Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Noa Bachner

Zlatans beteende får konsekvenser

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: NICK POTTS / AP TT NYHETSBYRÅN

Livet blir inte alltid som man har tänkt sig.

Historien om hur han som inte hade någonting blev den som skaffade sig allt har landat i självaste Hollywood.

Men Zlatan Ibrahimovic skulle ju inte göra saker för att han "är den han är"?

2016. Det är en ovanligt varm junidag i Båstad. Vi är flera som har bränt oss, hopplöst överraskade av solen även det här året.

Erik Hamrén lämnar plats åt sin lagkapten. Det är ett par veckor kvar till EM i Frankrike, men nästan alla undrar när Sveriges meste målskytt genom tiderna ska erkänna att han faktiskt är på väg till Manchester United.

– Det är ingen som tänkt på att jag för några år sedan sa att jag skulle sluta på topp, precis som ingen annan gjort, säger han.

– Allt kan hända. Det bästa är att lämna toppfotbollen när jag väl är på topp. Jag kommer inte spela på högsta nivån och trappa ner där på grund av den karriären jag gjort, det är inte jag. Folk kommer komma ihåg en för det sista man gjort och tro mig, de ska komma ihåg vad jag gjort in i det sista.

Till 2018, och Los Angeles, en stad där kontrasten mellan de som har och inte har trycks upp i ansiktet på vem som än färdas längs gatorna eller vandrar över torgen. Rolls-Royce forsar förbi drivorna av hemlösa och hopplösa. Groteskt påkostade skrytbyggen i bergen spejar vaksamt över slumområden som knappt solen lyckas lysa upp. 

USA är ett land där bilden av att ”lyckas” – med allt vad det innebär – gärna skildras med LA som paradisisk kuliss.

LÄS MER: Här presenteras Zlatan av LA Galaxy. 

Har landat i självaste Hollywood

För de allra flesta kommer Zlatan Ibrahimovics historia alltid att te sig hejdlöst inspirerande, och det är inte svårt att förstå varför. Från Rosengårds grästuvor och asfalt till Beverley Hills, materiell översvämning och lyx i kubik. För Zlatan själv innebär det här steget miljontals flugor i en smäll: Historien om hur den som inte hade blev den som har allt har landat i självaste Hollywood. 

Filmen kommer aldrig att bli bättre än det vi har sett genom vår egen lins: Hur han har speglat och gestaltat människors drömmar, hur Zlatan Ibrahimovic givit liv åt fantasier och ritat om kartan för vad som går att göra och inte. Han har varit verklighetens representant i drömmen, uppbackad av sin egen gränsöverskridande attityd: Beslutsam, auktoritär och trogen sitt uppdrag.

Men i slutet av manus händer något: Vad Zlatan säger att han ska göra och vad han faktiskt gör är oftare och oftare olika saker.

Inte lika många som lyssnar på lejonet längre

Det som en gång var hans stora styrka – överföringen av fantasier från verbala äventyr till fotbollsplanen, ord som blev till handling – har blivit något annat. Han säger att han vill spela VM, men han ringer inte förbundskaptenen. Han ber om ordet i egenskap av nationalikon, men är egentligen mest intresserad av att göra reklam för sina sidoprojekt. En svår knäskada framhålls som lika allvarlig som ett blåmärke på armen, men avslutar i praktiken den europeiska karriären.

Det får konsekvenser: När han ropar lejon är det inte lika många som lyssnar längre.

Flytten till Los Angeles Galaxy och MLS är naturligtvis fullt logisk: För Zlatan ger det honom en möjlighet att välsigna ett land som står redo att omfamna honom med sin genomkommersialiserade idrottskultur. Hans fotbollsförmåga sätter honom i särställning på ett sätt som den inte längre verkar kunna göra i Europa. I Los Angeles kan han marinera sitt entreprenöriella alter-ego, rulla runt över en hel kontinent med naturlig dragning till varumärkets magnetism. 

Här kan han landa mjukt.

Du blir misstänksam av undertonen? Bli inte det, det finns så klart inga som helst ”fel” eller moraliska klavertramp med att kapitalisera på spelarkarriärens sista år i länder där pengarna ligger på bordet för den som känner sig manad.

Men flytten följer trenden: Att säga en sak och göra en annan.

Vem är Zlatan nu?

I februari året efter EM träffar jag honom på Wembley. Han har gjort två mål i Ligacupfinalen mot Southampton och håller hov för en stor klunga ur det brittiska pressuppbådet.

– Jag är inte som andra spelare, som haft en bra karriär och som fortsätter spela bara för att de är den de är, säger Ibrahimovic.

Det behöver väl knappast konstateras att MLS är en välbetald epilog för spelare som fortsätter spela för att spelaren är den han är. Det behöver väl knappast konstateras att det inte är ett trappsteg som skiljer Manchester United och LA Galaxy, det är en hissresa, och den går inte uppåt.

Det behöver samtidigt knappast konstateras att livet inte alltid blir som man tänkt sig, att det finns få saker som är mer mänskliga än att ändra sig.

Men frågan man ställer sig om Zlatan, nu när orden allt mer sällan omsätts i handling, är om han är den han är, den han säger att han är, eller har blivit någon annan.


LÄS MER: Major League Soccer – så ser du matcherna i tv.