Patrick Ekwall

Har Zlatan blivit petad tidigare?

Publicerad

Zlatan Ibrahimovic petad, bänkad, bortplockad.

Det kom en chock för den fotbollsvärld som satt och såg en av Premier Leagues mest uppmärksammade matcher.

Men mest överraskade det – Chelsea.

Galenskap eller ett genidrag?

Ja, inte ens Jose Mourinho har nog en aning om det - för den där eviga frågan om huruvida ett lag ibland är bättre eller sämre med eller utan Zlatan Ibrahimovic är alltid omöjlig att besvara.

Det jag däremot med all säkerhet kan konstatera är att Marcus Rashford i fritt blås, i en roll som harpun, i ett djupledsrakt spel gör honom till en betydligt bättre spelare än en som springer och tittar på vad Zlatan Ibrahimovic ska göra.

Ungefär som att Edinson Cavani i dag är en helt annan Cavani i Paris Saint-Germain; 29 mål och överlägsen skytteligaetta i Ligue 1.

Men att påstå att lagen blir bättre eller framgångsrikare utan Zlatan blir mest barnsligt, eftersom svensken gjort vad han har gjort och ingen annan har gjort det när han har varit där.

Däremot blir det annorlunda.

Och om Mourinhos petning var en chock för Manchester Uniteds alla fans så var känslan att det förvillade och förlamade Chelsea i ännu högre grad.

Inte en chans i världen att Antonio Conte hade förberett sitt lag på ett motstånd utan Manchester Uniteds i särklass bästa målskytt.

Det är möjligt att hans spelare slappnade av när de insåg att de skulle slippa Ibrahimovic.

Och det stod ganska klart att Chelsea inte var förberett på att Manchester United på Old Trafford medvetet valde att ligga lågt och kontringsslå.

Som om det var Bournemouth på Vitality Stadium.

Så den matchen i matchen vann Jose Mourinho på teknisk knockout mot Conte.

***

1-0-målet var Ander Herrera och Rashord i all sin prakt.

Den perfekta passningen, löpningen, kylan i avslutet.

Ja, självklart hands på Herrera när han vann bollen i ett gynnsamt läge på mitten.

Men därifrån fanns det ingenting att ta ifrån spanjoren.

Och vi kan hävda att 2-0 var flyt när Herreras skott ändrade riktning på väg in bakom Begovic.

Men det var också frukten av intensivt ihärdigt jobb och väldigt mycket blodtörstighet när en villrådig Kanté blev uppäten i eget straffområde.

***

Tar vi det från en tid när Zlatan Ibrahimovic varit dominant i sitt klubblag så har jag svårt att minnas att han blivit regelrätt petad i en viktig match.

Givetvis har han vilat i någon cupmatch här eller där.

Men i en match av den här karaktären?

Vi kan hävda att Mourinho vilade honom för att han var trött och sliten eller för att returmötet med Anderlecht kan betraktas som viktigare i ett framtidsperspektiv.

Men den Zlatan Ibrahimovic jag känner vill spela ALLA matcher.

Framförallt sådana här.

Den enda Zlatan-petning jag kan komma fram till efter Juventus är den som Erik Hamrén gjorde inför EM-kvalmötet med Finland på Råsunda 2011.

Då hade Ibrahimovic varit skadedrabbad och i landskampen innan (Moldavien, borta) fick han vila, samtidigt som Sverige gjorde en bra match.

Några dagar senare var han fit-for-fight men fick börja på bänken mot finnarna.

Ola Toivonen skadade sig tidigt och när Zlatan kom in gjorde han tre mål i 5-0-segern.

Men i klubblagssammanhang? På senare år? När han har varit frisk och velat spela?

Aldrig att någon ens har haft modet att plocka bort honom.

***

Chelsea?

Ja, Diego Costa som alla vet kan blanda dårskap med fantastiska prestationer sprang nu mest omkring och var BARA en idiot.

Premier League-dominanten Edin Hazard var i det närmaste osynlig, bortplockad av Herrera.

Och David Luiz mådde så där illa som han kan göra när han möter spelare som drar iväg FRÅN honom istället för att söka duellspel.

Inte en enda målchans av värde. Det säger en del om Uniteds insats. Men också om Chelseas.

Chelsea leder fortfarande ligan, men nu bara fyra poäng före stekheta Tottenham och det som länge sett ut som en helt given ligatitel är inte längre det.

***

Sett till motståndet gjorde Manchester United sin bästa match för säsongen.

Nu väntar den livsviktiga Europa League-returen mot belgiska ligaettan Anderlecht (och jag tycks ha varit ensam om att tycka att United skaffade sig ett gynnsamt läge med 1-1 borta mot starkt motstånd?)

Och sen Burnley på Turf Moor.

Inte lika sexigt som Chelsea, men minst lika viktigt för Manchester United.

För Chelsea jagar vidare på annat håll mot en ligatitel.

United mot en plats i Champions League.

Trots allt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag