Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Noa Bachner

Inte toppen att se Zlatan skrumpna ihop till det här

Det kan inte gärna ha gjort speciellt ont, eller? 

Inte handen som träffade Michael Petrasso i Montreal Impact eller foten som Zlatan Ibrahimovic tog sig för.

Vad som däremot gör ont?

Att se allt det här.

Sluta på topp. 

Sluta på topp, sluta på topp, sluta på topp.

Säg det tillräckligt många gånger så kommer det bli en sanning innan det inte blev så alls. För det här är inte toppen, men däremot är det nog snart slut.

Hör ni ekot? Inte jag heller. Orden verkar ju ha varit ganska tomma. Det här är inte toppen som i toppen högst upp på fotbollens pyramid (kanske är det därför Zlatan har börjat se så frustrerad ut på sistone, för att MLS inte är speciellt bra eller rolig att spela i om man är van vid något annat). Kanske hade det faktumet gått att kringgå om han slet den amerikanska fotbollsvärlden i stycken på planen, men det är verkligen inte toppen att se Sveriges bästa spelare genom tiderna skrumpna ihop till det här, vad det nu är.

Vem orkar se mer reklam?

Det är tre mål på åtta matcher nu, det är dessutom ett rött kort och ett lag som inte alls flyger. Det är dessutom en fortsatt flod av budskap om att alla som följer fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic ska göra av med sina pengar på massor av olika saker, och det som inte smakade bra med det från början smakar ännu sämre nu när det inte finns någon fotboll att ens distraheras av.

För det gör det inte. Ingen – vi repeterar det tillräckligt många gånger också – absolut ingen trodde att han skulle ha svårt att hävda sig i MLS, även om motsatsen hävdades med eftertryck när debuten var avklarad och de två osannolika målen hade levererats och alla #haters hade fått sig en rejäl åktur (det fanns alltså inga i just det här avseendet, vi tar det en gång till). Ingen trodde att det här skulle bli bekymmersamt, trots skadan, trots åldern – men nog har det varit bekymmersamt.

För all del: Inte vid sidan av planen. Säg en pratshow som Zlatan Ibrahimovic inte har gästat? Exakt. 

Sluta på topp nu, Zlatan

Nej, allt det där andra, den mediala och kommersiella injektionen, återkomsten till rampljuset, den satans relevansen som behövde omgärda honom och hans namn, den har så klart infunnit sig precis där den behöver, och i sommar lär det fortsätta, med ett reklamambassadörsuppdrag i Ryssland – men säg mig den som orkar höra om ännu en konsumtionsrelaterad uppmaning från det där hållet nu?

Inte jag, och jag är ganska övertygad om att jag inte är ensam.

Vad jag däremot skulle orka höra om, det är historien om hur han rätade ut det som är på väg att bli en fullständigt innehållslös avslutning på historien om det största svensk idrott har producerat. Det hör inte till Zlatan eller berättelsen om honom att stava fel hela sista sidan.

Stava rätt nu Zlatan, sluta på topp, det är så vi vill ta farväl, du också, och du har ju lovat att göra det.