Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Noa Bachner

Sveriges tia måste bli av med sina fotbojor

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: LI MING / XINHUA/AVALON.RED B950
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

KALININGRAD. Det viktigaste är att det går bra för laget?

Det går bättre för laget om det går bra för Emil Forsberg.

Nu måste fotbojorna monteras bort från Sveriges nummer 10.

– Spatsiba!

Det sprakade till i högtalarna. Emil Forsberg log lite för sig själv efter sin överraskande avskedsfras, sköt ut stolen och reste sig sist av alla på podiet innan han började hanka sig ned för en liten trappa, klädd i landslagets mörkblå träningsoverall, men håret limmat mot huvudet efter kvällens träningspass i Kaliningrad.

Han hade precis spelat bort de tyska rapporterna om en konflikt mellan sig själv och sin förbundskapten, kallat det för “fjanterier” och recenserat sitt samtal med Peter Wettergren, Janne Anderssons assistent, som var nere i Leipzig och hälsade på honom.

 

 

Eller, "hälsade på". Sannolikheten att Emil visade Peter Richard Wagners födelseadress och vandrade i Johan Sebastian Bachs fotspår är väl ungefär lika stor som att han skulle ha lyft på locket till en eventuell konflikt med sin tränare i landslaget en meter till vänster om honom på en presskonferens i Ryssland – men ett besök i Leipzig har alltså ägt rum.

– Jag och Peter hade ett väldigt bra samtal om fotboll, vad vi tycker om fotboll. Sen är det viktigt att skilja på klubb- och landslag, det är olika spelsätt. Att få ut mer… svårt att svara på. Jag gör det Janne säger och jag gör mitt bästa. Jag gör gärna 20 mål, men det viktigaste är att vi som lag vinner, förklarade Sveriges nummer 10, och här kommer vi till en viktig poäng.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Får spela i grön tröja och lila shorts

Att Emil Forsberg får ut mycket av sitt spel och att Sverige presterar bra fotboll är inget motsatsförhållande. Det går inte att förvandla hans dalande formkurva i Blågult till ett rent vägval där Sverige kan välja på:

A. Öka sina chanser att vinna matcher genom att halvt eliminera Emil Forsbergs kreativa inflytande.

B. Ge Emil Forsberg friheten att spela i grön tröja och lila shorts om han vill på bekostnad av allt annat.

Han har varit frustrerad, Forsberg. Ganska rejält skulle jag tro. I somras var det bortom tvivel. VM var, av förklarliga skäl, en definierande stund för honom och hans möjlighet att gå från en kategori spelare till en annan, men så blev det inte, och precis som under EM 2016 såg han ut att lida av det medan det inte hände. 

 

 

Så enkelt är det inte

Själv försökte han tona ned allt. Hur gärna han än ville påskina att allt var lugnt och hur många gånger han än sa precis som nu, att lagets resultat och prestation kom i första hand, gick inte besvikelsen att gömma.

Berodde det bara det defensiva spelsättet? Nej. Bara på honom själv? Nej. 

Så enkelt är det inte, det vet vi ju. Forsberg visade senast mot Chile i mars att han har alla möjligheter att prestera bra i den här miljön, och dessförinnan hade vi ju sett honom expandera landslagets offensiv flera gånger om med sin spets, sin fart, sin teknik och sitt spelsinne vid massor av tillfällen. Bortamatchen mot Frankrike i november 2016 är en av de bästa landskamper en offensiv spelare har gjort för Sverige på flera år. När Sverige var bra, som mot Vitryssland i Minsk eller hemma mot Italien, var Forsberg den som glänste mest, på näthinnan finns fortfarande bilden när han överstegade sig förbi Marco Verratti samtidigt som han tog emot applåderna. När Sverige väl förlorat, som borta mot Bulgarien, har det varit Forsbergs eget bombardemang av hemmalagets mål, hans individuella forcering med frisparkar, distansskott och räder mellan motståndets linjer som givit hela den svenska prestationen liv.

Emil Forsberg sköt Sverige till VM-kvartsfinal med matchens enda mål mot Schweiz. Foto: WANG YUGUO / XINHUA/AVALON.RED B950

Ta av fotbojorna

Allt detta skedde utan att ramverket som har karaktäriserat Janne Andersson och Peter Wettergrens landslag brakade samman. Men när VM i Ryssland rullade i gång gick inte den där spelaren att känna igen. Han såg osäker och tyngd ut av förväntningar på sig själv från sig själv och från omvärlden, av ögonblicket och av den mer intensiva och nu kritiska, defensiva prägel som Sverige gick in i matcherna med. Det såg ut som om han spelade med fotbojor.

Inga mer fotbojor nu.

 

LÄS MER: Nations League enkelt förklarat: Så tar sig Sverige till EM 

 

Jag hoppas innerligt att Wettergrens besök i Leipzig var ett sätt att lossa kedjorna från Forsbergs anklar, att prata om alla sidor av den här situationen, att orientera sig fram till lösningar på problemen som vuxit fram i Emils huvud och som kommit till honom i form av direktiv utifrån, för så här behöver det inte vara.

Det viktiga är naturligtvis att det går bra för Sverige, inte att Forsberg gör 20 mål, men det är inte ett val. Det går bättre för Sverige om det går bra för Emil Forsberg.

 

FÖLJ DITT LAG I ALLSVENSKAN: Få nyheter skickade i Messenger direkt till telefonen