Rasmus Elm Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅNRasmus Elm Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN
Rasmus Elm Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN
Noa Bachner

Rasmus kommer inte tillbaka

Publicerad

Dörren är stängd.

Rasmus Elm tackar nej till landslaget som aldrig slutade hoppas.

Kvar finns bara idén om en landslagskarriär som bröts av på mitten.

- Jag brukar inte prata om spelare som inte är här, det viktiga är ju att prata om de som är här. Men Rasmus Elm är inte med. Han har sagt att han inte kommer att vara med i landslaget mer. Han har varit sugen tidigare men har inte hittat dit.

Janne Andersson lät vare sig arg eller besvärad. Hans blick var mest uppgiven, försjunken i det oundvikliga, och detsamma gällde på många sätt den grupp journalister som tittade på honom och suckade.

Rasmus Elm i landslaget har länge existerat som en idé i Sveriges kollektiva medvetande, en slumrad verklighet som vi egentligen har tillgång till. Egentligen.

Vi får hem honom till allsvenskan, hem till Kalmar och sen, sen kommer han tillbaka. Det är ofta så med skadade spelare, de förvandlas till abstrakta lösningar, en trygghet i bakgrunden. I Rasmus Elm fanns sparkapital, svensk fotboll hade ju för guds skull inte odlat fram det där paketet av spelförståelse och teknik för att bara få avnjuta ett par år av landslagsinsatser? Nej, så kan det faktiskt inte vara.

Men Rasmus kommer inte tillbaka. Det är vit flagg.

 

Tänk dig att försöka berätta för någon att den svenske förbundskaptenen skulle stå på en scen i Solna och i början 2017 och säga det här för bara ett par år sedan? Spelbegåvningen, framtiden och det svenska landslagets kvalitetsmärkning är pensionerad från blågult – och ingen är förvånad?

Väl här hade vi väl tvingats kapitulera. Ni vet känslan: Skickat ett sms för åtta dagar sedan och på den nionde dagen erkänt för oss själva att det inte kommer något svar. Förstått att strimman av hopp inte kommer tränga undan farhågorna.

Respekten för beslutet är så klart odiskutabel. Vad som än hindrar Elm från att återfå full kapacitet eller känna sig redo för landslagsscenen är det ju inte relevant att försöka skuldbelägga någon eller något. Men det känns inte bättre för det.

Att ett svenskt landslag har så här svårt att slita sig från ett öde är ovanligt, och även nu, när scenen på Friends arena är tom och landslaget har gått vidare med sitt Elm-lösa liv är känslan av orättvisa närvarande.

"Det måste smärta honom"

Utgår du från en naturlig förmåga och potential av den här naturen borde 39 landskamper vara 100 fler när den här dagen väl skulle få för sig att träda i kraft. Glöm inte vilken spelare det här är. Glöm inte att Lars Lagerbäck övergav sin lågmälda framtoning och tillät sig fingra på möjligheten att Elm var det mest talangfulla som hade vuxit upp ur våra slätter sedan Zlatan Ibrahimovic. Glöm inte hur han sprang, passade och pepprade sönder allsvenskan på ett sätt som är väldigt sällsynt, och gjorde det redan som tonåring. Glöm inte den multifunktionella, sprudlande passningssprinklern med näsa för mål och taktisk disciplin.

Glöm inte att Rasmus Elm var vad Sverige behövde, behöver och vad alla lag egentligen behöver. Glöm inte att han var vad man ändå hade blivit lovad.

Det måste smärta honom att inte få leva ut sina drömmars karriär, det smärtar garanterat många andra också. Någon har rivit ut hälften av alla sidor i boken och slängt pennan. Nu kan ingen skriva klart den.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag