Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrick Ekwall

Ekwall: Kim Källström är ändå en vinnare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Petter Nilsson

Du kan förlora en fotbollsmatch eller tre.

Men du kan ändå alltid vara en vinnare.

Som Kim Källström.

Vi står inför bistra tider i en värld som förpestas av ondska, egoism, förakt och fullständigt overkligt grotesk historielöshet.

Människor må engagera sig så hårt politiskt att de aldrig kan vika sig från en ståndpunkt eller ett partiprogram och må de då tycka vad fan de vill, hur stolligt det än är.

Men oavsett vad du anser är rätt eller fel, bra eller dåligt; hur är du skapad som människa när du inte vill eller kan känna någon som helst empati eller medmänsklighet gentemot människor på flykt, sökandes efter hjälp, bärandes på sina barn längs en skitig motorväg bort från hat, förföljelse och ond bråd död?

Jag vet inte. Osäkert om jag ens vill veta.

Däremot vet jag med säkerhet att mitt hjärta blir varmt av idrotten i tider som dessa.

Jag älskar när idrottsrörelsen i alla tänkbara skikt utnyttjar sin stora innerliga hjärtliga kraft när den behövs som allra mest.

Och jag känner stolthet över att Kim Källström är svensk fotbollsstjärna.

Nuförtiden är vi är inte bara medborgare i ett eget land - vi är världsmedborgare - och det är viktigt att alla gör vad man kan för människor som har hamnat i väldigt, väldigt komplicerade situationer som de själva inte har skapat. Det är viktigt att tillägga också att de har hamnat i dåliga situationer på grund av andra människors väldigt, väldigt dåliga beslut.

Han sa exakt så, Kim Källström, där han satt på ett podium inför massmedierna med Erik Hamrén, dagen innan den viktiga EM-kvalmatchen mot Österrike.

Det gick alldeles utmärkt att ställa en fråga som inte hade att göra med 4-4-2 och det gick alldeles utmärkt att svara på den.

Även om det var på gränsen.


När frågan om flyktingkatastrofen väl kom från SVT:s Ann-Britt Ryd Pettersson ville först Hamrén inte riktigt svara på den, förbundets mediechef Niklas Bodell sa något om att låt oss passa på den för det finns olika tankar kring hur vi ska kommunicera den frågan när Bladets Johan Flinck bröt in och påpekade men någonting tycker ni väl ändå?

Vilket Kim Källström så klart gjorde och redovisade så starkt, fint och bra.

I slutet av Källströms svar hann jag fundera över att det var så förbannat viktigt och bra att jag ville ta upp en spontan hyllning.

Och Erik Hamrén sa också direkt efter att det var väl värt en applåd.

Men vi fungerar inte riktigt så i mediepacket, vi borrar ned våra näsor i den bärbara, tystnar och låter det som är i Hollywoodfilmer få vara i Hollywoodfilmer.

Verkligheten får aldrig bli ett skådespel, men ibland tycker jag gränsen är luddig.

Även om Källström själv uttryckte att idrottsmän och offentliga personer kan göra lite skillnad så är jag inte helt säker på att Kim förstår kraften och effekten i hans egna ord.

Vi fick till och med driva fram ett svar och jag var inte ensam om att tycka att svaret var storartat.


Idrotten har förmågan att ta ansvar.

Över alla tänkbara gränser.

Och när stollejockar i vår omvärld gormar om att slänga ut, skjuta på, kasta bort, ta INTE hit så säger idrotten varmt välkommen till oss.

I idrottens grundskola lär du dig att vinna och förlora, platsa och petas men i slutändan att alla har lika människovärde.

Det finns alltid undantag, men de är få och det går inte ta miste på vad människor som är en del av idrotten gjort för att hjälpa människor i nöd.

Den här gången och så ofta förut.

Men det är minst lika viktigt att idrottens superstars låter sin stämma höras.

Jag har skrivit det förut, Zlatan Ibrahimovic har en styrka i sin röst som kan göra skillnad mer än vad en statsminister någonsin försöker uttrycka.

Kim Källström är förstås inte på Zlatans nivå i röststyrka och han må vara en dinosaurie i kidsens ögon men det han sa spreds snabbt, enkelt och tillräckligt högt in och ut och fram och tillbaka överallt där människor tar del av ord. I hela Europa.

Och vi lyssnade, tog in och lyssnade igen.

Sen spelades det en fotbollsmatch och det gick som det gick, Källström orsakade en straff och Österrike gjorde 1-0, Källström förlorade en nickduell och Österrike gjorde 2-0.

Vi kallade det "Fiaskot på Friends" och det var exakt vad det var för det var en fotbollsmatch och en fotbollsmatch är en fotbollsmatch och verkligheten ibland någonting helt annat.

Det ena kan du leva med, det andra inte lika mycket ibland.

Och i min värld är och förblir Kim Källström en vinnare ändå.

SVÅRA LISTAN

Lars Lager

Lagerbäck har skrivit historia på Island och det har talats om såväl statyer som presidenttjänst när nu EM-platsen säkrades.

Vi får se hur det blir med det.

Han har i alla fall fått ett eget öl och sett till mina besök på Bankastraedi i Reykjavik så vet jag bestämt att drycken kommer att gå åt. Av flera skäl.

TOMAS AXNÉR

Så får du fart på en upptaktsträff som annars mest liknar en konferensdragning hos Försäkringskassan.

Eskilstuna United

Bra fart på fot- bollen, den fantastiska Gaelle Enganamouit, publiken och - segerdansen, den var i absolut världsklass.

Googla Eskilstuna segerdans och döm själv, lätt en 10:a med Tony Irving-mått mätt.

Jens Lind

Har gjort det igen i den finstämda dokumentären Svensken och barfotalöparen.

Förutom Linds specialkompetens är det här också public service som bäst, där möjligheten ges att göra något annorlunda som alla andra hade nobbat för att det krävs finansiering.

Och tyvärr vill ingen (vare sig tv-kanaler eller utomstående finansiärer) satsa pengar på program där inte ett mjölkpaket eller en bil kanske kan smygas in en sekund eller två.

NOWITZKIS TÅRAR

Det finns något vackert rörande i att se en idrottsman på två meter och 13 centimeter gråta öppet.

NBA-stjärnan Dirk Nowitzki gjorde det inför 14 000 i Berlin när han insåg att hans landslagskarriär var över efter EM-förlusten mot Spanien.

Då vet du att man känner för att representera sitt land.

Sofia Jakobsson

Vi tänker mest Schelin, Asllani och Seger men Mont- pelliers anfallsstjärna valdes till årets spelare i Frankrike.

Heja Sverige!

En befriande härlig serie om sport, vänskap, glädje, tårar och massor av oslagbar värme när vi får följa nya hjältar till Special Olympics.

Första avsnittet gick i 4:an i måndags, jag kommer inte missa ett enda av de fem som återstår.

John McEnroe

Han, av alla, sa så här om Nick Kyrgios:

Sluta bete dig som en idiot på tennisplanen.

För er som inte var med på den tiden, det är som om Mario Balotelli hade sagt:

Sluta uppföra dig som en barnunge.

Presenten

Efter allt som har varit, blivit, sagts och skrivits - då tycker jag man kan uppskatta gesten till Lundh: en låda parfym med texten tack för i går.

För att ta udden av hårda ord. Och för att ingen ska behöva ha lite ont i magen.

NEXT STOP

Paris!

Ingen ger väl Malmö skuggan av en chans i Champions League-spelet, men med landslagskollapsen på näthinnan så ser jag fram emot MFF:s nya internationella äventyr.

Först ut: PSG och Zlatan Ibrahimovic på Parc des Princes.