Foto: Stanko Gruden/Agence Zoom
 Foto: Stanko Gruden/Agence Zoom
Patrick Ekwall

Släpp svenska
spöket nu, norrmän

Publicerad

Norge, alltså.

Detta beundransvärda idrottsland som varje vintervecka visar världen att de är bäst.

Nu kan de spela handboll också och det är svårt att inte imponeras av det norska idrottsundret.

Men varför kan Norge inte släppa Sverigekomplexet?

Fem miljoner invånare, hälften så många som i Sverige, men ändå väldigt ofta så framgångsrika på idrottens scen; Norge är fantastiskt.

Förvisso i störst utsträckning under vinterhalvåret och allra mest på snö men det går ändå inte att bortse från det faktum att norrmännen är skickliga på att fostra framgångsrika idrottare.

Min känsla är dessutom att Norge som land i mycket högre utsträckning än Sverige satsar på utveckling av ett elitskiktet - och skäms inte för det.

Men också att friskvård i olika former prioriteras i klart större utsträckning, det ger utslag i förlängningen, inte bara i hälsovården.

Sen ska vi såklart inte glömma bort att Norge är ett idrottsland i all sin olje- och välfärdsprakt, det har sällan saknats resurser; det är inte Moldavien direkt.

Alldeles oavsett vilket, beundransvärt.

Jag gillar Norge.

Men jag är sannerligen trött på Storebrorskomplexet, varför kan de inte bara släppa det?

 

I samband med Norges sensationella seger över Frankrike i handbolls-EM twittrade jag:

"Norge-Frankrike 29-24.

I handboll.

Var det början till slutet på den franska storhetstiden"

Svaret kom nästan omgående från Fin Gnatt, Norges kanske största tv-sportprofil:

"Typisk svensk reaksjon. Ingen begeistring over den norske innsatsen"

 

Det är som att de ser svenska spöken mitt på ljusa dagen.

Frankrike har fem VM-guld, tre EM-guld, två OS-guld och det är ju inte helt otänkbart att det finns anledning att slås av deras missade semifinal i ett EM.

Och vi bryr oss mer än gärna om Norges nya sköna handbollslandslag men i Sverige har vi lärt oss att det finns fler nationer som spelar i ett Europamästerskap.

Jag har inga som helst problem med att begeistras över Norges nya sköna handbollslandslag men jag ser det inte som en tävling mellan Norge och Sverige.

Men norrbaggarna, de kan inte släppa det. Lillebrorskomplexet är monumentalt.

Det är ibland så stort att det förblindar framgångssagan, för det viktigaste är inte att vinna utan att vinna över Sverige.

Finland har inte den taggen i sig, ens när de förlorat i ishockey mot Tre Kronor.

Och har danskar vunnit i speedway eller badminton eller sånt som de gärna pysslar med, då bryr de sig inte ett ögonblick om det var en grek, bolivian eller Tony Rickardsson som de besegrat.

 

Ska vi se det krasst så är Norge klart bättre än oss i mycket.

Skidor såklart, på tvären, på längden, med gevär eller hoppandes ut från en backe. Eller i någon form av kombination.

Idag har de starkare cyklister, är bättre i handboll, damfotboll, köra rally, på skridsko och när Bård Inge Pettersen gjorde enda målet i finalen mot Tyskland så blev Norge världsmästare i undervattensrugby förra året, när Sverige blev 4:a.

Ska vi räkna sällskapsspel så har Norge världens bästa schackspelare.

Och Martin Ödegaard är unik i sig, men vi har ingen aning om hur bra det blir även om vi alltid hoppas att även Norge snart får vara med i ett fotbollsmästerskap för herrar. Det var 16 år sen senast.

Mycket mer än så är ju egentligen inte.

Det mesta är på snö och sådant bryr vi oss också om. Men kanske inte riktigt i samma utsträckning.

 

Och vi svenskar gillar att Petter Northug är Petter Northug, avundas såväl Sundby som Johaug, vi applåderar Henrik Kristoffersen, vi förundras av handbollsunderbarnet Sandor Sagosen och det finns säkert de som uppskattar att se backhoppning i bakfylletöcken framför pizzakartongerna en Nyårsdag.

Vi gillar vår söta lilla framgångsrika lillebror.

Jag hade bara uppskattat deras framgångar i lite större utsträckning om de släppte lite på sina tvångsföreställande tankar kring vad Sverige gjort eller vad Sverige tänkt.

För i stället för att vi tar oss an alla norska framgångar med den största respekt så står vi där med ett flaggviftande grannland som tror att Sverige går under för att vi tagit stryk av norrmannen.

Men jorden snurrar inte runt Norge.

Det är ingen "typisk svensk reaksjon".

Det är verkligheten.

Och i slutändan är storebror alltid i trygg, i vetskapen att lillebror ändå aldrig blir störst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag