Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Patrick Ekwall

Att allt blir bättre med Zlatan stämmer inte

Spelar Zlatan Ibrahimovic VM. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Andreas Granqvist och resten av landslaget är klara för VM. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

MILANO. Alla lag blir bättre med Zlatan Ibrahimovic, heter det.

Men det stämmer inte.

Alla LAG blir inte det, det är lite mer komplicerat än så.

Och just exakt det har Janne Andersson bevisat.

Det är dagen efter i Milano, vårsolen smäktar över en praktfull höstdag när förbundskapten Andersson tar emot i David Beckhams gamla svit på blankputsat lyxhotell dagen efter miraklet.

Han får en fråga om Zlatan, snyggt paketerad i silkespapper av Expressens Disco Kristoffersson.

Janne Andersson svarar som Janne Andersson rimligtvis ska svara, klokt och lagom avståndstagande: Zlatan har valt att INTE vara med i landslaget, det finns i dag inget att ta ställning till och de som har gjort vad de har gjort är de som har gjort det, inte någon som valt att göra någonting annat.

Ungefär så. Bra svar. Utan att nödvändigtvis ta död på ämnet.

Själv kan jag spy på frågan om Zlatan Ibrahimovic i landslaget och jag förstår att spelare och ledare i dagens LAG gör likadant.

Men läsare/lyssnare/tittare febrar, varenda fråga som berör Ibrahimovic engagerar och det klickas hysteriskt kring den här vattendelaren, det blir lätt så med en spelare som är den största svensk landslagsfotboll har haft, som fortfarande är aktiv och som snart ska stå staty utanför nationalarenan.

Därför hör redaktionen av sig med det ständiga mantrat; kan du skriva om Zlatan?

***

Ja, helst hade jag skrivit om Granen, San Si-Robin, Lustig, Seb Larsson, Toivonen och Berg, helst hade jag skrivit om kraften i att skapa ett lag som kan göra det ingen tror är möjligt, men eftersom alla andra helst tassar likt katten kring en gröt som är het:

Jag tror inte att vare sig Janne Andersson eller spelarna i dagens landslag vill ha tillbaka den Zlatan Ibrahimovic som sa farväl till landslaget efter EM 2016.

Ingen kommer någonsin att säga det, för ingen tjänar ett skit på det, men du behöver inte vara indian för att se tecken i skyn.

Och förutom att vi inte ens vet om Zlatan vill vara landslagsman igen så är han i nuläget inte ens uttagningsbar eftersom han fortfarande rehabar efter sin allvarliga knäskada, det är lätt att glömma det.

Så här: att Zlatan Ibrahimovic i halvgod form är Sveriges bästa fotbollsspelare råder det inga tvivel om, men om han gör det här LAGET bättre eller sämre är en helt annan fråga.

För så enkelt är det inte, att bara kasta in en spelare som Zlatan eftersom Zlatan inte är vilken spelare som helst.

Det är en ikon, en ledare, ett varumärke och en man som inte sällan numera refererar till sig själv i tredje person som ett lejon.

***

”Om han underkastar sig Jannes ledarfilosofi”, heter det gärna.

Men det kommer han ju inte göra för då är han inte längre Zlatan Ibrahimovic, då är det en helt annan spelare och den tror jag inte heller vi vill ha.

Zlatan ägde på egen hand Milan och Paris SG, lika mycket som han tog över hela Manchester United. För att han är den han är och för att han kan vara det. (När det skulle vara på ett annat sätt, i Barcelona, gick det som det gick).

Med väldigt skickliga individuella spelare runtomkring sig har det fungerat att bygga ett lag kring Zlatan Ibrahimovic, det gick rätt bra ibland även i Erik Hamréns landslag när större och starkare lag inte neutraliserade honom men det hade inte gått i det lag där elva spelare sprang ihjäl sig över hela San Siro.

Har du Zlatan i laget får du göra vad du har MED honom, det kommer alltid att handla om att övriga spelare underkastar sig honom, inte att han underkastar sig laget.

Den som tror tvärtom vet inte vem Zlatan Ibrahimovic är och vet inte vad Janne Anderssons landslag bygger sin framgång på.

***

Ska spelare som under snart två år skapat det här LAGET gå tillbaka till en tid då de får skit för att de betraktats som usla och knappt värdiga att tramp samma mark?

Ska kapten Andreas Granqvist lämna över bindeln och inte längre vara den naturliga ledaren?

Ska Ibrahimovic snällt sätta sig i grupparbeten under varje samling under ledningen av psykolog Daniel Ekvall och värpa fram hur ”vi gör det här tillsammans för att det ska bli bättre”?

Tänker Zlatan snällt gå bort i hörnet av omklädningsrummet och plocka upp den där tejpen när Janne påpekar att ”här ska vi inte slänga något skräp, här lägger vi det i papperskorgen”?

Är det någon som tror på det?

Sen kan vi tycka vad vi vill om hur det är nu, men det har skapat ett LAG som tagit Sverige till VM.

Det som är Zweden är inte Sweden, sen är det bara att välja vad man vill ha – men det går inte att få både och.

Så enkelt är det inte.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!