Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Noa Bachner

Nu har Jesper Jansson skapat "sitt" Hammarby

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Control + alt + delete.

Hammarby börjar om: Jakob Michelsen har lämnat gaspedalen och Stefan Billborn har satt sig i passagerarsätet. 

Vid ratten sitter Jesper Jansson – nu är det hans Bajen som rullar i väg.

För låt oss börja med det uppenbara: När ryktet om Stefan Billborn som ersättare för Jakob Michelsen tog fart framhölls han omedelbart som en tillfällig lösning. Det tog för lång tid att göra sig av med den 37-årige dansken. Det var för svårt att övertala Olof Mellberg. Det var för infekterat att anställa Alexander Axén. Det var för lite tid kvar när man till slut bestämde sig för att blicka inåt.

Så har den spekulativa tolkningen av Hammarbys förvånansvärt dramatiska nyårsrokad låtit. Men med ett treårskontrakt i sin hand är inte Stefan Billborn en interimlösning.

Han är en förflyttning av posten som chefsarkitekt uppåt i Hammarby-hierarkin.

Det här har varit Jesper Janssons idé under en längre period, och med strukturen på plats är det här nu Jesper Janssons fotbollsklubb. I stället för en ideologiskt, karriäristiskt driven chefstränare, med önskemål om stort mandat i rekryteringar av spelare och implementation av olika spelmodeller, har Jansson sökt efter en modell där Hammarbys riktning kontrolleras ovanifrån.

Det här är, bortom alla tvivel, Jesper Janssons powerplay.

Kan bygga en klubb – inte bara ett lag

Är det i sin tur rätt eller fel? Det är av naturliga skäl för tidigt att säga, men som strategiskt beslut ligger tankesättet ganska långt fram.

Alla klubbar behöver byggas av någon. I de framgångsrika lagbyggen vi ser med kortast livscykel är det oftast tränaren själv som svingat med sitt trollspö. Men tränare stannar i regel inte speciellt länge i en bransch där de hålls ytterst ansvariga för resultat. Någon kommer in. Någon får effekt. Någon lämnar. Spelsätt och träningsprinciper byts ut, så även trupp, Allt börjar om.

De europeiska klubbar som lyckats prestera framgångsrikt under längre tid har förankrat sina drivande ideal högre upp, i en styrelse eller en sportchef, vars anställning i regel har längre livslängd. Sportchefens roll är inte är lika hotad av dåliga resultatsviter. Från högre ort kan man bygga en spelartrupp efter samma spelmässiga riktlinjer även om truppen byts ut. När resultaten, av olika anledningar, stramar åt tålamod och press utifrån, kan man dessutom byta tränare utan att frångå sin ursprungsidé.

Uppifrån kan man bygga en klubb, inte bara ett lag.

Apokalyptisk nedflyttning

Risken med en modell där en tränare får i uppdrag att förvalta saker som bestämts ovan är att resultatet kan bli lite identitetslöst. 

Ideologiskt motiverade tränare, med krav och envisa idéer om hur man ska spela och vem som ska göra det, har i regel större möjlighet att forma konkurrensfördelar, än den som bara framställer någon annans förarbete. Själv tror jag att ett visst mått av inflytande borde finnas tillgängligt för den som genomför alla träningar, väljer alla startelvor, gör alla byten, tjafsar på alla presskonferenser.

Kommer det att gälla Stefan Billborn? Hmm. 

Ryktet, framför allt inom Stockholmsfotbollen, är i kategori premium. Varje gång Billborns namn dyker upp pratas det om någon som verkligen, verkligen, verkligen, verkligen, verkligen, verkligen (ah, ni fattar) vet vad han håller på med. Hans gröna fingrar har figurerat längs vägen för ungefär hälften av det svenska landslaget, och är det någon som kommer kånkande på BP-skolans åtråvärda fotbollsgods, då är det han.

Det är uppsidan. Nedsidan är att hans tränarprofil bara har testats i den här rollen en gång förut: Under Brommapojkarnas nattsvarta, apokalyptiska nedflyttning från allsvenskan 2014.

Den ringa erfarenheten av huvudtränarjobb beror på olika saker. Dels på att Billborn jobbat sig upp i Stockholmsfotbollens assistent– och ungdomsdjungel, dels på hans egna drivkrafter. Han sa det själv under restaurang Kvarnens mindre smickrande belysning: ”Många tränare drivs av att vara längst fram. Jag har jobbat med fotboll på heltid i 20 år”.

Alltså är det här inget jobb han slagits för. Med andra ord klampar han inte in i rollen med några manualer eller strategiska styrdokument för hur hans Hammarby ska spela. Med andra ord är Billborn perfekt för den modell Jesper Jansson visualiserar. 

Nu har han båda händerna på ratten. 

Nu har Jesper Jansson skapat Jesper Janssons Hammarby.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!