Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Noa Bachner

Sverige behöver ett lex ”Det gula kortet”

En ex-allsvensk spelare står åtalad för spelfusk och tagande av muta.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

På tisdagen inleds en av Sveriges största matchfixningsrättegångar någonsin.

En ex-allsvensk spelare står åtalad för spelfusk och tagande av muta. Han förnekar brott.

Bakom åtalet dröjer sig stora och jobbiga frågor kvar – inte bara för Sveriges största idrott.

En BMW till sin pappa.

Det är när spelaren berättar för förhörsledaren att alla pengar är borta som man som läsare når den här historiens kärna. Miljonerna han har tjänat på fotbollen är bortspelade, skulderna ligger i drivor. Det enda han har lagt pengar på som inte är spel är en BMW, och han har köpt den till sin pappa.

Hundratals, kanske tusentals, sidor in i den polisutredning som ligger till grund för rättegången mot honom och tre andra personer är det fortfarande svårt att ringa problemet med stort P, avskilja ursprunget till det påstådda brottet till en enkel sak. Varför blev det så här? 

Var ska man börja?

Det är för stort, för mångfacetterat, för komplext – och det är mörkt.

Utredningen har fått rubriken ”Det gula kortet” och är nära sammanlänkad med en annan utredning, ”Kvarnby”, där ytterligare matchfixningsmisstankar utretts. Tillsammans med den ex-allsvenske spelaren är två före detta landslagsspelare i futsal åtalade, samt en fjärde man som spelat fotboll på lägre nivå.

Jag har läst många utredningar, texter och dokument som behandlar matchfixning och det omfattande kriminella angrepp som pågår mot Sveriges största idrott de senaste åren. Jag har även haft många konversationer med personer som finns i närheten av problematiken, från myndigheter till fotbollen själv. 

Ingenting har varit lika drabbande och insiktsfullt som detaljerna i ”Det gula kortet”.

Cynisk vilja att dra nytta av utsattheten

SportExpressen har i en längre publicering berättat om utredningens innehåll vid ett tidigare tillfälle, redogjort för bevisläget och bakgrunden – men även hur den stundande rättsprocessen har väckt förhoppningar om att det här ska bli en vändpunkt.

En vändpunkt för vad?

Det är enkelt att fråga sig det när man har plågat sig igenom vittnesmålen, kontoutdragen och WhatsApp-konversationerna. Fram träder konturerna av en person som lämnats åt sitt eget öde. Avsaknaden av social och ekonomisk trygghet, trasiga skyddsfunktioner, spelbolagens hänsynslösa jakt på nya kunder, den cyniska viljan att dra nytta av utsattheten som forsar fram mot spelaren från både annonserna på Facebook och personer i hans närhet.

Ena gången skickar en av futsal-spelarna sms om att den ex-allsvenske spelaren ”måste” sluta spela, om han börjar igen ”förtjänar” han ”att bli skjuten”. I ett annat meddelande försäkrar sig samma person om att han kommer att ta det gula kortet.

Frågor som angår oss alla

Ingen människa drömmer om att tjäna sitt levebröd på ett planerat gult kort, det är en desperat, förtvivlad och osäker situation att befinna sig i. Ingen människa drömmer heller om att låna pengar i utbyte mot varnas för att kasta bort en boll. Ingen ville, egentligen, att det gula kortet skulle delas ut – men den historia som framträder i förundersökningen visar hur olika händelser, öden och problem möts i ett dystert ögonblick, och där finns det saker att begrunda.

Hur stoppar man matchfixning? Hur stoppar man spelberoende?

Inom polisen och på andra håll är det många som ser fram emot de kommande dagarna. Det här fallet, menar man, visar tydligt på en viss typ av matchfixning som vi har problem med, och Sverige väntar fortfarande på sitt första rejäla utfall från lagen om spelfusk. En fällande dom här, med den unikt stora mängd speldata som använts i bevisningen, kan få ringar på vattnet. Om matchfixning inte förblir ett lika svårlöst och riskfritt brott som det varit tidigare kan fotbollen fredas till några procent. Det är det många menar med vändpunkt.

Finns ett ”Lex Det gula kortet”

Men oavsett vilken dom som faller i Malmö är utredningen av den ex-allsvenske spelaren viktig. 

Hur stoppar man människor från att falla in i en tillvaro av hopplöshet, utsatthet och bekymmer? Kan fotbollen dra ett större strå till stacken? 

I bakgrunden av åtalet växer frågor som angår oss alla och som kastar långa skuggor över ett tillstånd som inte uppstår ur tomma intet. Svensk fotboll och dess företrädare, som inte nog betonar sportens goda effekter på samhället i alla tillgängliga forum, behöver ta tillvara på insikterna och göra sina egna analyser av hur saker och ting hänger samman, vilken roll fotbollen, dess samarbeten och insatser kan spela.

Den som menar allvar med att råda bot på det samhällstillstånd som utredningen åskådliggör, på tillgängliggörandet av matchfixningen, bör göra något av den historia som ”Det gula kortet” berättar. Det finns trådar att dra i, ett exempel att använda och rötter att söka sig till med insatser som kan förändra saker i grunden. Det finns ett Lex ”Det gula kortet”, och få saker känns lika självklara som att ta tillvara på det.