Noa Bachner

Vad är det som pågår – vem tjänar på det här?

Emil Forsberg.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Victor Nilsson Lindelöf
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Robin Olsen
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Emil Forsberg har åkt hem nu.

För att han tycker att Janne är dum? För att han är skadad?

Varför är allt så konstigt hela tiden?

Kommer ni ihåg när vi hade diskussioner om fotboll och gruppdynamik förra våren? Var det bara bra för Sverige om Zlatan Ibrahimovic ville göra comeback, eller kunde något hända med harmonin som hade infunnit sig under det lysande VM-kvalet?

Ett drygt år senare står landslaget han till slut inte återvände till och tuggar tuggummi på skolgården. Daxvax-frillan står rakt upp och någon har fått tag på en cigg.

Hur många uppgifter om bråk, spända relationer, besvikelse, dysfunktionalitet och uppvisningar i självrättfärdigande är för många? När utgår Paradise Hotel ur tv-tablån och ersätts av det här dubbelduschdoftande dramat?

Backa bandet till förra hösten och fråga dig själv.

Vaktar koderna till USA:s kärnvapenarsenal

Sverige ska samlas, det är precis i början av Nations League. Inför matchen mot Turkiet lämnar Emil Forsberg truppen. Han är skadad, säger förbundet, och reser hem till Leipzig. Men den tyska tidningen Bild har andra uppgifter. En ”spänd relation” mellan mittfältaren och förbundskaptenen ska vara ett av skälen. Janne Andersson ringer honom och meddelar på följande pressträff att nej, det finns inga problem. Assisterande förbundskapten Peter Wettergren åker till Leipzig och kollar läget. Forsberg själv kallar uppgifterna för ”fjanterier”

Bra, next.

Eh, skulle inte tro det. I samband med samma landslagssamling väljer Victor Nilsson-Lindelöf och Robin Olsen att inte prata med medier. En större sak för oss som bevakar landslaget än för många av er som läser, tittar och lyssnar säkert, men likväl en lite oroande signal. Så förbannat hemliga saker ska vi väl ändå inte fråga om?

Samlingen efter var duon tillgänglig igen via ett podium, men med hjälp av landslagets presschef sköts frågor om klubblagen, Manchester United och Roma, ned. Det här har fortsatt, om än lågintensivt. När Olsen framträdde i den mixade zonen inför matchen mot Rumänien nu i veckan vägrade han återigen svara på frågor om Roma. Jag kan ha missat något, men jag var av uppfattningen att han vaktade fotbollsmål, inte koderna till USA:s kärnvapenarsenal. 

Förbundet fattade ingenting

Vid den tidpunkten hade vi redan gått igenom nästa bakgrundsbrus: Enligt Fotbollskanalen tackade Victor Nilsson-Lindelöf nej till EM-kvalmatcherna av flera skäl, däribland en ”lite knivig relation” till Janne Andersson, men även besvikelse över att hans vän John Guidetti lämnats utanför truppen, rapporterades det. Förbundet dementerade, kraftfullt, igen. Lindelöf väntar barn ganska snart och angav via SvFF personliga skäl. Mig veterligen har han tagit ganska illa vid sig av rapporteringen.

En svajig 2-1-seger mot Rumänien senare och vi var framme vid nästa hållplats: Emil Forsberg, utbytt efter en dryg timmes spel, med huvudet nedborrat och en hasande gångstil, mötte inte sin förbundskaptens blick när han gick av planen på Friends. Det låter verkligen som en överdramatiserande kroppsspråkstolkning från läktaren, men nej, han såg inte alls glad ut. 

Efter matchen vägrade både han och Robin Olsen (som hade råkat få ett par AirPods i öronen och kanske inte hörde frågorna?) att prata med medierna. Det tog en timme innan Aftonbladet publicerade uppgifter om att Forsberg var på väg hem till Tyskland igen, missnöjd över att bli utbytt den här gången. Den här tidningen nåddes kort därefter om uppgifter om en skada. Förbundet? Svarade inte på någonting under lördagskvällen, fattade ingenting på söndagsmorgonen eftersom Emil var där och åt frukost, men berättade till slut att jo, han åker hem. Det är ljumsken.

Vem tjänar på det här?

Man kan välja att se det här som isolerade händelser, en lång rad missförstånd och olyckliga sammanträffanden, man kan också se mönstret och fråga sig vad det är som pågår egentligen. 

För mig är det en grej för mycket. Jag håller det som högst osannolikt att svenska och tyska medier genomgår en parallell kollaps i nyhetsvärdering och plötsligt slarvar ut nyheter utan någon som helst verklighetsförankring. Jag har otroligt svårt att avgöra vad som skulle stämma och inte från fall till fall, vem som skulle tjäna på någonting här, men jag konstaterar att vi börjar få en landslagssituation som ser ganska genant ut.

Agenten Hasan Cetinkaya är en ofrånkomlig gemensam nämnare eftersom han har hand om samtliga spelare som nämns ovan, och därtill flera andra i landslaget. Han har tidigare varit öppet kritisk mot Janne Andersson, men om det är något som inte går att få ihop är det vem som har ett syfte med allt det här. 

Om någon har som mål att plantera osämja mellan landslagets största stjärnor och förbundskaptenen, varför göra det med uppgifter som kastar ett osympatiskt ljus över spelarna? Varför göra det med en situation där Janne Andersson tilldelas rollen som den enda personen som inte fastnat i puberteten?

Vad är det som utspelar sig bakom kulisserna?

Jag vet inte, men oavsett vad svaret visar sig vara har nog Emil Forsberg sagt det bäst: Fjanterier.