Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Noa Bachner

Hammarbys brygga till guldstriden är färdig nu

Stefan Billborn Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Hammarby är med.

Efter 2-0 i Falkenberg är bryggan till guldstriden färdig.

Efter 51 matcher, 105 mål, 29 segrar och en grönvit topplagsförvandling är det också dags att med full kraft fastslå vilken suverän rekrytering Stefan Billborn har varit.

I sin 51:a allsvenska match som Bajentränare sköt Billborns Hammarby sitt 104:e och 105:e allsvenska mål. Vid 19 tillfällen har man gjort tre mål eller fler. Ett tjugonde tillfälle med den meriten hade varit mer rättvist än ett reduceringsmål för Falkenberg den här kvällen, och där ligger all goodwill, att Billborns Hammarby underhåller på vägen, att det formligen sprutar mål varje gång de spelar, att det alltid känns som att det kommer minst ett till.

Det var i alla fall 29:e gången han vann en allsvensk match med Hammarby i kväll, Billborn, och här står han med sitt lag på randen till en guldstrid, trots en hackig start på säsongen 2019, där allt rämnade mot Malmö FF och pulsen steg. Trots att den lite oväntade och tidiga framgången 2018 följdes av ett år utan en av det lagets absolut viktigaste spelare, Junior.

Junior är med nu, fullt friskförklarad och redo att kastas in i det här, berättade han. 

Hammarby är med också. 

Efter en hysterisk sommarperiod där laget vunnit sju av åtta matcher efter förlusten mot Häcken i juli är det jakt på riktigt. Malmö FF har passerats, alla toppkonkurrenter väntar på hemmaplan, och det hedrar tränaren som satte sig på presskonferensen i vit T-shirt med grönt BAJEN-tryck på ryggen och påminde sig själv om att det är 30 omgångar som gäller. 

Han har varit en fullskalig succé på Hammarby-bänken, och Hammarby bör vårda honom ömt. Tillsammans med Jesper Janssons kloka transaktioner har Stefan Billborn etablerat laget i den del av allsvenskan där klubben enligt den ringa mängd logik som fotbollen inrymmer faktiskt borde höra hemma. 

Bojanic segerorganisatör

För att vara med högst upp behöver man ta mindre underhållande beställningssegrar också, som den här. 

In, mål, mål, ut. Om Bajen hade vunnit även om man inte fått hjälp av Falkenbergs stackars välgörenhetsmålvakt Hampus Nilsson? Troligen, så stor var skillnaden mellan lagen över 90 minuter. Det här var en match som inte levde utan städades av innan den ens hade börjat. 

Dagens segerorganisatör, vid sidan av Billborn, var en av hans mest lyckosamma adepter på Årsta. Det var en fröjd att se Darijan Bojanic spela fotboll i kväll. Vilken spelare han har vuxit ut till, inte lika karikatyrmässig playmaker i lyxförpackning som han sett ut som tidigare, utan några steg upp från sin humörsdrivna passageraraura. 

Här var han nog planens bästa: Spelintelligensen var för mycket för Falkenberg, passningarna slet isär dem. Det var inte det att Bojanic sprang ihjäl sig, men han gjorde tillräckligt utan boll, stod en halvmeter ifrån lagom många närkamper och gav sig in när han behövde – men framför allt var det högerfoten full av kärlek som avgjorde det här. 

En av gångerna behövde den inte ens träffa bollen speciellt bra. Hampus Nilsson har skaffat sig en dyster ovana att slänga sig efter en låtsasboll när den riktiga är mitt framför näsan på honom. 

Den andra gången var frisparken så utsökt att den förtjänade att nickas in men ramlade förbi en vilt kämpande Nilsson i alla fall.

Allsvenskan avgörs – Hammarby är med

Falkenberg hade målsättningen att pressa Hammarby högt och gjorde det ganska bra till en början. Först var det Chibuike som vann bollen av en Bajen-försvarare. Sedan någon annan. Sedan fick Fenger en frispark när han hamnade i trångmål, och däremellan kunde hemmalaget ha gjort ett och två mål med lite bättre skärpa, men var det något Hans Eklunds lag inte hade i kväll, då var det skärpa.

Målchanserna och matchens nerv upphörde där, efter ungefär tre minuter, och i stället fick Hammarby leka sig fram genom den tropiskt fuktiga augustikvällen.

Från omklädningsrummet hördes Muamer Tankovics entusiastiska stämma när han räknade upp vilka lag som ligger framför Bajen i spelschemat. Det skruvas upp ett par snäpp nu, med Norrköping härnäst, och Hammarby behöver visa att man kan dra i handbromsen när det behövs och inte bli för uppslukade av sin egen offensivlust.

Att man står inför den sortens säsongsavslutning beror till stor del på mannen som gjort ett topplag av sina spelare. 

Allsvenskan ska avgöras. Stefan Billborns Hammarby är med.