Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrick Ekwall

Ekwall: Han är den största guldhjälten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Malmöiterna har aldrig varit särskilt mycket för ord som är stora: Du ska helst inte tro att du e' nåt.

Därför är Pontus Jansson så mycket Malmö, så mycket MFF och så väldigt mycket den största av alla guldhjältar i en stad som alltid älskat "en bra påg".

Du kan vara skyttekung, du kan vara Bosse, "Kristårr", Prytz eller Zlatan, du kan vara bäst i hela "varrden" men i Malmö är det också väldigt viktigt att du är "en bra påg".

I de lite finare spalterna, de med lite sirligare texter som gärna vill flirta med utrymmet på kultursidorna, brukar det numera heta att du är en kulturbärare.

Och även om Malmö byggt både bro, högt hus, byggt fina arenor och fått en stockholmare att bli älskad som tränare för stadens stolthet så är Malmö alltid Malmö.

MFF för evigt MFF.

Pontus är Malmös byggsten

Du kan bygga ett mästarlag på brassar, göteborgare, sydafrikaner, nollåttor, finländare eller sundvallsfolk men det är Pontus Jansson som får staty på Möllevångstorget om det skulle bli aktuellt.

Om vi nu kan tala om hjärta, eller det gamla fina "klubbkänsla", då fotboll är ett yrke som vilket som helst, där arbetsgivare styr åt sitt håll och arbetstagare gärna väljer som det passar (plånboken) - då är Pontus Jansson ett stort bultande ljusblått hjärta.

Jag tror att Pontus Jansson, den gänglige borta från Arlöv, känner sig väldigt stolt (på riktigt) över att få spela för Malmö FF.

Jag tror att Malmö FF känner stolthet över att Malmö fostrat en sådan ledargestalt med rötter i Stadions gamla ståplatsbetong, Pildammsparkens dammiga löpstigar och grusmatcher på plan 7 bortom John Ericssons väg.

Och jag tror att Pontus Jansson har varit den byggsten som stått som grund för Malmö FF:s guldlag 2013.

Senaste guldbultarna

Vi kan med all rätt prisa målvakterna Dahlin och Olsen, fina ytterbackar som Albornoz och Ricardinho, krigare som Friberg eller Halsti, snidare som lille-Thern och Hamad, matchvinnare som Eriksson, Rantie eller Durmaz, tränare som den populäre Norling.

Men du bygger inget guldlag utan en stabil grund att stå på: Anders Svensson, Pär Hansson, Daniel Andersson för att ta de tre senaste årens SM-guldbultar.

Pontus Jansson har inte varit allsvenskan bästa mittback, om du frågar mig (det har Per Karlsson, AIK, varit) men har haft egenskaper som gett honom och hans lag ett SM-guld i fotboll.

Han har brunnit för sitt lag, fansen och sin stad.

Han har varit rösten, pondusen, kraften och viljan.

Sån som alla vill ha

Och jag får en känsla av att han enat både laget och klubben i tider då Albornoz-storyn, Norling-styrelsen-tjafset och Rantie-försäljningen har varit störande moment på vägen fram till lyckoruset i Borås.

Och på planen har han lugnt och metodiskt fått Filip Helander att växa vid hans sida, så bra att Helander ibland överglänst honom och Jansson har låtit honom göra det för Jansson har tänkt på lagets bästa för Jansson vill helst att Malmö FF vinner fotbollsmatcher. Hellre det än att han själv vinner proffsuppköparnas uppmärksamhet: Tro inte att du e' nåt.

Det är sådan spelare alla lag vill ha.

Det är sådana spelare som behövs för att skapa vinnande LAG.

I Pontus Jansson finns en attityd som i slutändan kommer att bära honom långt och den dagen han lämnar Malmö FF för proffslivet så vet vi att han kommer att vända tillbaka till Malmö.

Han är en del av staden.

En bra påg, helt enkelt.

Det räcker så.

SVÅRA LISTAN

1 GUILLERMO MOLINS

Kom hem och såg till att guldet kom "him". Blev till slut en starkt bidragande orsak till Malmös guld och ångrar nog inte för ett ögonblick att han börjat om i allsvenskan igen.

---

2 ELIAS YMER

Förvisso mot Danmark som skrapat ihop och väckt liv i gammalt och lät en dubblespecialist lira singel, förvisso i någon sorts nedflyttningsmatch mot världstennisens bakgård. Men ändå. Davis Cup-segern kändes väldigt välkommen och 17-årige Elias Ymer stod för något svensk tennis behöver: En framtidstro.

---

3 FRAMTIDS(LANDS)LAGET

Ett europeiskt land är i kvartsfinal i U17-VM: Sverige. Inte Spanien, Holland, England, Tyskland, Frankrike eller Italien utan lilla Sverige. I världens största sport. Stort.

---

4 TWITTER-SKÄMTET

"Förstår inte varför så många Boisare gnällde om konstgräs eller inte på Idrottsplatsen i Landskrona. De kan ju spela på allt"

Elakt. Men ganska roligt.

---

5 100 DAGAR

Det är vad som återstår till OS i Sotji. Och sen är snart våren här.