Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Noa Bachner

Noa Bachner: Ben böjer sig inte så där, Zlatan ligger inte kvar

Foto: Dave Thompson / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Dave Thompson / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Dave Thompson / AP TT NYHETSBYRÅN

Tillbaka i ett lag som var tillbaka i gamla ovanor.

Zlatan och ett söligt Manchester United gnetade sig närmare finalen i Stockholm, men frågan är om huvudpersonen kan komma.

Inte kan väl det här vara sista avsnittet?

Matchfakta, Europa League:

Manchester U–Anderlecht 2–1 e förl, 1–1 (1–1) vid full tid
1–0 Henrich Mchitarjan (10), 1–1 Sofiane Hanni (32), 2–1 Marcus Rashford (107).
Publik: 73 000.
Zlatan Ibrahimovic blev utbytt i den 90:e minuten för Manchester U. Isaac Kiese Thelin blev inbytt i den 79:e minuten för Anderlecht.
Manchester U vidare med sammanlagt 3–2.


Besiktas–Lyon 7–8 e str, 2–1 (1–1) e förl och full tid
1–0 Anderson Talisca (27), 1–1 Alexandre Lacazette (34), 2–1 Anderson Talisca (58).
Publik: 41 903.
Straffar, Besiktas: Ryan Babel mål, Cenk Tosun mål, Atiba Hutchinson mål, Tolgay Arslan mål, Talisca mål, Necip Uysal mål, Dusko Tosic miss, Matej Mitrovi miss. Lyon: Nabil Fekir mål, Corentin Tolisso mål, Rachid Ghezzal mål, Maciej Rybus mål, Mathieu Valbuena mål, Mouctar Diakhaby mål, Christophe Jallet miss, Maxime Gonalons mål.
Lyon vidare med sammanlagt 8–7.


Schalke–Ajax 3–2 e förl, 2–0 (0–0) vid full tid
1–0 Leon Goretzka (53), 2–0 Guido Burgstaller (56), 3–0 Daniel Caligiuri (101), 3–1 Nick Viergever (111), 3–2 Amin Younes (120).
Utv, Ajax: Joel Veltman (80).
Publik: 53 701.
Ajax vidare med sammanlagt 4–3.


Genk–Celta Vigo 1–1 (0–0)
0–1 Pione Sisto (63), 1–1 Leandro Trossard (67).
Publik: 20 000.
John Guidetti blev utbytt i den 42:a minuten för Celta Vigo.
Celta Vigo vidare med sammanlagt 4–3.

Ben böjer sig inte så där, Zlatan ligger inte kvar. Det var ju därför man ryggade till direkt. Men efter en karriär fri från de svåraste av skador låg han bara där och vred sig, så där som han aldrig gör.

Det gick ju inte att inte snudda vid tanken.

Zlatan? Knät? Kan det...kan det vara korsband? Är det…är det slut?

Inte slut-slut nödvändigtvis, men 36 år och knäskada rimmar inte, det skär sig till och med.

Ett haltande lejon

Nu behöver det inte vara så illa. En fot kan landa konstigt, ett knä kan vika sig, en spelare kan lämna en fotbollsplan med svåra smärtor och återuppstå dagen efter, men i det här skedet, den här kvällen, med framtiden precis runt hörnet, var det med bekymrad blick man följde ett haltande lejon ut från sin manege.

Med Zlatan är det som att vänta på sista avsnittet av sista säsongen. Du vill inte bli besviken, men samtidigt litar du på manusförfattaren, efter så här många år kommer de säkert att få till det.

Inte kan det väl vara det här?

Ett frenetiskt och närmast överentusiastiskt Anderlecht hade försökt ta kvällen med storm. Efter ett par vågor i rätt riktning växte självförtroendet mot ett hemmalag som behöll lugnet och straffade. Paul Pogbas fenomenala genomskärare lämnade gästerna strandade och ett blockerat skott senare kunde Mkhitaryan kruta in 1-0 utan problem.

That’s it, tänkte ett ganska bekvämt Old Trafford och drog ned på takten.

Knappast. Anderlecht borstade av sig kallduschen och fortsatte mala, vann andrabollar, höll sig kvar, anföll med många och snabba spelare. Marcos Rojo gick av skadad – problem eftersom både Phil Jones och Chris Smalling är skadade, problem eftersom Daley Blind inte är mittback – och plötsligt var det för mycket och 1-1.

Vilken kontrast från helgens fartfyllda mangling av Chelsea.

Väntade på Zlatan

Det här var mer söliga Manchester United än söndagens Manchester United, ett lag som nöjde sig, som sköt över ansvar, som tvekade och undrade vem som skulle göra det, som anföll mot ett stillastående straffområdet med långsamma inlägg tills man slutligen tvingade fram ett segermål i förlängningen.

Det här var ett lag som antingen väntade på att Zlatan Ibrahimovic skulle höja sig över alla planens dödliga och avgöra, eller på att han skulle överlämna hjältemanteln till någon annan – symboliskt nog Marcus Rashford, en spelare som tycks höja sig så fort han ombeds ta ratten.

Här genomförde José Mourinho fem ändringar i startelvan, men det är en som hamnar i fokus: Både Rashford och Jesse Lingard behöll sina startplatser från söndagens seger mot Chelsea, men tills Zlatan gick av var inte det här deras match att avgöra, inte deras system att spetsa.

Det var Zlatans.

Det var Zlatans så som det har varit Zlatans hela säsongen, på gott och ont, under hela den 22 matcher långa obesegrade ligasviten som har tagit Manchester United till en armlängds avstånd från fjärdeplatsen, som inte har varit dålig, men som fortfarande skapat frågetecken – ännu mer nu när hela grundämnet haltar in i dunkla katakomber.

Kan få stora konsekvenser

Skadans omfattning är dramatisk.

Är den svår kan den få stora konsekvenser, inte bara för klubbens jakt på Europa League-titeln och en plats i Champions League, utan för Zlatans fortsatta karriär.

- Jag är ett lejon, har vi fått höra, följt av indikationer på att resten av hans lag inte är det.

Det är lätt att förstå vad han menar, och aldrig har det varit så enkelt som när hans elva ”kattungar” till lagkamrater förvandlades till ett monster mot ligaledarna i söndags för att återgå till något annat mot det heroiskt kämpande Anderlecht.

Det finns två Manchester United: Ett som håller Zlatan i handen, ett som lär sig gå på egen hand.

Vi hamnar automatiskt i dörrkarmen till diskussionen om det där kontraktet som alla väntar på, men nu får vi vänta på att kliva in i den tills vi vet vad som har hänt med det där knät som hamnade bakom låret.

Nytt kontrakt eller inte, lindrigt eller allvarligt – en sak är säker: Manchester United har behövt Zlatan, Zlatan har behövt Manchester United. Det har inte varit riktigt så fantastiskt som båda hade hoppats på, men det skulle i alla fall krönas med en europeisk titel i Stockholm.

I orolig väntan på röntgenbilder kan vi klamra oss fast vid att den högtiden går att skymta i horisonten.

Det låter mycket mer som sista avsnittet än det här.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!