Foto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin
Patrick Ekwall

Inte Pops fel att det gått åt helvete

Publicerad

Jag tycker det är bra att Charlotte Kalla blir förbannad.

Hellre en svensk skidåkare som sprutar av ilska än en som tycker det är kul att bara få vara med.

Och, nej, det är inte André Pops fel att det gått åt helvete i år.

Ni kan säkert ert Kalla-gate eftersom nästan var tredje svensk sitter klistrad framför TV-rutan och ser Norge vinna skidlopp, ser Norge bli tvåa, trea, fyra, femma och säkert sexa också om de får ha med så många i samma lopp.

Jag tror inte ens norrmännen tycker det är roligt längre men svensken sitter där, tittar troget och självplågas i soffan i hopp om en 17:e plats eller så.

Och Charlotte Kalla är arg.

Myten om den ständigt leende, käcka, glada, trevliga, härliga tjejen har för längesen monterats ned i molekyler.

Den sprudlande Kalla gäller när det går bra.

När det går sämre är ögonen kolsvarta av ilska och när hon försöker dölja sitt vredesmod så är tonläget i rösten som falsksång; texten är fin, men det spricker surt i kanterna.

Hade Charlotte Kalla varit fotbollsspelare hade vi sagt att hon var en vinnare, en Olof Mellberg.

Nu säger vi att det är lite synd om henne.

Framförallt gör skidförbundets alla tänkbara representanter vad de kan för att alla ska förstå att det är synd om Kalla.

Vi värderar att det är viktigt att Charlotte får lugn och ro så att hon får smälta intrycken av allt som har varit, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

 

Charlotta Kalla är 28 år.

Det är inte synd om henne.

Hon har åkt sämre än förväntat och fått svara på en och annan naturlig fråga om varför det gått så illa och EN fråga om vad hon tyckte om att ledaren Mattias Persson ansett att hon kanske inte mår så bra i själen.

Det är inte direkt så att världspressen stått och bankat på hennes dörr, jag tror inte paparazzifotograferna suttit redo på avtryckaren i buskarna.

Charlotte blev arg, ledsen, förbannad; fine with me.

Men hon är inte 12 år, hon har varit med ett tag, hon behöver inte överbeskyddas.

Först var det en rabiat presschef som tyckte att André Pops lilla sketch på Idrottsgalan som Kalla själv deltog aktivt i var en skymf och det blev förstås bara väldigt mycket mer humor när presschefen sa att det finns en gräns för humor.

Nu är pappa Grip talesman för att 28-åriga Kalla måste vara hemma och sova och äta och träna och inte prata med någon för så har de alla kommit överens om gemensamt.

Och längdchefen Johan Sares har väldigt officiellt gjort klart att förbundet inte stod bakom uttalandet från Mattias Persson som om Persson inte fick tycka något själv och som om det var så jäkla farligt.

Sett till hur förbundet curlar Kalla i dagarna så visar det väl snarare att Persson hade rätt?

 

Och ni som gapar om medias fel, hit eller dit.

Tröttmössor!

Jag gjorde en minienkät på min Twitter (@ekwall) om vems fel det kunde vara att Kallas form är som den är. 2000 svarade. 40 procent ansåg att det felet låg hos media.

Men. Snälla.

Ett par rätt oskyldiga frågor har (eller ska inte ha) sådan påverkan på elitidrottaren och är det så att Charlotte Kalla tar åt sig så till den milda grad så är det tur att hon inte blev fotbolls- eller hockeyspelare som bedöms av kritiska ögon i stort sett varje dag.

En av mina absoluta favoriter bland förbundskaptener alla kategorier, Hans Chrunak, var klar och tydlig mot sina simmare:

Tycker ni det är jobbigt med mycket media så har jag bara ett gott råd.

Vad?

Simma långsammare. Till slut kommer ingen att ställa några frågor

 

Att svara på frågor (bra eller dåliga) kommer med jobbet och de tolv tunga sponsorer som Kalla flashar på sin hemsida vill nog gärna att hon gör det i så stor utsträckning som möjligt.

Nu ska Charlotte Kalla köra en Silenzio Stampa fram till nästa tävling.

Det känns inte som en stor grej i min värld av stängda träningar och mixade zoner from Hell.

Mina kollegor i skidspåren tycks dock rasa men det Kalla gör idag är det som viken medelmåttig yttermittfältare som helst kan göra vecka ut och vecka in. I månader.

I fotbollens allsvenska får du ibland böna och be om att få byta några ord med spelare, som om de spelade för Real Madrid.

Det har förvisso inte gjort dom så mycket bättre och jag vet inte om tystnaden är till någon nytta för Charlotte Kalla skidspåret.

Däremot är det vare sig Pops eller någon annan skidreporters fel att Kalla inte åkt så bra som förväntat den här säsongen.

Och allt det där begriper förstås Charlotte Kalla.

Hon är 28 år.

Hon kan själv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag