Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Noa Bachner

Ronaldos besök i Stockholm handlar inte bara om fotboll

Cristiano Ronaldo på Portugals landslagssamling Foto: RODRIGO ANTUNES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALESSANDRO DI MARCO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Försäsongsturneringen International Champions Cup kommer till Stockholm.

Atletico Madrid ska möta Juventus på Friends arena, på affischerna syns Cristiano Ronaldo.

Men skälet till besöket i Sverige handlar inte nödvändigtvis bara om fotboll.

När man skriver om det här ämnet måste man börja med att redogöra för ett numera väldigt långt och snårigt händelseförlopp, så ha tålamod, eller om du har läst allt förut, hoppa ned.

Det har gått nästan två år sedan den tyska tidningen Der Spiegel först publicerade dokument som visade att en våldtäktsanklagelse riktats mot en av världens mest berömda idrottspersonligheter och en av historiens bästa fotbollsspelare, Cristiano Ronaldo. Ronaldo själv har vid upprepade tillfällen nekat till anklagelserna.

Handlingarna kom till tidningen via Football Leaks, en databas som under de senaste åren legat till grund för en rad uppmärksammade avslöjanden om både organisationer och individer inom fotbollen.

Publiceringen ägde rum sju år efter att den påstådda våldtäkten ska ha inträffat. Megastjärnan hade varit i Las Vegas sommaren 2009 och enligt den dokumentation som tidningen kommit över förgripit sig på en 25-årig kvinna, Kathryn Mayorga, som i höstas valde att träda fram med namn och bild, även det i Der Spiegel. Parterna ska efter händelsen ha nått en utomrättslig ekonomisk uppgörelse där Mayorga gick med på att inte driva fallet vidare mot en stor summa pengar och ett antal andra motprestationer.

Publiceringarna i Der Spiegel innehåller omfattande dokumentation av processen bakom uppgörelsen och andra omständigheter, bland annat utdrag av nedtecknade förhör mellan Ronaldo och hans advokater där portugisen tycks erkänna att Mayorga ”ropat nej” och ”bett honom sluta”. Dessa protokoll har Ronaldos advokater i efterhand pekat ut som fabricerade. Den utomrättsliga ekonomiska uppgörelsen, som först förnekades av Ronaldo-lägret, förnekas däremot inte längre.

Der Spiegels publiceringar mynnade under hösten 2018 ut i att en polisutredning åter öppnades upp i Las Vegas. Mayorga lämnade även in en stämningsansökan mot Cristiano Ronaldo. Polisen i Las Vegas bekräftade att man redan den 13:e juli 2009, dagen efter att Mayorga säger att den påstådda våldtäkten ägde rum, fick in en anmälan och då gjorde en medicinsk undersökning av målsäganden. Der Spiegel har senare även publicerat dokument där det framgår att Mayorga behandlades på sjukhus i två timmar efter det påstådda övergreppet, och att hennes skador ska ha fotograferats. Hennes nya advokat, Leslie Stovall, menar därtill att dokumentationen som Der Spiegel använt visar på ett försök till en så kallad ”cover up” från Ronaldos jurister, som i sin tur slog tillbaka med full kraft och menade att Der Spiegels rapportering var ”uppenbart olaglig”.

Ronaldos rättsliga team förklarade även att man skulle stämma Der Spiegel, något man hotat med vid flera tillfällen, men när jag hörde mig för i veckan hade något sådant fortfarande inte inträffat.

Går att bygga hinder

I ett av sina senaste utlåtanden i ämnet meddelade Ronaldo själv att han ”vägrar ge näring åt det mediespektakel som startats av människor som vill framhäva sig själva på min bekostnad” och tillade att ”mitt samvete är rent och jag kommer med lugn att invänta resultaten av en utredning”.

Den utredning som åter startades går emellertid trögt, minst sagt. 

Förra månaden publicerade ESPN:s Sam Borden en skildring av hur Ronaldos juridiska representanter under halvåret som förflutit arbetat hårt för att försena processen. Borden konstaterar att det har gått fem månader sedan Leslie Stovalls presskonferens i början av oktober, att polisen har bett om Ronaldos DNA, men att åtal ännu inte väckts och att det finns knapphändigt med information om hur polisutredningen fortlöpt. Borden beskriver vidare hur han och en kollega försökt få en bekräftelse på att advokaten Peter Christensen företräder Ronaldo i USA, något som uppgetts på många håll. När de besökt hans kontor i Las Vegas påstår de sig ha jagats ut av kolleger till advokaten.

Den huvudsakliga anledningen till att processen stannat av, menar Borden, är att Mayorgas juridiska ombud inte kunnat delge Ronaldo stämningsansökan. I USA har den 34-årige portugisen inte givit någon juridisk företrädare fullmakt att ta emot den sortens handlingar. Leslie Stovall och hans medarbetare har inte heller lyckats genomföra överlämningen av stämningsansökan i Italien, där man haft 120 dagar på sig, en period som man nu ansökt om att förlänga. Stovall har även ansökt om att få överlämna den via offentliga kanaler eller till Juventus. Av juridiska experter som Borden talar med tolkas strategin som ganska typisk för någon med tillräckligt mycket pengar och inflytande; det går att bygga hinder på det här sättet.

Föder frågor och kritik

I samband med att anklagelserna blivit kända har även diskussionen och rapporteringen om Ronaldo blivit mer komplex. Hur bör man förhålla sig till så besvärliga uppgifter samtidigt som en av världens största manliga förebilder fortsätter att göra mål? Hur bör man förhålla sig till den idolisering som omger honom med den här processen pågående i bakgrunden?

Gång efter annan uppstår samma frågeställningar, även i Sverige. Dels när Ronaldo fortsätter att skörda stora framgångar på fotbollsplanen och tv-sändningarna ska prata om honom, men även nu, när hans Juventus aviserat att man ska komma till Stockholm för att möta Atletico Madrid till sommaren, och Ronaldo pryder affischerna.

Enligt New York Times är det ingen slump att den italienska storklubben kommer hit. International Champions Cup (ICC) är en träningsturnering som arrangerats flera år i följd, med en merpart av matcherna förlagda till USA, men i år har man tagit hänsyn till Juventus önskemål om att inte resa dit: Lagets största stjärna vill ju som bekant undvika kontakt med det amerikanska rättsväsendet. 

I stället: Stockholm, och det föder både frågor och kritik.

Blir en global angelägenhet

Så här ser jag på det hela: Fallet med Cristiano Ronaldo visar två sidor av det extrema kändisskapet och pengarna som följer. Å ena sidan blir en anklagelse av den här sorten en global angelägenhet, ett ämne på en skala som är ofattbart stor. Å andra sidan har han tillgång till medel och kontakter som, enligt medierapporteringen, gör det möjligt att försvåra det rättsliga förfarandet. 

Jag har själv skrivit om den här frågan i snart ett års tid, noga påpekat vikten av att invänta rättvisans gång och samtidigt betonat att den ska kunna diskuteras och inte viftas bort, vilket det funnits tendenser till. Sådant spelar inte alltid roll. Jag märker hur vissa som läser om det här ser bokstäver mellan raderna och använder de vittnesmål och de händelser som läggs fram för att bygga sin egen bild av en historia som fortfarande inväntar rättslig prövning, och hur det skyndar fram slutsatser om vad som är sant och inte. 

Det är i sin tur ingenting unikt för den här historien. Vi ser just nu samma fenomen på många håll, hur rättsliga processer föregås av folkdomstolar och drev, där slutsatser om skuld och oskuld framkastas utan minsta tvekan, ibland med förfärande konsekvenser för de drabbade. 

Jag ser även hur Ronaldo-fallet provocerar fram andra reaktioner. Dels finns många som överhuvudtaget inte tycker att det här ämnet ska diskuteras innan en rättslig process har friskrivit honom från misstankarna eller dömt honom. Det går även att finna bisarra och obehagliga resonemang om vilka sorters män som är potentiella våldtäktsmän och inte, påståenden om att någon med den här stjärnglansen, förmögenheten och det där utseendet inte ”behöver” våldta, men även spekulativa slutsatser om att målsäganden, Mayorga, bara skulle vara ute efter pengar.

Visar inga tecken på att försvinna

Fallet Cristiano Ronaldo har inte fått en rättslig prövning och skälen tycks vara flera.

Stockholm Lives beslut att hyra ut Friends arena till International Champions Cup, som kan ses som ett sätt att hjälpa Ronaldo undvika en konfrontation med det amerikanska rättssystemet, blir ytterligare en ingång till samtalsämnet, hur han ser ut att skyddas av ett system, men även hur en misstanke enkelt övergår i en dom och hur den inte helt enkla idoliseringen hela tiden svävar över alltsammans.

Den 10:e augusti kommer två av världens bästa fotbollslag hit, och med det blir de svenska arrangörerna en bricka i ett politiskt, juridiskt och medialt spel som inte visar några tecken på att försvinna.