Foto: Lennart MånssonFoto: Lennart Månsson
 Foto: Lennart Månsson
Patrick Ekwall

Myten om J–O är just exakt en myt

Publicerad

J-O Waldner; The Story of my Life.

Ska han lägga av?

Jag trodde aldrig att han skulle sluta. Eller jag vill inte.

För när Jan-Ove Waldner inte längre vill spela pingis, då har vi sannerligen blivit gamla.

Jag och J-O Waldner är 65:or, därför har han i väldigt stor utsträckning varit en del av mitt yrkesliv.

Och färgat det; ingenting behöver vara omöjligt. Åtminstone inte så länge du har en jävla bollkänsla.

Jag gick i mellanstadiet och minns mycket väl den där klassiska tv-intervjun som J-O gjorde med Ingvar Oldsberg i samband med ett SOC, jag tänkte att vi var lika gamla och han fick spela mot de allra bästa. I tv, dessutom (på 70-talet krävdes det en del för att få vara vara med i en av två existerande tv-kanalerna).

Jag var "färdigutbildad" sportjournalist när J-O pulvriserade den omöjliga kinesiska pingismuren på VM 1989. Jag satt klistrad 1992 när han räddade ett uselt svenskt OS i Barcelona. Jag gjorde min första sportdokumentär för tv när jag och fotograf Tommy Toncic hängde på Waldner under en fantastisk vecka runt hela Kina i mitten på 90-talet.

Och nu sitter jag här som 50-åring och skriver om Jan-Ove Waldner som på torsdag spelar sin sista match på elitnivå.

Det sägs att det ska ta slut nu.

Någonstans i fantasin hade jag en förhoppning om J-O aldrig skulle sluta spela pingis. Att han skulle vara 100-åringen som hoppade ut genom fönstret och vann.

Och, helt ärligt, i en realistisk värld så vill jag tro att det inte skulle vara helt omöjligt.

 

LÄS ÄVEN: Waldners vändning: "Då spelar jag"

 

Det går givetvis inte att jämföra, men låt oss göra det ändå för att sätta det i ett sammanhang: J-O Waldner och Zlatan Ibrahimovic.

Bollgenier. Trollkarlar. Bägge med en brinnande vilja att tillhöra världstoppen så länge som möjligt. Och bägge med en kärlek till sporten, till bollen och förmågan att göra det ingen annan gjort.

Sen är det förstås skillnad på fotboll och bordtennis i ett globalt perspektiv, skillnad på lag- och individuell idrott. Och skillnad på folk och folk, minst sagt.

Men det J-O Waldner åstadkom när han välte den den kinesiska dominansen är en av idrottsvärldshistoriens mest häpnadsväckande bedrifter. Helt i klass med USA:s OS-seger över Sovjetunionen i Lake Placid 1980.

Eftersom det egentligen var omöjligt.

Eftersom det bor en miljard, 300 miljoner människor i Kina och eftersom alla spelar bordtennis och när några av de tusen bästa valts ut i varje årskull drillas de som heltidsproffs så snart de börjat skolan vid sex års ålder. Det kommer ingen någonsin att kunna ta ifrån honom.

J-O är och förbli en skön gamäng (i ordets rätt bemärkelse) som inte gör skillnad på folk och folk, alltid redo för en story eller tre, alltid gemytligt avslappnad.

I min yrkeskår kommer han att var saknad av det skälet också.

 

LÄS ÄVEN: Här J-O Waldners största ögonblick.

 

Men han har haft sina mörka stunder. Det blev ibland ett och annat järn för mycket på stan, det kunde bli stökigt och halt på golvet på Undici under en period av Sturm und Drang och när spelberoendet tog ett järngrepp kring honom mådde han inte bra. Men myten om att han inte behövde träna för att nå sina framgångar var just exakt en myt.

Det hade aldrig blivit ett OS-, sex VM- eller elva EM-guld om det inte hade varit för oändligt antal timmar bakom bordet.

Du vinner inte ens elitseriematcher stående på ett ben om du inte har tränat tillräckligt. Inte ens J-O Waldner. Inte när man är 50 år.

Jan-Ove Waldner är och förblir en av svensk idrotts allra största idrottsmän.

Nu ska vi inte direkt lägga honom i en kista, men det sätts ändå en punkt på torsdag när J-O lirar sin sista match på elitnivå. Han spelar för Spårvägen mot Rekord. I Liljeholmshallen.

Åk gärna förbi och hylla en av våra allra största genom tiderna. Eller övertala honom att fortsätta ett tag till.

För det kommer kännas tomt när Jan-Ove Waldner inte spelar pingis längre.

Det kommer kännas som om bordtennisen dör en smula.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag