Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
 Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Noa Bachner

Nu har Jesper Jansson skapat "sitt" Hammarby

Publicerad

Control + alt + delete.

Hammarby börjar om: Jakob Michelsen har lämnat gaspedalen och Stefan Billborn har satt sig i passagerarsätet. 

Vid ratten sitter Jesper Jansson – nu är det hans Bajen som rullar i väg.

För låt oss börja med det uppenbara: När ryktet om Stefan Billborn som ersättare för Jakob Michelsen tog fart framhölls han omedelbart som en tillfällig lösning. Det tog för lång tid att göra sig av med den 37-årige dansken. Det var för svårt att övertala Olof Mellberg. Det var för infekterat att anställa Alexander Axén. Det var för lite tid kvar när man till slut bestämde sig för att blicka inåt.

Så har den spekulativa tolkningen av Hammarbys förvånansvärt dramatiska nyårsrokad låtit. Men med ett treårskontrakt i sin hand är inte Stefan Billborn en interimlösning.

Han är en förflyttning av posten som chefsarkitekt uppåt i Hammarby-hierarkin.

Det här har varit Jesper Janssons idé under en längre period, och med strukturen på plats är det här nu Jesper Janssons fotbollsklubb. I stället för en ideologiskt, karriäristiskt driven chefstränare, med önskemål om stort mandat i rekryteringar av spelare och implementation av olika spelmodeller, har Jansson sökt efter en modell där Hammarbys riktning kontrolleras ovanifrån.

Det här är, bortom alla tvivel, Jesper Janssons powerplay.

Kan bygga en klubb – inte bara ett lag

Är det i sin tur rätt eller fel? Det är av naturliga skäl för tidigt att säga, men som strategiskt beslut ligger tankesättet ganska långt fram.

Alla klubbar behöver byggas av någon. I de framgångsrika lagbyggen vi ser med kortast livscykel är det oftast tränaren själv som svingat med sitt trollspö. Men tränare stannar i regel inte speciellt länge i en bransch där de hålls ytterst ansvariga för resultat. Någon kommer in. Någon får effekt. Någon lämnar. Spelsätt och träningsprinciper byts ut, så även trupp, Allt börjar om.

De europeiska klubbar som lyckats prestera framgångsrikt under längre tid har förankrat sina drivande ideal högre upp, i en styrelse eller en sportchef, vars anställning i regel har längre livslängd. Sportchefens roll är inte är lika hotad av dåliga resultatsviter. Från högre ort kan man bygga en spelartrupp efter samma spelmässiga riktlinjer även om truppen byts ut. När resultaten, av olika anledningar, stramar åt tålamod och press utifrån, kan man dessutom byta tränare utan att frångå sin ursprungsidé.

Uppifrån kan man bygga en klubb, inte bara ett lag.

Apokalyptisk nedflyttning

Risken med en modell där en tränare får i uppdrag att förvalta saker som bestämts ovan är att resultatet kan bli lite identitetslöst. 

Ideologiskt motiverade tränare, med krav och envisa idéer om hur man ska spela och vem som ska göra det, har i regel större möjlighet att forma konkurrensfördelar, än den som bara framställer någon annans förarbete. Själv tror jag att ett visst mått av inflytande borde finnas tillgängligt för den som genomför alla träningar, väljer alla startelvor, gör alla byten, tjafsar på alla presskonferenser.

Kommer det att gälla Stefan Billborn? Hmm. 

Ryktet, framför allt inom Stockholmsfotbollen, är i kategori premium. Varje gång Billborns namn dyker upp pratas det om någon som verkligen, verkligen, verkligen, verkligen, verkligen, verkligen (ah, ni fattar) vet vad han håller på med. Hans gröna fingrar har figurerat längs vägen för ungefär hälften av det svenska landslaget, och är det någon som kommer kånkande på BP-skolans åtråvärda fotbollsgods, då är det han.

Det är uppsidan. Nedsidan är att hans tränarprofil bara har testats i den här rollen en gång förut: Under Brommapojkarnas nattsvarta, apokalyptiska nedflyttning från allsvenskan 2014.

Den ringa erfarenheten av huvudtränarjobb beror på olika saker. Dels på att Billborn jobbat sig upp i Stockholmsfotbollens assistent– och ungdomsdjungel, dels på hans egna drivkrafter. Han sa det själv under restaurang Kvarnens mindre smickrande belysning: ”Många tränare drivs av att vara längst fram. Jag har jobbat med fotboll på heltid i 20 år”.

Alltså är det här inget jobb han slagits för. Med andra ord klampar han inte in i rollen med några manualer eller strategiska styrdokument för hur hans Hammarby ska spela. Med andra ord är Billborn perfekt för den modell Jesper Jansson visualiserar. 

Nu har han båda händerna på ratten. 

Nu har Jesper Jansson skapat Jesper Janssons Hammarby.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag