver vara svårare än så.


Och nu drar han till Azerbajdzjan och firar sin 50-årsdag, det var den presenten han gav sig själv när Gefle tog sig vidare för mötet med Qarabag den 1 augusti.

Jag tror det var en 50-årspresent helt i Per Olssons smak, en kväll på en tränarbänk i all sin enkelhet.

Svenska lagen i Europa

Elfsborg: Vidare

KVALAR TILL: Champions League.

Är klart för den tredje kvalomgången (där skotska mästarna Celtic väntar) efter att ha besegrat lettiska Daugavapils med totalt 11-1.

Gefle: Vidare

KVALAR TILL: Europa League.

Var mycket illa ute efter 0-3 borta mot Anorthosis, men vann sensationellt med 4-0 i Sundsvall och möter Qarabag från Azerbajdjan i den tredje omgången.

Malmö: Vidare

KVALAR TILL: Europa League.

Krossade Hibernians med totalt 9-0 och ställs nu mot Premier League-klubben Swansea, som tränas av Michael Laudrup.

Häcken: Vidare

KVALAR TILL: Europa League.

Gjorde en jätteprestation när de kryssade borta mot tjeckiska storlaget Sparta Prag (2-2). 1-0 hemma gav avancemang.

Göteborg: Ute

KVALAR TILL: Europa League.

Cupmästarna är enda svenska lag som är utslaget från cupspelet i Europa efter en förlust med 1-2 borta mot Trecin, Slovakien.

SVÅRA LISTAN


1) Häcken

Så här långt årets största fiasko i allsvenskan, men i Europa duger FC The Ass mer än väl. Extremt imponerande att slå ut Sparta Prag, dessutom efter att ha legat under i Tjeckien med 0-2.

2) Kennedy Igboananike

Inslängd längst bak bland fiskpinnarna i Magnus Pehrsons frys. Nu är han het som elden i AIK och gör inte bara många mål, de är snygga också.

3) 7-0

Du gör sällan 7-0 på något motstånd ute i Europa nuförtiden. Åtminstone inte borta. Nu är inte Hibernians vad de en gång varit, men ändå:

Malmö FF:s 7-0 är sju fucking noll.

4) Ardian Gashi

Ständigt lika arg på planen, men ständigt en stor vinnare. När Mahlangu är borta med skada leder den ilskne norrbaggen Helsingborg mot allsvensk serieledning.

5) 304

Så många åskådare hade, trots allt, tagit sig till Norrporten arena i Sundsvall för att se Gefle i den hopplösa uppgiften mot Anorthosis. Ingen kan ha förväntat sig en vändning. Starkt att ta sig dit.