Patrick Ekwall

Han är den största guldhjälten

Publicerad

Malmöiterna har aldrig varit särskilt mycket för ord som är stora: Du ska helst inte tro att du e' nåt.

Därför är Pontus Jansson så mycket Malmö, så mycket MFF och så väldigt mycket den största av alla guldhjältar i en stad som alltid älskat "en bra påg".

Du kan vara skyttekung, du kan vara Bosse, "Kristårr", Prytz eller Zlatan, du kan vara bäst i hela "varrden" men i Malmö är det också väldigt viktigt att du är "en bra påg".

I de lite finare spalterna, de med lite sirligare texter som gärna vill flirta med utrymmet på kultursidorna, brukar det numera heta att du är en kulturbärare.

Och även om Malmö byggt både bro, högt hus, byggt fina arenor och fått en stockholmare att bli älskad som tränare för stadens stolthet så är Malmö alltid Malmö.

MFF för evigt MFF.

Pontus är Malmös byggsten

Du kan bygga ett mästarlag på brassar, göteborgare, sydafrikaner, nollåttor, finländare eller sundvallsfolk men det är Pontus Jansson som får staty på Möllevångstorget om det skulle bli aktuellt.

Om vi nu kan tala om hjärta, eller det gamla fina "klubbkänsla", då fotboll är ett yrke som vilket som helst, där arbetsgivare styr åt sitt håll och arbetstagare gärna väljer som det passar (plånboken) - då är Pontus Jansson ett stort bultande ljusblått hjärta.

Jag tror att Pontus Jansson, den gänglige borta från Arlöv, känner sig väldigt stolt (på riktigt) över att få spela för Malmö FF.

Jag tror att Malmö FF känner stolthet över att Malmö fostrat en sådan ledargestalt med rötter i Stadions gamla ståplatsbetong, Pildammsparkens dammiga löpstigar och grusmatcher på plan 7 bortom John Ericssons väg.

Och jag tror att Pontus Jansson har varit den byggsten som stått som grund för Malmö FF:s guldlag 2013.

Senaste guldbultarna

Vi kan med all rätt prisa målvakterna Dahlin och Olsen, fina ytterbackar som Albornoz och Ricardinho, krigare som Friberg eller Halsti, snidare som lille-Thern och Hamad, matchvinnare som Eriksson, Rantie eller Durmaz, tränare som den populäre Norling.

Men du bygger inget guldlag utan en stabil grund att stå på: Anders Svensson, Pär Hansson, Daniel Andersson för att ta de tre senaste årens SM-guldbultar.

Pontus Jansson har inte varit allsvenskan bästa mittback, om du frågar mig (det har Per Karlsson, AIK, varit) men har haft egenskaper som gett honom och hans lag ett SM-guld i fotboll.

Han har brunnit för sitt lag, fansen och sin stad.

Han har varit rösten, pondusen, kraften och viljan.

Sån som alla vill ha

Och jag får en känsla av att han enat både laget och klubben i tider då Albornoz-storyn, Norling-styrelsen-tjafset och Rantie-försäljningen har varit störande moment på vägen fram till lyckoruset i Borås.

Och på planen har han lugnt och metodiskt fått Filip Helander att växa vid hans sida, så bra att Helander ibland överglänst honom och Jansson har låtit honom göra det för Jansson har tänkt på lagets bästa för Jansson vill helst att Malmö FF vinner fotbollsmatcher. Hellre det än att han själv vinner proffsuppköparnas uppmärksamhet: Tro inte att du e' nåt.

Det är sådan spelare alla lag vill ha.

Det är sådana spelare som behövs för att skapa vinnande LAG.

I Pontus Jansson finns en attityd som i slutändan kommer att bära honom långt och den dagen han lämnar Malmö FF för proffslivet så vet vi att han kommer att vända tillbaka till Malmö.

Han är en del av staden.

En bra påg, helt enkelt.

Det räcker så.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag