Noa Bachner

Mästerskapets mest destruktiva sekund

Publicerad

Men, vi hade ju vunnit?

Hamnat på rygg och vänt på steken, visat att det här svenska U21-landslaget är ett bättre än det polska, och så kommer hela mästerskapets mest destruktiva sekund och saboterar.

Någon borde ha berättat för Filip Dagerstål att marginalerna har bytt lag.

Så hamnade vi där igen.

Den 90:e minuten brukar ju inte hålla på så här, tvärtom, den brukar vara Håkan Ericsons bästa kompis. 

Det är nu Mikael Ishak kapas av en utrusande italiensk målvakt. Det är nu Simon Tibbling skjuter via rätt knä och rätt antal meter bredvid en portugisisk målvakt. Det är nu Kristoffer Olsson avgör kvalmatcher och ja, ni fattar.

Sverige-Polen var en match full av situationer, ni vet sådana som visas i repris och gärna öppnar för just marginaler. Armbågar, filmningar, fall, tacklingar, gula kort och till slut: En straff som hade varit på väg åt något håll ganska länge. 

Ska man betrakta det svenska U21-landslaget som en kikare in i svensk fotbolls framtid var det här en uppmuntrande kväll igen, men när näthinnan lämnas med kallsup och grusade slutspelsutsikter, då är det ganska enkelt att inte bry sig om det.

Vilken meningslös händelse, vilken destruktiv sekund.

Hallå Polen! Ni är ute ändå, var ni tvungna att slunga in ett skräpinlägg när Sverige ändå hade förtjänat sina tre poäng och fortfarande hade ett syfte att tjäna?

Han skallar dina handskar

Annars såg det ju bra ut. Betalningen som inte ramlade in efter den finfina premiärinsatsen mot England låg och väntade bara ett par minuter bort. Håkan Ericson hade gjort en delikat men smart förändring i startelvan och slängt in Carlos Strandberg bredvid en inflytelserik Cibicki, och han fick helt rätt.

Polen hade börjat lurigt och Filip Dagerstål slarvigt. Cyniskt väntade man på svenskt övermod för att straffa, alldeles för enkelt fick man betalt. 

Det tidiga ledningsmålet såg ut att skrämma Sverige lite. Kristoffer Olsson hamnade i lodräta passningsmönster och riskerna som krävdes för att passningsspelet skulle skada värdnationen uteblev. I frustration började Sverige värdera lite konstigt, slarviga uppspel hamnade i gapet på entusiastiska polacker, och man kan nästan se framför sig hur ”Det-går-inte-att-spela-såhär-i-Sverige-kommittén” satt redo vid sina tangentbord efter 25 minuter.

In i den polska mästerskapssommaren, genom den polska målvakten som en murbräcka. 

Du vet väl att du inte kan boxa Carlos Strandberg i huvudet? Det är han som skallar dina målvaktshandskar.

Steg för steg, öppning efter öppning. Ett tröttare och tröttare Polen fick jobbigare och jobbigare att hålla koncentrationen uppe. Olsson började bryta linjer, Simon Tibbling och Alexander Fransson skapade djup i det svenska mittfältet, och längst fram räckte det inte för den polska backlinjen med att försöka följa med i Cibickis yviga kringflackande: Nu anföll även hans anfallspartner som en slagborr genom alla som vågade stå i vägen.

När kvitteringen föll kändes den mer än förtjänt, och detsamma går att säga för ledningsmålet kort därefter. 

Kan lämna planeten om han vill

Jacob Une-Larsson, förmodligen Sveriges bästa spelare så här långt i turneringen, gick till väders som en skäggig Fabio Cannavaro, med spänst som gör att han kan lämna den här planeten om han vill – och U21-ingenjörens senaste mästerverk på väg att ta form.

Han hade ju pratat om vikten av att hålla sig till ursprungsplanen, Håkan Ericson, och efter snacket kom verkstaden. Bland det jag tycker att han borde vara mest stolt över är är det här lagets spelmässiga dynamik, hur man ställer om från ett angreppssätt till ett annat. Hur man kan försjunka i en mer passiv, avvaktande men kontrollerad fotboll, hur man på eget bevåg kan koppla grepp om bollinnehav, hur man kan pressa i olika delar av planen.

Hur man kan vända underläge mot pressade värdnationer och bogsera poängen i hamn.

För det var ju klart. Sverige hade ju broderat ihop en semifinalluktande seger här, utsmyckad med massvis av lovande signaler om var hela fotbollsnationen är på väg, när Filip Dagerstål bjöd in marginalerna till festen.

Någon borde ha berättat för honom att de har bytt lag.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag