Foto: MIKAEL FRITZON/TT
 Foto: MIKAEL FRITZON/TT
Noa Bachner

Vi ska förvänta oss mer av Djurgården

Publicerad

Grimaser i kvällssolen, långsamma anfall och cementförsvar.

Det skulle inte vara lätt, och det var det inte.

Är det någonstans segertåg kan ta stopp så är det på Stadsparksvallen, men man borde kunna vänta sig mer av Djurgården.

Vi är mitt inne i allsvenskans andra turboperiod, svetten har inte hunnit torka från benskydden, pulsen har knappt lagt sig och varsågod, dra igång en diskussion om bytet av underlag om du vill. 

Till Stadsparksvallen kom två lag med utmärkta försvar som spelade utmärkt försvarsspel på en långsam gräsmatta. Det låter som en omskrivning av ”oavgjort”, och det var det.

Väntar man sig mer av J-Södra? Inte direkt. Alltid en plan, alltid en nagel i ögat, sällan en oönskad matchbild. Man bjuder inte på mer än ett glas vatten.

Väntar man sig mer av Djurgården? Kanske. Eller jo, det borde man. Kanske går det att begära mer av drivorna av talang, kanske ska man kunna luckra upp det här, kanske ska Engvall, Källström, Magnus Eriksson eller någon annan turas om att lägga i växeln som hade krävts för att avgöra här. Kanske innebär den här typen av insatser att Djurgården är ett lag som kommer att lova mer toppstrid än de infriar, utan att för den sakens skull göra särskilt många besvikna.

Anyway. Vilken kuliss man kom till. 

Det var långa skuggor, fotboll i solen, fotboll på riktigt, men det var fotboll under attack.

Man väntar sig mer av Sverige. Både J-Södras och Djurgårdens syskon hade antastats när mötet mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in – och nu var det deras uppgift att skrida till verket med den där klyschan, ni vet, om livet och hur allsvenskans ska gå vidare.

En iakttagelse från dagen: Ytterst få röster har höjts för att fotbollen ska "ta sitt ansvar", så som det brukar heta när bekymmer plågar den här sporten. Jag vet inte, det kanske bara är en tidsfråga, eller så bär vissa problem andra färger.

Programmerat i varje moment

Jonas Olsson var tillbaka och Jesper Karlström var framme vid den där starten han både har hungrat efter och tjänat ihop till (men nog hade han kunnat be om mer än 54 minuter). Samtidigt var Djurgården framme vid ett markant test.

Med J-Södra vet vi vad vi får nu: Ett inarbetat signalsystem. Pass, pass, rörelse, djupled och klartecken för att sätta saker i rörelse. Det är programmerat i varje moment, det finns struktur och mekanismer som kan störa lag med hur stora laster av landskamper som helst, framförallt de som inte ser speciellt programmerade ut själva. Som Djurgården.

Förutom ett långskott från Karlström och något annat från Kerim Mrabti såg anfallen ofta ut så här: Kim Källström vid en inläggsfrispark, Jonas Olsson poserande som vilde, häftigt grimaserande mot kvällssolen och på jakt efter en boll som oftast plockades av Anton Cajtoft.

Två riktigt bra försvar, två nollor och mindre en än minut kvar när J-Södra efter sin svagaste period fick det här precis dit de ville.

Två riktigt bra försvar

Daryl Smylies inlägg damp ned bakom ett Djurgårdsförsvar som inte hunnit sortera sig, Denis Kozica vräkte in ledningsmålet och Jonas Olssons grimas bytte karaktär.

Två riktigt bra försvar, en nolla och mindre än en minut spelad av andra halvlek: När Djurgården bryter ny mark är det genom Magnus Eriksson. I andra halvlek spelade gästerna fotboll i skuggan, återigen med Källström som raketramp, och när han tog sikte på Erikssons huvud från en hörna stod det 1-1 . 

Djurgården hade givit sig själva en möjlighet att styra den här tillställningen åt ett annat håll och såg fast beslutna ut att ta den. Högre press, mer fart, fler vunna närkamper och ett J-Södra som såg lite småslitet ut.

Man kunde mycket bättre, men spelade bara lite bättre mot ett hemmalag som drog ihop sig och sa åt gästerna att dricka direkt ur kranen i stället.

Kan välsigna tillvaron

Den senaste tidens vinstrad har lämnat Djurgården med en bra känsla, men faktum kvarstår: Det går att kräva ganska mycket av Özcans spelarmaterial, lite mer än så här, till exempel att en dålig halvlek följs av en riktigt mycket bättre.

Som tur är går det här att skaka av sig. På måndag kväll kan den blårandiga tillvaron välsignas av en derbyseger som är så efterlängtad att den här insatsen tynar bort helt och hållet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag