Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Noa Bachner

Janne får leta med ett förstoringsglas

Expressens Daniel Kristoffersson och Philip Gadd summerar EM-kvalet.
Sebastian Andersson efter sitt mål.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Janne Andersson.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Under strålkastarna: En catwalk för alla som sparrat sig genom året.

En och en släpade sig landslagets reserver genom ett glappande försök att stärka sina aktier mot Färöarna. 

Om Janne Andersson ville vaska fram några riktiga svar får han leta med förstoringsglas. 

Bäst i Sverige var nog Kristoffer Nordfeldt, målvakten, och det ska han ju helst inte vara när Färöarna, som ställer en alldeles för stor procent av sin befolkning på planen, är på besök.

Landslagsfotbollen 2019 innehåller inga träningsmatcher, således inga särskilt stora möjligheter att framföra speciellt tunga argument om man vill delta i det här. Tio förändringar drog han till med, förbundskaptenen, för att få bilda sig en bättre uppfattning, men han fick först och främst en: Inget lag.

Vad det blev av alltsammans i stället? Inte mycket alls.

I första hand fick vi en påminnelse om att fotboll är en sport där man tjänar på att ha tränat och spelat tillsammans förut. Sverige skickade ut många spelare som har en framtid i det här landslaget, men de gick inte hand i hand genom den här matchen, utan en och en med stora luckor att laga. Det blev osynkroniserat, hackigt och dåligt, och således en svår miljö att visa upp sig i. Någon catwalk syntes inte till.

Har hamnat i skuggan av ungdomarna

Vi fick en matchöppning som helt saknade puls, full av spelare som såg mer rädda ut för att passa fel än att visa upp sig. Bollen gick rekordlångsamt i sidled och det enda som bröt den monotona tristessen på planen var Alexander Isak, som inte såg så tagen ut av stundens allvar, utan försökte göra skillnad när han fick syn på bollen. Muamer Tankovic och hans två-tre överstegsfinter får ett omnämnande för protokollet.

Sanningen är att Färöarna borde ha gjort matchens första mål innan Sverige gjorde det, men stoppades av en vaken Nordfeldt. I stället skickade vikarierande högerbacken Marcus Danielson in ett bra inlägg som Sebastian Andersson – Bundesligas duell-kung är lite bortglömd i skuggan av den ungdomliga våg som plötsligt sköljer över landslagstruppen – skarvade bollen i mål.

Nu då?

Nej, Sverige fortsatte att hasa sig fram genom kvällen, utan energi, tempo eller koordination. Det såg inte alls speciellt bra ut, och det var kanske inte så konstigt med tanke på att de här spelarna aldrig har spelat med varandra förut – men det gjorde inte saken desto roligare.

Halvleken avslutades med en dubbelvarning på Mattias Svanberg (en av planens bättre över 90 minuter och den nya spelare som stärkte sitt case mest) för något som var svårt att uppfatta (den färöiske spelaren filmade av allt att döma) och en för Victor Nilsson Lindelöf, som inte ens spelade men ändå tog sig in i handlingen för att han blev arg.

Guidetti såg glad ut

Inramningen hjälpte inte. Friends attraherade en modest publiksiffra, och det gick ju att förstå. Att det däremot rådde tystnadsplikt var lika förvånande som påtagligt. Man kunde höra en lårmuskel brista.

Osäkerheten som präglade det svenska spelet bestod. Filip Helander missbedömde en totalt ofarligt långboll och Färöarna borde ha gjort mål för andra gången, men mittbacken fick in ett desperat ben och avvärjde.

Till slut skickades Dejan Kulusevski och John Guidetti in för att skaka liv i tillställningen. 

19-åringen på allas läppar gjorde ett och annat för att signalera sin ankomst till den här scenen (han kunde till och med ha gjort ett mål), och till slut bombade Mattias Svanberg in 2-0, ett sorts acceptabelt resultat med allt i åtanke. John Guidetti knoppade in trean via ribban på en hörna, och det var kul. Kul för att det är en spelare som behöver få fart på sin karriär igen. Kul för att han har samlat ihop till en framgång i det här landslaget. Kul för att han såg glad ut.

Färöarna ska vara missnöjda

Under tiden allt det här hände fick Nordfeldt göra ett par räddningar ytterligare, och sanningen är att Färöarna åker härifrån och ska vara lite missnöjda med siffrorna på resultattavlan.

Det gör så klart ingenting att det inte blev någon sprakande kavalkad av genombrott, men det var lite synd att det inte flöt bättre, att det inte uppstod en matchbild där fler spelare fick veckla ut hela sin förmåga och visa exakt vad de kan bidra med till det här landslaget.

För det var ju vad Janne Andersson ville ha här, lite lärdomar om hur det här lagret av hans fotbollsbestånd skulle bete sig i gult och blått. 

Han har en hel vinter på sig, men han får leta med förstoringsglas.

”En stolt dag för mig och min familj”

Dejan Kulusevski intervjuas av Expressens Daniel Kristoffersson efter matchen mot Färöarna.