Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Noa Bachner

Ocharmigt och ohederligt att Klopp kidnappar frågan

Jürgen Klopp efter Liverpools förlust i FA Cupen mot Chelsea. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Klopp och Trent Alexander-Arnold. Foto: ANDREW COULDRIDGE / REUTERS BILDBYRÅN

Det vore fel att låta Jürgen Klopp efterträda statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Ingen har så klart kommit med det förslaget, men om Liverpools tränare ser en kamera är sannolikheten ganska stor att han ryter ifrån och blir viral.

Nu har alla reagerat på något på Twitter igen.

Jag gillar verkligen inte att utgå från reaktioner i sociala medier, men kanske handlar det här om något annat. Den här gången är det i alla fall Liverpools tränare Jürgen Klopp som får applåder för något han har sagt. Det har hänt förr, om man säger så.

Själv håller jag Klopp som världens bästa fotbollstränare i just det här ögonblicket. Skälen till det hittar alla på egen hand. Han är dessutom underhållande ganska ofta. Hans Liverpool stormar mot ligatiteln i England, och det finns i praktiken inget annat scenario att planera för än att pokalen blir deras om bara några veckor. 

Eller jo, det finns ett annat scenario. En pandemi är ju på väg att bryta ut. Osäkerheten som omgärdar det nya coronavirusets utbredning är stor, så även effekterna av det. Informationen är konstant, tvetydig och många känner oro för vad som komma skall.

Känner även Liverpool och Jurgen Klopp oro?

Jag menar, inte bara som privatpersoner med vänner eller familj i de så kallade riskgrupperna, utan inför sin stora stund? Liverpool har väntat på den här ligatiteln i en herrans massa år. Säsongen har varit en lång triumferande nedräkning till att få det bekräftat, så självklar har förstaplatsen blivit. Tänk om man snuvas på inramningen? Tänk om Premier League knappt kan spelas klart?

Det är inte på något sätt en överdriven sak att fundera på. I takt med att covid-19 spridit sig i Europa har frågetecken uppstått för sommarens EM-slutspel. I flera länder har stora folksamlingar förbjudits. I Italien har viktiga fotbollsmatcher ställts in på löpande band den senaste veckan. På torsdagsmorgonen gick brittiska myndigheter ut med information om att Storbritannien har smittspridning i samhället, inte bara importerade sjukdomsfall från andra länder.

Är Liverpools titelfest i fara? Kan det bli guldyra inför tomma läktare?

Klippet spred sig som en löpeld

Den frågan är så klart inte bara fullt rimlig att ställa, utan är, i ljuset av världens största nyhetshändelse och den pågående utvecklingen med coronaviruset, den kanske mest självklara att inleda med när man befinner sig som reporter på en presskonferens med Liverpools huvudtränare.

Den kom också. Är Klopp och Liverpool oroliga? Men i stället för att svara på huruvida han själv och klubben oroar sig för effekterna av viruset satte Klopp i gång med något annat. Vi fick en lång avhyvlande harang om att man som reporter inte ska be en simpel fotbollstränare om analyser av ämnen som kräver expertis.

– Jag har ju keps och ett ovårdat skägg, förstärkte Klopp för att markera sin egen otymplighet. 

En simpel coach kan inte ställa prognoser för en pandemi, förstår du väl?

Klippet på utläggningen spred sig som en löpeld i sociala medier. Hyllningarna vill inte ta slut. Han är för skön, Klopp, när han sätter den glättiga dumbommen på plats.

Han kidnappade frågan

Själv undrar jag varför han inte svarade på frågan direkt. 

Det kommer ett sorts svar lite senare, när man spolar förbi brandtalet. Det gör det inte mindre ocharmigt att han ohederligt kidnappade frågan och låtsades som om han ombetts göra en uppskattning av hur många munskydd Storbritannien behöver producera de närmaste dygnen. 

– Är du orolig?

– Inte kan väl jag lägga fram en kalkyl för hur NHS i Yorkshire ska budgetera för omställningen?

Frågan krävde egentligen inte mer än ett undvikande nonsens-svar, som att han väntar på mer information eller inte vill diskutera det med tanke på den knapphändiga och osäkra prognosen. Men ut vällde en inte så subtil dumförklaring av reportern. 

– Kändisar ska inte uttala sig i frågor där det finns vetenskaplig expertis att tillgå, menade Klopp, och absolut ingen i rummet hade antytt något annat.

Varför frågar ni mig om det här?

Det här kommer inte som någon total överraskning. Jurgen Klopp saknar inte medvetenhet när kamerorna rullar, han sitter inte där oförberedd. Sannolikt är det här med okvalificerade gissningar från berömda människor i komplexa frågor något han funderat på ett tag, och nu uppenbarade sig tillfället. I sak är det enkelt att hålla med honom. Att utan anledning tillskriva kändisars analyser tyngd i allt mellan himmel och jord är inte direkt en genväg till den som söker ett samtal med intellektuell spänst. 

Det är den välvilliga tolkningen. Den andra är att det här är vad Klopp gör. Han missar inte en chans att snickra vidare på sin mycket välkonstruerade image som lagom frispråkig, faderlig och folklig på samma gång. En simpel fotbollstränare med hjärtat på rätt ställe och keps som har genomskådat mediernas dumma frågeställningar. Fråga honom gärna om fotboll, men stanna där.

Förutom när frågan handlar om Brexit eller USA:s president, då.

Att påstå något annat än att Klopp gärna använder reportrar som verktyg är naivt som bäst. Få tränare i Europa är lika frekvent förekommande i härliga klipp eller får verbala ryggdunkar när sändningen har återvänt till studion.

Fast förlåt. 

Varför frågar ni mig om det här? Jag sitter bara här med dålig hållning i min vanliga svarta T-shirt och mina vita, alldagliga gymnastikskor.