Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Noa Bachner

Tror det här är sista avsnittet – på riktigt

Zlatan ser ut att stanna i LA Galaxy. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Zlatan lämnade Milan sommaren 2012. Foto: IMA / ICON SPORT / © BILDBYRÅN

Skicka alla näsdukar ni har till Italien – allt tyder på att Zlatan Ibrahimovic blir kvar i USA.

Det innebär också att utkastet på ett sista kapitel i Europa skrotas.

Vad som händer nu?

Nu ser vi Sveriges bästa spelare genom tiderna svänga in på upploppet.

Och det är när jag skriver de orden som det slår mig att jag har förberett ett avsked till Zlatan ganska många gånger nu men aldrig riktigt sett honom lämna. Det är förmodligen mitt eget fel. Det var gången när han meddelade att han skulle sluta i landslaget i Nice. Det var gången när han faktiskt slutade i landslaget i Nice. Det var gången när han borde ha tvingats in i pension av en knäskada i Manchester. Det var gången när han låtsades fingra på en comeback lagom till VM men sedan kom fram till att det inte var en speciellt bra idé. Det var gången när han checkade ut från den riktiga fotbollen och åkte till USA.

Och nu? Är det på väg att ta slut den här gången? Vågar man?

Men framför allt, vågar Italien fortsätta hoppas? Vad händer med propagandamaskinen som gjort allt i sin makt OCH bett till högre makter för att Ibrahimovic ska återvända till Serie A sedan dagen han lämnade?

Som det har kampanjats, ofta med hjälp av svulstiga scenarion och bildmontage där Ibrahimovic äntligen dyker upp med solglasögon, t-shirt med designertryck och Helena vid sin sida igen – eller poserar i Milans tröja med två tummar upp. Det är nästan som om den italienska fotbollen tycks leva i tron om att tillräckligt många rubriker innebär att han kommer tillbaka. Säg det högt och tydligt och det blir sant.

Blev klar för 383:e gången

Jag kan förstå var längtan kommer ifrån. Zlatan var ju Serie A:s kronjuvel, italiensk klubbfotbolls smycke, under ett gäng annars ganska internationellt konkurrenssvaga år. Ligans varumärke hade tagit stryk efter allt fuffens i mitten av 2000-talet, men Zlatan var i alla fall kvar. Det hette från större och starkare ligor att Ibrahimovic bara mobbade dåliga försvar i botten av en blåslagen fotbollsnation som inte hade rest sig från sina korruptionsskandaler, man använde hans modesta facit i Champions League som argument för att befästa den bilden – men när Zlatan sedan erövrade både Frankrike och England fick den italienska bilden av honom mer rätt. Han var deras när de behövde honom, en ikon och företrädare. Det är inte för inte som man vill ha tillbaka honom till varje pris.

För två veckor sedan blev Zlatan klar för Milan för ungefär 383:e gången sedan han lämnade klubben, i alla fall om man ska tro italienska medier. Sedan blev han det igen. Senast i går berättade nyhetssajten Goal att han hade sagt ja till ett avtal på ett och ett halvt år, men såvitt den här tidningen förstår är den informationen fel.

Har mosat hela MLS

Snarare ska Zlatan mer eller mindre ha uteslutit en flytt tillbaka till Europa, det verkar faktiskt inte ha varit speciellt aktuellt alls. Skälen ska vara ett par olika, familjens trivsel i Los Angeles en av de viktigaste faktorerna. Att han inte uteslutit en återkomst till Italien i offentliga sammanhang har troligen ganska enkla förklaringar. Man kan dels dra parallellen till hur han inte uteslöt en VM-turnering i Ryssland eftersom det gjorde honom omskriven och intressant, vilket i sin tur skapade utrymme för andra, mestadels kommersiella budskap. Man kan dels se det rent logiska i att hålla det milanesiska intresset uppvärmt för att stärka förhandlingspositionen gentemot Los Angeles Galaxy. 

Man kan dels förstå hur en sista vända till Europa, även om den aldrig varit riktigt nära, är lockande och svår att avfärda för en spelare som faktiskt mosat hela MLS under 2018, trots att han är 37 år och precis har återhämtat sig från en extremt svår knäskada, en merit som kanske kommer att glömmas bort lite när Zlatans karriär sammanfattas, men som faktiskt är ganska rejäl.

Den här gången är det på riktigt

Vad betyder då detta? Själv tror jag att vi svänger in på upploppet, vi som vistas i den galax som är svensk fotboll och som snart har cirkulerat runt Zlatan Ibrahimovic i 20 år. Skulle han någonsin ta ny fart var det nu, men beslutet att stanna i USA innebär snarare en inbromsning.

Igen. Igen tycks det som om Zlatan har tagit på sig ytterrocken och letar efter ett skohorn i hallen. Igen står man där och börjar förbereda ett lämpligt sätt att ta avsked av honom.

Ska man behöva spara på orden igen?

Jag tror inte det. Jag tror att det här är sista avsnittet på riktigt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!