Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Noa Bachner

Isak sliter spansk fotboll i stycken

Alexander Isak intervjuas efter målsuccén i cupen mot Real Madrid.
Foto: JAVIER ETXEZARRETA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Målet, framspelningen, skräcken i motståndarförsvaret.

Välj vilken aspekt du vill: Athletic Bilbao hade inget motmedel, och nu är det inte frågan om en bra dag på jobbet eller någon formtopp.

Alexander Isak sliter spansk fotboll i stycken.

Det hade inte ens gått tio minuter av inhoppet när han tog fart från stillastående, kastade sig ned mot kortlinjen och pressade in ett inspel mot Portu. 1-0 till Real Sociedad. Isak över reklamskyltarna, jättekram med kortsidan. Uppumpad, segerrusig och alldeles, alldeles överlägsen.

Det enda som var förvånande var att målet inte hade kommit några minuter tidigare.

Jag skrattade rakt ut, sådan var scenförändringen.

Det hör inte till vanligheterna att en spelare kan påverka en match på det här sättet, men det som hände var faktiskt löjligt. Efter en ganska seg timme exploderade baskderbyt i en kavalkad av målchanser för hemmalaget, vars stora bollinnehav såg ut att sakna en nödvändig komponent. Den hade nummer 19 på ryggen och av något skäl såg sig Imanol Alguacil, hemmalagets tränare, tvungen att försöka skynda långsamt genom att hålla den utanför handlingen. Kanske var det ett försök att inte sabla ned det lilla självförtroende som finns kvar hos Isaks huvudsakliga konkurrent, brassen Willian José. Några andra skäl är svåra att hitta.

I 54 minuter betalade Real Sociedad priset för välgörenheten, men till slut kändes det bara fånigt. 

Det hördes på Anoetas läktare. När Isak väl byttes in till ett upphetsat vrål var det som om ljudkulissen bekräftade att nu, nu kan det börja på riktigt. 

28 mål på 48 matcher

Han var överallt, fullständigt ohanterlig, skapade sig ytor, tog det som bjöds, ryckte, utmanade, gick i djupled, sög in alla bollar som kom i närheten, kom till avslut. Isak fick i väg skott tre gånger innan ledningsmålet, han skapade en hundraprocentig målchans som den framstormande Portu slarvade bort med ett missförstånd – innan han spelade fram till 1-0.

När Inaki Williams kontrade in kvitteringen för bortalaget hittade Sveriges blivande nummer 9 en andra andning och tryckte in sin egen retur.

Matchvinnare. Bäst på plan. Mål för sjätte matchen i rad. Åttonde fullträffen på sex framträdanden. Tolv på tolv. Backa ännu mer: Sedan Alexander Isak hittade ut ur Borussia Dortmunds reservlagsgömma i slutet av januari förra året har han gjort 28 mål på 46 matcher för Willem II och Real Sociedad. 18 av matcherna är inhopp.

Vad vi pratar om är en 20-åring med ett extremt målfacit och en av hela Europas hetaste spelare.

Och han är svensk.

Hur ska man hinna sortera intrycken?

Det går undan i svensk fotboll, eller hur? Man hinner knappt smälta att Dejan Kulusevski kostar Juventus 400 miljoner kronor och begår genombrott i Serie A innan Robin Quaison gör nästa hattrick i Bundesliga. 

Hur ska man hinna sortera intrycken?

Snart är vi inte ensamma om att försöka få fason på Isaks explosionsartade etablering i Spanien. Den här sortens målskytte går inte obemärkt förbi. Det räcker med en eller ett par månader av så här exceptionella prestationer för att frågan om huruvida en 20-åring ska exporteras vidare till en av världens största klubbar eller inte snarare börjar handla om vilket lag som är mest lämpligt.

Men låt oss inte gå händelserna i förväg.

Sverige mer och mer kraftfullt

Det finns en aspekt av Isak, och det slog mig redan i AIK: Ingen situation, inget sammanhang, ingen förväntansbild eller motståndare tycks få honom att uppträda annorlunda. Det är samma rörelsemönster nu som då, men med mer muskler. Det är samma instinktiva avslutsförmåga, men med ännu större hunger (returen i dag, Alan Shearer hade varit stolt över hur han vräkte sig fram). 

Härifrån finns det ingen återvändo. Jag tror helt enkelt inte det. Jag kan inte se Isak konsumeras av hypen eller påverkas av förväntningarna nu heller, glömma bort att han är alldeles för bra för många försvar. Jag tror att det här är en plattform han tar fart ifrån, att han blir ännu bättre, att han är ännu svårare att hantera om fyra månader, när det ska det spelas en annan match i Baskien. För det är så klart dit tankarna vandrar, med den här målmaskinen som juvel i en blågul upplaga som känns mer och mer kraftfull för varje helg som går.