Foto: PELLE T NILSSONFoto: PELLE T NILSSON
 Foto: PELLE T NILSSON
Noa Bachner

Vi har ett jätteproblem

Publicerad

IFK Göteborgs match mot AIK ställs in efter försök att manipulera resultatet.

Vad vi har är inte bara en fråga om nytt speldatum, en modig spelare eller polisiär förundersökning. 

Vi har ett jätteproblem.

Det här är väl ändå väckarklockan?

Ni vet hur det kan låta. Hur förhoppningen om rent spel här ofta skildras. 

Matchfixning? Jaha du menar som de håller på med i andra länder, som när något lag i Långtbortistan förlorar med 37-0 i sista ligaomgången och vinner serien på målskillnad?

Ämnet har puttrat på i skymundan ett tag. Det har nämnts, men inte riktigt tagits på allvar, snabbt hamnat längst ned i agendahögen. Under samtal med människor på och runt Svenska fotbollförbundet under det senaste året har det kommit en del grymtningar, man har hänvisat till en del undersökningar, frågat sig vart i helsike allt är på väg medan den mediala belysningen har handlat om lite ospecificerade exempel i lägre divisioner.

Vi har varit på väg hit.

Det är så klart helt rätt att ställa in matchen mellan IFK Göteborg och AIK, och det av flera anledningar. 

Dels av de uppenbara skälen som förbundet själva anger i sin kommuniké – det går inte att garantera ett "säkert" sportsligt resultat när spelare utsatts för ”förtäckta hot” och ombetts ”underprestera”. Om en har fått frågan kan den ha ställts till flera. Bara för att en har värjt sig behöver inte alla ha gjort det.

Men det är inte bara det.

Nu är korten på bordet. 

Det här är matchfixningsproblemet som gör entré i Sveriges kollektiva fotbollsmedvetande, det här är en markering. 

För så här kan vi ju naturligtvis inte ha det. Redan under 2015 bedömde det schweiziska analysföretaget Sportsradar, som bland annat arbetar för Uefa, risken för uppgjorda matcher i superettan som ”mycket hög”, den allvarligaste nivån en liga kan ligga på. Man upprättade även, tillsammans med Svenska fotbollförbundet, en lista på 43 spelare som ansågs ha potentiell koppling till suspekta resultat. 

Någon hade "struntat i att täcka ett skott", någon annan hade ”betett sig konstigt i samband med en straff”, enligt en beskrivning som Dagens Nyheter tog del av förra året.

I kväll var tanken att någon skulle göra något liknande när AIK gästade IFK Göteborg. Denne någon hade modet att dra igång larmet innan den verkliga katastrofen var ett faktum. 

Tack för det.

Två månader efter att Polisen ställde sig på Svenska fotbollförbundets årsmöte och informerade om att ”grovt kriminella” vill åt fotbollen – om än med andra medel än det här – har vi fått ett exempel på att fotbollen är redo att slå sig fri.

Det är knappast slutet, men om vi har tur är det en början. 

Rapporter om matchfixning i de lägre divisionernas dunkla tillvaro är enkla att glömma bort, men ett inställt möte mellan två av Sveriges största klubbar är något helt annat, en match som sätter djupa spår genom att inte bli av.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag