Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Noa Bachner

Tack Tyskland, nu har andra länder ett facit

Foto: GABOR KRIEG / GEPA BILDBYRÅN

Tack, Tyskland.

Med hjälp av det mest välstrukturerade, genomarbetade, konsultlika pdf-hantverket som europeisk fotboll någonsin har skådat har hela kontinenten fått ett riktmärke.

För Sverige gäller bara en sak:

Klipp, klistra och håll tummarna.

Ett torrt, kliniskt, övertydligt, gravallvarligt och proffsigt pdf-dokument har aldrig varit roligare att ögna igenom. Åtta kapitel om hygien, organisatoriska regler inne på arenor, träningsformer, tv-produktioner, karantäner, hotell och medicinska koncept – och på andra sidan ett grönt ljus för fotbollen att göra comeback.

Är det rätt eller fel? 

Jag tror att många av oss gör bäst i lägga vår mikroskopiska förmåga att bedöma den saken åt sidan i det här läget, tacka och ta emot.

Processen, värderingarna av riskerna och beslutet att sätta i gång igen kommer från en regering som varit framgångsrika i sin bekämpning av covid-19 och hittills har lyckats bättre än många andra länder i Europa. I vår del av världen finns, som jag upplever det, ett stort förtroende för den just tyska förmågan att hantera frågor av den här sorten, och det talar för att flera länder kan följa deras exempel.

Plötsligt krymper osäkerheten några procent, pessimismen skingras lite grann och fram träder någonting som ser ut som en vändpunkt.

Bundesliga gör comeback i andra halvan av maj, och det förändrar allt.

Skriv ut det i fint papper

Inte bara för oss som vill ha något att vila ögonen på. Publiken kommer att lysa med sin frånvaro, men tv-avtal kan räddas, sponsoravtal aktiveras – och inte bara i Tyskland.

Det här är hela fotbollens vinst. Den tyska metoden för att låsa upp möjligheten till spel har redan spridit sig som en löpeld. I Danmark har förbundet redan suttit i diskussioner med myndigheter om att göra på samma sätt, att börja igen utifrån samma premisser. I Sverige arbetar Svensk Elitfotboll och Svenska fotbollförbundet på ett liknande underlag som ska överlämnas till Folkhälsomyndigheten – men alla har tittat och lyssnat på Tyskland.

Den hyperkommunikative ledaren för den tyska ligaorganisationen, Christian Seifert, ledde redan den europeiska fotbollens ledarskapstävling under den här pandemin. Nu står han redo att klippa invigningsbandet till professionell fotboll på andra sidan förlamningen av våra samhällen. 

Försprånget är ointagligt, ge honom pokalen. 

Det här var i allra högsta grad en teknisk fråga. Under ledning av Seifert har tysk fotboll lyckats hitta ett sätt att både motivera en skyndsam återstart av fotbollen, ett sätt att göra det på och en tillräckligt diplomatisk diskussionston för att få politikerna att överväga förslaget. Inte illa.

I Bundesligas dokumentation och protokoll (Staplarna! Schemat! Zone 1, 2 och 3!) finns ett facit för andra länder att ta efter. 

Klipp och klistra nu, Sverige, skriv ut det i fint papper, lägg allt i ett vadderat kuvert och skriv rätt adress.

Tack, Tyskland.

Experten om att Bundesliga startar igen – och skandalen som skakade om landet
Landslagsbacken Ludwig Augustinsson svarade på frågor om en omstart av Bundesliga.