Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Noa Bachner

Jannes nya jobb för i år? Krishantering!

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: KARIN WESSLéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

VALLETTA. Sverige ska möta Malta i EM-kvalet.

Hur matchen ska vinnas?

Låt inte det komma i vägen för förbundskaptenens riktiga jobb 2019: Krishantering.

Ett alldeles för air condition-nedkylt pressrum på Ta' Qali Stadium, en tjugo minuter lång bilresa från Valletta. En mobiltelefon ringer och Janne Andersson tappar tråden. Han tittar upp och söker av rummet, märkbart irriterad. En maltesisk journalist håller något som ser misstänkt mycket ut som en smartphone tryckt mot örat och pratar vidare, försöker mumla någonting, men presskonferensen återupptas inte innan han har visat lite hyfs.

Till slut börjar den igen. 

– Var var vi någonstans?, undrar förbundskaptenen högt för sig själv.

Var var vi inte?

Här ska Sverige spela EM-kval mot ett landslag som förbättrat sig under kvalåret 2019, men låt för all del inte det komma i vägen för huvudsysslan: Krishantering.

Janne Andersson anklagades inte för att ha spionerat på Coleen Rooneys Instagram-konto, men det hade inte varit jätteförvånande så som förbundskaptensåret 2019 artar sig. 

Varför ska ni åka till Qatar? Är du snäll och är tydlig en gång till vad gäller ersättningsnivåer för herrar och damer. Agenten som lotsar halva landslaget genom karriären, han sablar ned spelidén, nyckelspelare som surar – eller vänta nu, inte surar – och när man tror att det värsta har blåst över, att man har parerat klart för i år i alla fall och det bara är att förbereda gubbarna för en fotbollsmatch mot Malta, då kommer nästa grej farande.

It's...... Zlatan.

Spelar inte för att täppa till truten

Det finns gott om tränare och spelare som älskar att rikta udden mot externa fiender. För vissa tycks tankefiguren vara en helt vital förutsättning för att man ska kunna prestera. Om det faktiskt finns en fiende eller inte förefaller ofta sekundärt, det är förjävligt ändå, och nu ska vi visa alla!

Den här veckan har det svenska fotbollslandslaget och dess förbundskapten erbjudits en palett av saker att mobilisera mot – men Andersson tillhör inte skaran som söker efter den sortens tuggmotstånd. Av alla intryck och slutsatser jag har kunnat dra av honom som ledare är motivationen en sorts grundförutsättning, en icke-fråga, något man tar för givet. Hans lag spelar fotboll för att vinna matcher, inte täppa till truten på någon. Räcker inte det?

Det som svärmar omkring honom, det han kallar ”bruset”, är ett spel.

Han bryr sig inte om det, men man väljer inte om man deltar eller inte. 

Man väljer däremot vad man gör av det, framför allt när man hamnar under attack. 

Kunde ha hållit brandtal

Om Sveriges förra förbundskapten hade en teatralisk ådra, då saknas den här, och tur är nog det. Den senaste utflykten in i ofrivilligt drama hade kunnat generera bra mycket mer av samma vara om den bemöttes med större inlevelse.

Den här veckan hade det ju varit enkelt för Andersson att måla upp allt som riktats mot honom och hans spelare, mana sina trupper att sluta sig, med brandtal och liknande konststycken, men allt sådant framstår som avlägsna tilltag i ljuset av den ledarstil han har kommunicerat. Jag har skrivit tidigare om hur svårt jag har att se honom lansera ett färgkodat koncept för att sälja sina managementskills den dagen han slutar. Haka på en slogan om hur ”du får människor att växa med tio enkla steg”, komma strykande med len röst och be dig lyssna på podden, komma på föreläsningarna, gilla och gärna dela.

Nej, inte Janne.

Blir ingen ledarskapsprofet

Det blir nog ingen karismatisk ledarskapsprofet av honom ens efter det här jobbet, men det borde kanske bli en krishanteringskonsult. Just nu står det väl mellan en förlängning med förbundet och att leda öborna där borta genom Brexit, snarare än något annat tränarjobb.

Av alla reaktioner på allt som har hänt det här året har Andersson navigerat sig med sin kanske bästa egenskap som sköld: Lugnet. Han delar den med några av sina mer seniora spelare, förmågan att inte bli defensiv, att inte gå till motattack, att inte låta sig uppröras för mycket, att inte ge näring åt det som kretsar kring honom, utan sakligt handskas med det som ligger på bordet.

Här såg han färdig ut, färdig med ämnet, färdig med det här kalenderårets stadiga ström av krisliknande eldklot. Även om den låg nära till hands kändes det som fel tillfälle att höra om han var intresserad av att förhandla om Storbritanniens utträde ur EU.

– Vi har haft en bra träningsvecka också, fick han ur sig mitt i en monolog om något helt annat. 

– Om ni är intresserade, grymtade han till slut och började berätta om det som nästan tycks komma i vägen för allt annat: En fotbollsmatch mot Malta.

 

LÄS MER: Guide: Så här går Sverige till EM 

LÄS MER: Sveriges grupp i EM-kvalet – och förutsättningarna

LÄS MER: Sveriges trupp i EM-kvalet mot Malta och Spanien